Μιχάλης Μουρατίδης: Η προσφορά του στην Ελληνική Παροικία του Τορόντο, την Ελλάδα και τη Βέροια (Εικόνες)

Μιχάλης Μουρατίδης: Η προσφορά του στην Ελληνική Παροικία του Τορόντο, την Ελλάδα και τη Βέροια (Εικόνες)

Προκειμένου να γραφτούν συγκεντρωμένα εδώ και να καταδειχθεί η προσωπικότητα, το έργο και η τεράστια προσφορά του Μιχάλη Μουρατίδη, σκόπιμα στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος παρέλειψα τα όσα πρόσφερε στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Μουρατίδης;

Γεννήθηκε στο χωριό Παναγίτσα Νομού Πέλλας. Μετοίκησε στη Βέροια στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Υπήρξε Πανελληονίκης στο αγώνισμα των 5.000 μέτρων ανωμάλου δρόμου και στα 3.000 μέτρα μετ’ εμποδίων.



Παντρεύτηκε την Ελευθερία (Ρούλα) Αργυροπούλου και απέκτησε τρία παιδιά. Στον Καναδά μετανάστευσε το 1966. Το επάγγελμά του ήταν οδοντοτεχνίτης.

Υπήρξε μανιώδης συλλέκτης παλαιών βιβλίων και φωτογραφιών καθώς και εφημερίδων και λευκωμάτων. Ενδέχεται να είναι ο μοναδικός συλλέκτης της Ελληνικής Παροικίας στο Τορόντο με τόσο πλούσιο υλικό.

Υπηρέτησε τον Τοροντιανό Ελληνισμό με τη συμμετοχή του σε πολλούς Ελληνικούς Συλλόγους της Ελληνικής Παροικίας Τορόντο.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στις Κοινοτικές εκλογές 1976-1978 και ορίστηκε πρόεδρος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.


Στην επόμενη διετία (1978-1980), στις Κοινοτικές εκλογές, ο Μιχάλης Μουρατίδης εκλέχτηκε με 884 ψήφους και ανέλαβε την προεδρεία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας Μιχάλη Μουρατίδη, επιτυγχάνεται η ίδρυση του Μουσείου Αντιγράφων  της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο.


Τα πρώτα 19 εκμαγεία αντίγραφα αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων έφτασαν στο Τορόντο το Νοέμβριο του 1978 για να ακολουθήσουν άλλα δώδεκα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής βοήθησε στη θεμελίωση και στα εγκαίνια του Κοινοτικού Έργου στο Σκάρμπορο.

Την περίοδο 1988-1990 εκλέχτηκε στο Πενταμελές «Εθνικό Συμβούλιο» για την αντιμετώπιση των όποιων εθνικών και κοινοτικών προβλημάτων.

Το 1989, ο Μιχάλης Μουρατίδης ανακηρύχθηκε «Άνθρωπος της χρονιάς» και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αναστάσιο Καραντώνη για το φωτογραφικό λεύκωμα «Μνήμες» που έγραψε.

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Μνήμες» σε 336 σελίδες καταγράφει την ιστορία της Ελληνικής Ομογένειας του Τορόντο, μέσα από ιστορικές μαρτυρίες πρωτοπόρων μεταναστών και πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Το 1990-1992 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.





Το 1990, ο Μιχάλης Μουρατίδης βοήθησε πάρα πολύ τους φοιτητές να συγκεντρώσουν χρήματα για οικονομική ενίσχυση της έδρας των Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του York.

Το 1991, πραγματοποιήθηκε το Α΄ Σεμινάριο Ιστορίας με θέμα: «Το Μακεδονικό Ζήτημα» από το Πολιτιστικό Τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας και την Πανμακεδονική Ένωση Οντάριο, με εισηγητή τον Κων/νο Βακαλόπουλο, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με κύριο συντονιστή τον Μιχάλη Μουρατίδη που λίγο αργότερα παρέδωσε τα πρακτικά του Σεμιναρίου στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο Θ. Σωτηρόπουλο.

Μετά από εντονότατη παρουσία στα πολιτιστικά και όχι μόνο, δρώμενα του Τορόντο, το ζεύγος Ρούλα και Μιχάλης Μουρατίδη, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Για να τους τιμήσουν και να τους ευχαριστήσουν για την πολύχρονη προσφορά τους, τα παιδιά του ζεύγους Μουρατίδη διοργάνωσαν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι-έκπληξη, καλώντας όλους τους φίλους και συνεργάτες ετών που όλοι τους τίμησαν με την παρουσία τους.

Στη συνάντηση αυτή το ζεύγος Μουρατίδη τιμήθηκε με «Τιμητική Πλακέτα» από τον π. Νικ. Αλεξανδρή.

Η κυρία Κική Μανιατάκου έγραψε στο φύλλο των «Χρονικών», με την ευκαιρία της επιστροφής του ζεύγους Μουρατίδη τα εξής:


«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να γράψω για τον Μιχάλη και τη Ρούλα. Για τη μεγάλη προσφορά τους στον παροικιακό χώρο, είτε μέσω της Κοινότητας, του Συλλόγου Ποντίων παλαιότερα και τους τελευταίους χρόνους μέσω του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας. Για τις επίπονες προσπάθειές τους να ανεβάσουν το πολιτιστικό επίπεδο της παροικίας μας φέρνοντας από την Πατρίδα καταξιωμένους ανθρώπους του πνεύματος, με διαλέξεις και ομιλίες και πολλές άλλες εκδηλώσεις που μας έδωσαν πνευματική τροφή… Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στους φίλους και συνεργάτες μου στον Μιχάλη και τη Ρούλα, στους ανθρώπους που γνώρισα και συνεργάστηκα στο σταθμό και την εφημερίδα. Να πω για τα περιεχόμενο που βρήκα και στους δύο, την ανθρωπιά και την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο, το ήθος και την εντιμότητά τους που εκτίμησα και εκτιμώ απεριόριστα… Γνωρίζοντας τους λόγους της αναχώρησής τους, τους εκτιμώ ακόμα περισσότερο, γιατί σίγουρα ελάχιστοι άνθρωποι στην εποχή μας παραμένουν τόσο πιστοί στην εντολή του Θεού, τίμα τον πατέρα του και την μητέρα σου… Φίλοι μου είχαμε μια αρμονική συνεργασία, μας ενώνει μια ανιδιοτελής φιλία που θα κρατήσει ως τα βαθιά μας γηρατειά, θα μου λείψετε και οι δύο. Καλό σας ταξίδι».




Τεράστια η προσφορά του ζεύγους Μιχάλη

και Ρούλας Μουρατίδη στην Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «ΠΑΝΑΓΙΑ

ΣΟΥΜΕΛΑ»

Η παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Τορόντο, ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Το 1963, υπολογίζονται εκατό περίπου οικογένειες Ποντιακής καταγωγής να κατοικούν στο Τορόντο. Ικανός αριθμός που προέτρεψε τους Πόντιους να συζητήσουν την ίδρυση Ποντιακού Σωματείου.

Τεράστια η προσφορά του ζεύγους Μιχάλη και Ρούλας Μουρατίδη στην ανάδειξη του Ποντιακού ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Καναδικό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την Γενοκτονία των Ποντίων, ο Μιχάλης Μουρατίδης καλεσμένος από τους Έλληνες φοιτητές του Γιορκ, παρουσίασε πλούσια φωτογραφική έκθεση, χάρτες και κείμενα που αναφέρονταν στην πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από τη μυθολογία στο σήμερα, στα δεινά του Ποντιακού Ελληνικού λαού.

Συμμετείχε στην ομάδα «εργασίας» που εργάστηκε για την παρουσίαση του Ποντιακού Ζητήματος στο Εθνικό Συμβούλιο του Καναδά.

Το 1985, η Αδελφότητα εκδίδει ένα Λεύκωμα, στο οποίο ο Μιχάλης Μουρατίδης, πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου, παραθέτει ένα «Χρονικό» της πορείας του Συλλόγου που ξεκινά από τον Μάϊο του 1963 για να φτάσει στη στιγμή που «κατόρθωσε να στεγάσουν τις ελπίδες τους για το αύριο και τα οράματά τους, στη Στέγη που απέκτησαν».

Η Αδελφότητα ενίσχυσε οικονομικά με εράνους το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδος, αποφάσισε να γνωρίσει στην παροικία συνήθειες του Πόντου μέσα από το θεατρικό έργο «Προξενειά και Γάμος – Ποντιακός Γάμος», συγκροτεί Χορευτικό Όμιλο Ποντίων, να στήσει Μνημείο Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού κ.ά.




Στις 14 Δεκεμβρίου 1980, οι αντιπρόσωποι των σωματείων «Ακρίτας» της Φιλαδέλφεια, «Εύξεινος Πόντος» Μόντρεαλ, «Ποντιακής Εστίας» Βοστώνης και «Ποντιακής Αδελφότητας» Τορόντο, αποφάσισαν την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.

Και σ’ αυτή, πρώτος πρόεδρος ο Μιχάλης Μουρατίδης με τεράστια προσφορά για την πραγματοποίηση των στόχων της.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά, ήταν η ανακήρυξη του έτους 1982 ως «Χρόνος αφιερωμένος στον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας», από τον Ύπατο Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά Μιχάλη Μουρατίδη με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την καταστροφή του (1922-1982).

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να καθιερωθεί η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Μεγάλη η εθνική προσφορά του Μιχάλη Μουρατίδη.

Το 1991 το ζεύγος Μιχάλη και Ρούλα Μουρατίδη, πρωτοστάτησαν (και σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύλληψη της ιδέας) στην ίδρυση του Συλλόγου «Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ημαθίας «ΒΕΡΓΙΝΑ».

Πρώτος πρόεδρος ο Μιχάλης Μουρατίδης, με πρωτόγνωρες διακρίσεις μέσα από τις συνεχείς επιτυχίες που η μία διαδέχονταν την άλλη.

Με τη δυναμικότητα του Μιχάλη Μουρατίδη και την καταλυτική επίδραση της συζύγου του Ρούλας, ο σύλλογος πέτυχε: εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ανωτέρου επιπέδου, την ανάδειξη του Τοροντιανού Έλληνα μετανάστη, την ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας.

Από το 2012 ο Σύλλογος πρωτοστατεί και βοηθάει οικονομικά το Σύλλογο «Πρωτοβουλία της το Παιδί», που εδρεύει στη Βεργίνα Ημαθίας, με κύριο συν-χορηγό σ’ αυτήν την προσπάθεια έχει τον Οργανισμό «ΟΑΣΙΣ».

Το περασμένο έτος (19-8-2019), επισκέφθηκε τις Δομές της Πρωτοβουλίας για το Παιδία, ο Μιχάλης Μουρατίδης, με ομογενείς από το Τορόντο του Καναδά, οι οποίοι, αφού ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, πραγματοποιήθηκε μικρή τελετή.




Σ’ αυτήν αναγνώσθηκε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, με την οποία αναγνωρίζεται η σταθερή υποστήριξη προς το έργο του Συλλόγου εκ μέρους τόσο της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά», όσο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ημαθιωτών Τορόντο.

Με την απόφαση αυτή, οι δύο Σύλλογοι ανακηρύσσονται Μεγάλοι Δωρητές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί. Ως ελάχιστη ηθική ανταπόδοση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των δύο Συλλόγων, στον κ. Χρήστο Κοτσαμπικίδη και στην. κ. Τούλα Κυριακίδου.


Στη συνέχεια ο κ. Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. Πρωτοβουλίας για το Παιδί, αφού ευχαρίστησε τους δωρητές, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Μιχάλη Μουρατίδη, συμπατριώτη και επιφανή Βεροιώτη της διασποράς, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή για τη μακροχρόνια υποστήριξή του προς την «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Ο κ. Μιχάλης Μουρατίδης και η αείμνηστη σύζυγός του Ρούλα, προέβησαν επανειλημμένα σε δράσεις υποστήριξης του Συλλόγου.

Σε αναγνώριση της συνεχούς προσφοράς, η Πρωτοβουλία για το Παιδί ανακήρυξε τον κ. Μιχάλη Μουρατίδη επίτιμο μέλος της και πρεσβευτή της Καλής Θελήσεως στον Καναδά.




Αυτά, όσα γράψαμε παραπάνω και άλλα πολλά πρόσφερε ο κ. Μιχάλης Μουρατίδης στην Ελληνική Ομογένεια του Τορόντο, στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Έκανε το καθήκον του με το παραπάνω.

Τιμήθηκε από την Ομογένεια του Τορόντο, την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» και άλλους φορείς. Πρέπει και από τις Αρχές της Βέροιας.

Οι συμπατριώτες του Βεροιείς και οι Ομογενείς Έλληνες του Τορόντο είναι υπερήφανοι για τον κ. Μιχάλη Μουρατίδη.

Συγχαρητήρια και για την έκδοση του ανεπανάληπτου βιβλίου σου Ιστορία – Λεύκωμα «Όσα δεν έσβησε ο Χρόνος…».


Με αγάπη

Παύλος Πυρινός

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...