ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σε Διεθνείς Διοργανώσεις Τέχνης  - Προβάλλει την Πολιτιστική Κληρονομιά της Βέροιας (Εικόνες)

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου σε Διεθνείς Διοργανώσεις Τέχνης - Προβάλλει την Πολιτιστική Κληρονομιά της Βέροιας (Εικόνες)

Σε δυο σημαντικές διεθνείς θεατρικές και επιστημονικές διοργανώσεις συμμετείχε ο Τάσος Πρωτοψάλτου το τελευταίο διάστημα. Στο πολυαναμενόμενο Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας με τίτλο "Critical Costume - Costume Agency" και στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας.


Το Διεθνές Συνέδριο Ενδυματολογίας διεξήχθη στο Όσλο και την διοργάνωση του επιμελήθηκε η Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νορβηγίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Τάσος Πρωτοψάλτου παρουσίασε τη διάλεξη με θέμα " Blossom Peach Tress: Costume as a City Portrait" .

Στη διάλεξή του παρουσίασε το ερευνητικό και καλλιτεχνικό σκεπτικό του σχετικά με τα κοστούμια που δημιούργησε για την παράσταση "Ανθισμένες Ροδακινιές" που παρουσιάστηκε από το Δη.Πε.Θε. Βέροιας αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα διεθνές κοινό στην ενδυματολογική παράδοση της Βέροιας.



Ο Τάσος Πρωτοψάλτου μας λέει σχετικά: « Έγινε μια εντατική έρευνα σε αρχεία προσωπικά και συλλογικά. Η γκαρνταρόμπα της γιαγιάς μου Ευφημίας Πρωτοψάλτου υπήρξε ένα εφαλτήριο για την έρευνα με ζωντανά τεκμήρια της αστικής ενδυματολόγιας της περιόδου του ‘30 αλλά και της παραδοσιακής φορεσιάς της Βέροιας.

Το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας εμπλούτισε την έρευνα αυτή και με ταξίδεψε σε ιστορίες της πόλης μου μοναδικές! Σαφώς η έρευνα αυτή και το σκεπτικό αυτό ενυπάρχουν σε όλη την ενδυματολογική προσέγγιση της παράστασης σε ένα από τα γυναικεία κοστούμια όμως γίνονται πιο σαφείς οι αναφορές στην φορεσιά της Βέροιας. Η γραμμή του κοστουμιού παραπέμπει άμεσα στην φορεσιά της Βέροιας με χαρακτηριστικά στοιχεία όπως η πλισεδένια φούστα που δένει ψηλά στη μέση, το κοντογούνι , τα μαργαριτάρια, η πόστα.

Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θεατρικό κοστούμι που δεν έχει φολκλόρ χαρακτηριστικά αλλά αναφορές στην παράδοση όπως και αναφορές στην ενδυματολογια της περιόδου του ‘30.
Στην εποχή εκείνη η Coco Chanel έθετε τις αρχές του ενδυματολογικού μοντερνισμού στοιχείο που βλέπουμε τόσο στο συγκεκριμένο κοστούμι όσα και στην όλη ενδυματολογική προσέγγιση.



Έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα κοστούμια της παράστασης συνδιαλέγονται με το τότε και το τώρα με το τοπικό και το διεθνές, όπως άλλωστε και η ιστορική φορεσιά της Βέροιας δυτικότροπη και επενδυμένη με υλικά φερμένα από την Ευρώπη συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τις διεθνείς επιρροές.

Επίσης το πολύ ενδιαφέρον στη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης αυτής ήταν ότι δούλεψαμε από το κοστούμι στο χαρακτήρα και όχι αντίθετα όπως συμβαίνει συνήθως». Στη Biennale Σκηνογραφίας της Τιφλίδας ο Τάσος Πρωτοψάλτου είχε το ρόλο του επιστημονικού συντονιστή στο Διεθνές Συμπόσιο Σκηνογραφίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Biennale με θέματα που άπτονται της καλλιτεχνικής πρακτικής και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στον τομέα της Σκηνογραφίας. Αμφότερες οι διοργανώσεις παρά τον αρχικό τους σχεδιασμό διεξήχθησαν διαδικτυακά για λόγους ασφαλείας.

Κοστούμια του Τάσου Πρωτοψάλτου για την παράσταση "Ανθισμένες Ροδακινιές", Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου










Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας ενόψει του Πάσχα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου: Μουσική παράσταση του...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου Δαμιανού Καϊλόγλου

Μαθητική συναυλία σήμερα της τάξης Βιολοντσέλου...

Σήμερα 22 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ οι μαθητές της τάξης του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...