Φαρμακευτικός Ημαθίας: Αρπακτικά κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας, μη διστάζοντας ακόμη και όταν απειλούνται ζωές!

Φαρμακευτικός Ημαθίας: Αρπακτικά κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας, μη διστάζοντας ακόμη και όταν απειλούνται ζωές!

Να παραμείνουν τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι στα σούπερ μάρκετ ζητά με επιστολή του προς τους βουλευτές της Ημαθίας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, αναφορικά με αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης περί του αντιθέτου.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

 

«Αγαπητοί κύριοι βουλευτές, ο ελληνικός λαός που πλήττεται βαριά από την οικονομική κρίση, γίνεται μάρτυρας, όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, της προσπάθειας διάφορων αρπακτικών να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της χώρας μας και να κερδοσκοπήσουν με κάθε τρόπο. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, ακόμα και όταν απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Τέτοια συμφέροντα κρύβονται πίσω από πρόσφατες μεθοδεύσεις, για να αποσπάσουν κομμάτι της φαρμακευτικής περίθαλψης και βρίσκουν συμμάχους σε πολιτικούς, υπέρμαχους της άκριτης φιλελευθεροποίησης της αγοράς.

 

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΑΝ και ο κ. Χατζηδάκης έχουν υιοθετήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ περί ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα, η οποία μεταξύ των άλλων προτείνει την απελευθέρωση των τιμών και των σημείων πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Η εν λόγω έκθεση, πέρα από πρόχειρη, περιέχει και πολλές ανακρίβειες και λάθη:

Α. Εξομοιώνει τα μυσυφα με κάθε άλλο εμπορικό προϊόν, ενώ εξ ορισμού το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να υπόκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού

Β. Θεωρεί ότι τα μύσυφα (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) είναι απλά φάρμακα που μπορεί να τα αγοράζει ο καθένας μονός του χωρίς συμβουλή φαρμακοποιού. Εντούτοις τα μύσυφα έχουν παρενέργειες, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Γ. Προτείνει την απελευθέρωση των τιμών τους γιατί έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα υπάρξει συμπίεση τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Οι εκτιμήσεις και η διεθνής εμπειρία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην Ελλάδα όπου τα μυσυφα είναι κρατικός διατιμημένα, η τιμή των είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ σε χώρες με ελεύθερη διατίμηση οι τιμές τους είναι πολλαπλασίως ακριβότερες (ενδεικτικά αναφέρουμε το «απλό DEPON στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 και στις ΗΠΑ 2,43 και στην Αγγλία 2,79)

Δ. Στα βρεφικά γάλατα οι τιμές μειωθήκαν λόγω διάθεσης τους από καταστήματα και super markets. Αυτό το επιχείρημα έχει γίνει σημαία από τον υπουργό ανάπτυξης, χωρίς όμως να λέει την πραγματική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι μόνο σε τρία βρεφικά γάλατα έχει πέσει η τιμή και αυτό οφείλεται στη μειωμένη χονδρική τιμή που προμηθεύουν οι εταιρίες τα super market. Από την άλλη υπάρχουν βρεφικά γάλατα που είναι πιο φτηνά στα φαρμακεία. Άρα η αναμενόμενη μείωση των τιμών αποτέλεσε μια επικοινωνιακή «φούσκα».

Ε. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα μυσυφα πωλούνταν παντού… Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό εφαρμόζεται σε λίγες χώρες (λιγότερο από το 40%) και όχι στη Γερμάνια-και μπροστάρης είναι η Αγγλία, η όποια δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

Στ. Αγνοεί τις εκθέσεις του Π.Ο.Υ., τις αναφορές του ΕΟΦ και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων περί ανεξαρτησίας του φαρμακοποιού και προωθεί νεοφιλελεύθερες τακτικές που πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 11.000 σημεία πώλησης των μυσυφα, κατανεμημένα ακόμα και στα πιο μικρά νησιά, τις γειτονιές και τα χωριά, και πάντα κάποιο εφημερεύει. Αυτό σημαίνει ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα της προσβασιμότητας των ασθενών σε αυτή την κατηγορία των φαρμάκων.

 

Το ελληνικό φαρμακείο αιμορραγεί εδώ και τρία χρόνια με μείωση του τζίρου του έως και 60%,η όποια οδήγησε χιλιάδες φαρμακεία στον Τειρεσία και την απόγνωση. Η πιθανή μετακίνηση επαγγελματικής ύλης από τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ θα σημάνει περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών, μείωση της επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα πολλά φαρμακεία να κλείσουν. Αν ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση νοιάζονται για τον Έλληνα καταναλωτή, ας φροντίσουν να μην κλείσει κανένα από τα 11.000 σημεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τα οποία από άκρη σε άκρη προσφέρουν ανεκτίμητες  υπηρεσίες υγείας στον Έλληνα ασθενή. Ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε ο καθένας να έχει το διακριτό του ρολό σε μια ευνομούμενη κοινωνία. ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΤΟΥ.

 

                                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.  ΤΟΥ Φ.Σ.Η.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

        

Κίμων   Παράσχου                       Αργύριος Φουκαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννα Τζάκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά...

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο καιρός

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα...

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και...

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του...

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο...

Μέσα στο Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου...

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και προσβλητική συμπεριφορά

«Καμπάνα» 20.000€ σε εργοδότη για παρενόχληση και...

Πλήρως ικανοποιημένος δηλώνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών...

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

ΚΕΑ: Αναλυτικές ημερομηνίες για όσους πρέπει να κάνουν...

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές...

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης

Λουκέτο σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα της...

Τίτλοι τέλους έπεσαν για την καθημερινή αθλητική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο εθνική διακλαδική άσκηση με την επωνυμία ΩΡΙΩΝ-18, με τη συμμετοχή τμημάτων όλων των ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.Συγκεκριμένα συμμετείχαν...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, η περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννα Τζάκη.Η...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση.Ας εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει σε σχέση με το όχημα μας, για παράδειγμα, στη βροχή....