Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σε Διεθνείς Διοργανώσεις Τέχνης  - Προβάλλει την Πολιτιστική Κληρονομιά της Βέροιας (Εικόνες)

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σε Διεθνείς Διοργανώσεις Τέχνης - Προβάλλει την Πολιτιστική Κληρονομιά της Βέροιας (Εικόνες)

Σε δυο σημαντικές διεθνείς θεατρικές και επιστημονικές διοργανώσεις συμμετείχε ο Τάσος Πρωτοψάλτου το τελευταίο διάστημα. Στο πολυαναμενόμενο Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας με τίτλο "Critical Costume - Costume Agency" και στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας.


Το Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας διεξήχθη στο Όσλο και την διοργάνωση του επιμελήθηκε η Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νορβηγίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Τάσος Πρωτοψάλτου παρουσίασε τη διάλεξη με θέμα " Blossom Peach Tress: Costume as a City Portrait" .

Στη διάλεξή του παρουσίασε το ερευνητικό και καλλιτεχνικό σκεπτικό του σχετικά με τα κοστούμια που δημιούργησε για την παράσταση "Ανθισμένες Ροδακινιές" που παρουσιάστηκε από το Δη.Πε.Θε. Βέροιας αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα διεθνές κοινό στην ενδυματολογική παράδοση της Βέροιας.Ο Τάσος Πρωτοψάλτου μας λέει σχετικά: « Έγινε μια εντατική έρευνα σε αρχεία προσωπικά και συλλογικά. Η γκαρνταρόμπα της γιαγιάς μου Ευφημίας Πρωτοψάλτου υπήρξε ένα εφαλτήριο για την έρευνα με ζωντανά τεκμήρια της αστικής ενδυματολόγιας της περιόδου του ‘30 αλλά και της παραδοσιακής φορεσιάς της Βέροιας.

Το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας εμπλούτισε την έρευνα αυτή και με ταξίδεψε σε ιστορίες της πόλης μου μοναδικές! Σαφώς η έρευνα αυτή και το σκεπτικό αυτό ενυπάρχουν σε όλη την ενδυματολογική προσέγγιση της παράστασης σε ένα από τα γυναικεία κοστούμια όμως γίνονται πιο σαφείς οι αναφορές στην φορεσιά της Βέροιας. Η γραμμή του κοστουμιού παραπέμπει άμεσα στην φορεσιά της Βέροιας με χαρακτηριστικά στοιχεία όπως η πλισεδένια φούστα που δένει ψηλά στη μέση, το κοντογούνι , τα μαργαριτάρια, η πόστα.

Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θεατρικό κοστούμι που δεν έχει φολκλόρ χαρακτηριστικά αλλά αναφορές στην παράδοση όπως και αναφορές στην ενδυματολογια της περιόδου του ‘30.
Στην εποχή εκείνη η Coco Chanel έθετε τις αρχές του ενδυματολογικού μοντερνισμού στοιχείο που βλέπουμε τόσο στο συγκεκριμένο κοστούμι όσα και στην όλη ενδυματολογική προσέγγιση.Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα κοστούμια της παράστασης συνδιαλέγονται με το τότε και το τώρα με το τοπικό και το διεθνές, όπως άλλωστε και η ιστορική φορεσιά της Βέροιας δυτικότροπη και επενδυμένη με υλικά φερμένα από την Ευρώπη συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τις διεθνείς επιρροές.

Επίσης το πολύ ενδιαφέρον στη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης αυτής ήταν ότι δούλεψαμε από το κοστούμι στο χαρακτήρα και όχι αντίθετα όπως συμβαίνει συνήθως». Στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας ο Τάσος Πρωτοψάλτου είχε το ρόλο του επιστημονικού συντονιστή στο Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Biennale με θέματα που άπτονται της καλλιτεχνικής πρακτικής και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στον τομέα της Σκηνογραφίας. Αμφότερες οι διοργανώσεις παρά τον αρχικό τους σχεδιασμό διεξήχθησαν διαδικτυακά για λόγους ασφαλείας.

Κοστούμια του Τάσου Πρωτοψάλτου για την παράσταση "Ανθισμένες Ροδακινιές", Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στράτος Τζίτζης: Ένας αναρχικός του σινεμά σήμερα στα podcasts της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Στράτος Τζίτζης: Ένας αναρχικός του σινεμά σήμερα στα...

Στράτος Τζίτζης: Ένας αναρχικός του σινεμά σήμερα στα...

Κάλεσμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για αιμοδοσία

Κάλεσμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για αιμοδοσία

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και  ...

Αιμοδοσία και προσφορά ρουχισμού από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας

Αιμοδοσία και προσφορά ρουχισμού από το 3ο Σύστημα...

Το Προσκοπικό Δίκτυο του 3ου Συστήματος Προσκόπων...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Ένας κτηνοτρόφος φιλόσοφος, το νέο podcast  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ: Ένας κτηνοτρόφος φιλόσοφος, το νέο...

-Σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου συντονιστείτε στο...

Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον  από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας  και το My Market Βέροιας

Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια...

https://www.libver.gr/bookdelivery Λόγω των έκτακτων μέτρων για την ...

Οδυσσέας Γωνιάδης: Ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου στο χθεσινό podcast της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Οδυσσέας Γωνιάδης: Ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου...

Συνεχίζεται η μετάδοση των podcasts που δημιούργησε η ...

Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο, μέσα από 10 podcasts της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο, μέσα από 10 podcasts...

Η ψυχή της Βέροιας είναι οι άνθρωποί της.Για το λόγο...

Οnline εργαστήριο για τις βασικές αρχές του σεναρίου και εργαστήριο σεναρίου από την Λέσχη ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ Αλεξάνδρειας

Οnline εργαστήριο για τις βασικές αρχές του σεναρίου και...

Η Λέσχη ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ διοργανώνει ένα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...