Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος

«Η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστι"»

Την πραγματοποίηση 261 εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την επέτειο των 200ων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 - 2021). Παράλληλα, όπως τόνισε, θα τεθούν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού οι 10 Τόμοι με τα Πρακτικά των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργάνωσε η Εκκλησία, καθώς και πληθώρα βιβλίων με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Επιπρόσθετα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι, με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστι».

Εξάλλου, στην αρχή της ομιλίας του, απηύθυνε πρόσκληση στον καθένα και την καθεμιά από όλους μας, τους απογόνους των ενδόξων μαρτύρων και ηρώων μας του 1821, να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την επικράτειά της, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε την οφειλόμενη αιώνια τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των προγόνων μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, αντλώντας ταυτόχρονα διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον του τόπου μας.

Αναφορικά με τα ιδανικά των αγωνιστών του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «Άλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι Έλληνες, αγωνιστήκαμε όμως, το ᾽21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μάς γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα! Το έθνος μας εξεγέρθηκε ‘'για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία'', όπως έγραψε ο Σαμιώτης επαναστάτης και λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης».

Καταληκτικά, συνέδεσε τις επετειακές εκδηλώσεις με το σήμερα και με το αύριο της πατρίδας μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο, μακριά από τις διχόνοιες που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Επιδιώκοντας πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Θυμόμαστε, διότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Και εορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής».

Την παρουσίαση των ανά Μητροπόλεις εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση έκανε σήμερα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού με την τήρηση όλων των απαιτουμένων μέτρων, βάσει των οδηγιών των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των εκδηλώσεων και έχει εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία, ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ειδική ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους εορτασμούς του 2021, που είναι τα ακόλουθα:

Site: www.ekklisia1821,

Facebook: https://www.facebook.com/ekklisia1821,

Τwitter: https://twitter.com/ekklisia1821,

Ιnstagram: https://www.instagram.com/ekklisia1821/.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...