Eπιπλέον στήριξη για τους αμπελοπαραγωγούς και οινοπαραγωγούς ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Eπιπλέον στήριξη για τους αμπελοπαραγωγούς και οινοπαραγωγούς ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Με κοινοβουλευτική ερώτηση ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας τη χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά και περαιτέρω μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες του αμπελο-οινικού κλάδου.

Ειδικότερα, και μετά από επαφές του με τους επαγγελματίες του κλάδου, ο Τάσος Μπαρτζώκας φέρνει το ζήτημα της υποστήριξης των αμπελουργών- οινοπαραγωγών στη Βουλή. Όπως εκθέτει στο κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου συνοψίζεται στη μειωμένη ρευστότητα, η οποία θέτει σε απειλή τη βιωσιμότητα των, κατά κανόνα, μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων τους για την επόμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έχουν ληφθεί μέτρα, τόσο θεσμικής όσο και οικονομικής στήριξης, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν. Η μείωση της ζήτησης οίνου, είτε λόγω των ακυρώσεων παραγγελιών από το εξωτερικό, είτε λόγω των περιορισμών στην εστίαση, προμηνύουν το αβέβαιο μέλλον για το εισόδημα τους. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αποθεματοποίηση τους ήδη είναι πολύ υψηλή, εν όψει των παρατεταμένων υγειονομικών περιορισμών και της αβεβαιότητας που αυτοί προκαλούν, οι αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό τους, καθώς η Ημαθία συνιστά δυναμικό κέντρο παραγωγής οίνου, πρωτοστατώντας  στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας οινικών προϊόντων, τα οποία καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στην εγχώρια και αλλοδαπή αγορά.

Την ικανοποίηση του αιτήματος για χορήγηση ρευστότητας στους αμπελο-οινοπαραγωγούς, εγγυημένης από το Δημόσιο, ο Τάσος Μπαρτζώκας θα την παρακολουθεί πολύ στενά,  ασκώντας συνεχή πίεση στην πολιτική ηγεσία με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

 


Το κείμενο της Κοινοβουλευτικής Ερώτησης

 

Προς:   τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαυρουδή Βορίδη

             Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα:   Ανάγκη στήριξης των Ελλήνων αμπελουργών και οινοποιών

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τόσο οι αμπελουργοί, όσο και οι οινοποιοί της χώρας μας, εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου.

Εξαιτίας της πανδημίας, η ζήτηση οίνου υπέστη μεγάλη καθίζηση, τόσο λόγω της περιορισμένης εσωτερικής κατανάλωσης, απόρροιας των περιορισμών στην εστίαση, όσο και της μείωσης του όγκου των εξαγωγών, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, αλλά και των lockdown στις εξαγωγικές χώρες, η οποία προκάλεσε σωρεία ακυρώσεων παραγγελιών.

Συνέπεια των ανωτέρω είναι η μεγάλη ποσότητα αδιαθέτου οίνου, η οποία έχει συσσωρευτεί στις δεξαμενές των Οινοποιείων, και προκύπτει, όχι μόνο λόγω της έκτακτης συγκυρίας, αλλά και της υψηλής αποθεματοποίησης της προηγούμενης χρονιάς, η οποία βεβαίως, ανάγεται στην πτώση της κατανάλωσης οίνου. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η  πτώση αυτή, σε βάθος τριετίας, προσεγγίζει το 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές των ίδιων των αμπελουργών, και υπό το πρίσμα της παραδοχής ότι και η φετινή εσοδεία είναι από τις καλύτερες, πολλοί αμπελουργοί δεν εκτέλεσαν τις διαδικασίες τρύγου, φοβούμενοι την αδιάθετη ποσότητα οίνου.

Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2020 έχουν γίνει πλείστες παρεμβάσεις, όπως πχ ο «πράσινος τρύγος», η «απόσταξη κρίσης», αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις, όπως πχ η μείωση της προκαταβολής φόρου, το μέτρο των διαδοχικών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, πολλοί επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου δηλώνουν ότι η στήριξη δεν είναι επαρκής.

Ιδιαίτερα επισημαίνουν, ότι τα ληφθέντα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δεν απαντούν αποτελεσματικά στο επίμαχο ζήτημα της ρευστότητας, κυρίως για τους μικρούς-μεσαίους αμπελουργούς-οινοποιούς. Είτε διότι οι αναφερόμενοι, δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στα χρηματοδοτικά μέτρα, είτε διότι έχουν ήδη εξαντλήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα τους και εν αναμονή μιας επόμενης, αβέβαιης χρονιάς, οι μικροί και μεσαίοι οινοποιοί, χωρίς περαιτέρω στήριξη, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να επωμιστούν το καλλιεργητικό κόστος.

 


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

 

1.    Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα του άμπελο-οινικού κλάδου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2.    Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων, με εγγύηση από το Δημόσιο, για τους αμπελουργούς-οινοποιούς, προκειμένου να ανταπεξέρθουν την επόμενη καλλιεργητική χρονιά ;

 

                                                                                   

                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                  Αναστάσιος Μπαρτζώκας

                                                                                 ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Δημόσιας Υγείας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2020)

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και...

 Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής...

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ  επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο δίκτυο της ΔΕΥΑΝ επί της...

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα (Παρασκευή 30 Οκτωβρίου)...

Με τηλεφωνικό ραντεβού η προσέλευση των πολιτών στο Δήμο Βέροιας

Με τηλεφωνικό ραντεβού η προσέλευση των πολιτών στο...

Από το Δήμο Βέροιας ανακοινώνεται ότι, ύστερα από την...

Αναβάλλονται οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της δράσης «Βέροια, Όμορφη Πόλη»

Αναβάλλονται οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της δράσης...

Μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας...

Ξεκινάει το πρόγραμμα εθελοντικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Βέροιας

Ξεκινάει το πρόγραμμα εθελοντικών στειρώσεων...

Σήμερα αναμένεται η άφιξη των ξένων εθελοντών...

Ψηφίστηκε το τεχνικό  πρόγραμμα από το  Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας, πλην της ΛΑ.Σ -Κριτική για την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου

Ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα από το Δημοτικό...

Η ανακατασκευή του δρόμου στην κατολίσθηση της...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου - Τα θέματα που θα συζητήσουν

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας την Τετάρτη...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Ανακοίνωση ΚΝΕ - Για την έξαρση της επιδημίας στα σχολεία του Νομού Ημαθίας

Ανακοίνωση ΚΝΕ - Για την έξαρση της επιδημίας στα...

Η έξαρση της επιδημίας στα σχολεία και της Ημαθίας με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Βεροιώτισσα ακτινολόγος του Κ.Υ. Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, κόρη της Ιφιγένειας Καραδήμου που έπεσε θύμα του κορωνοϊού, περιγράφοντας την εμπειρία της με...

Ατύχημα στην Λεωφόρο Στρατού στην συμβολή με τον κάθετο δρόμο που κατεβαίνει από την Ανοίξεως στους Αγ. Αναργύρους σημειώθηκε χθες γύρω στις 2 το μεσημέρι. @@ads-307@@Συγκεκριμένα αγροτικό αυτοκίνητο που...

Έφυγε σε ηλικία 65 ετών γυναίκα στην Βέροια που νόσησε από κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα και διεκομίσθη από το νοσοκομείο Βέροιας στην Θεσσαλονίκη αλλά εκεί...

Πέντε νέα κρούσματα ανακοίνωσε την Δευτέρα (26/10/2020) ο ΕΟΔΥ στην Ημαθία, σε σύνολο 715 σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έκαναν ελέγχους, με τα 5 νέα...