Τσίπρας: Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία

Τσίπρας: Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στα Ιωάννινα με την διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης.

“Μέχρι σήμερα έχουμε 120 χιλιάδες ανέργους από την πανδημία, έχουμε το 12 % των εργαζομένων με 200 ευρώ, η απώλεια εισοδήματος φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά λόγω της κρίσης” επεσήμανε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμπληρώνοντας την γενική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την μεσαία τάξη “στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας”. Αντίθετα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας: “Όχι επιστρεπτέα ενίσχυση.

Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω” τόνισε. Αναφερόμενος στην στάση των τραπεζών ο Α.Τσίπρας μίλησε με έμφαση στην απόφαση της ΕΚΤ που δίνει την δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ την ρευστότητά τους .

“Το συνολικό ποσό αύξησης της ρευστότητας στις τράπεζες το 2020 ήταν 56 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισεκ τα πήραν 4 μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν” αποκάλυψε ο Αλ.Τσίπρας για να συμπληρώσει: “Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται.

” Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου χαρακτήρισαν “τοκογλυφία άνευ προηγουμένου” αυτό που κάνουν οι τράπεζες που δίνουν τα ελληνικά ομόλογα και δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στην συνέχεια δανείζουν τα χρήματα αυτά στους μικρομεσαίους με 8 και 9%! Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου όπως είπε “δεν πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη”. “Το απεχθές πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος. Ανέβηκε το όριο από τις 200 στις 700 χιλιάδες. Θα μπορεί η τράπεζα να σε πτωχεύει ό,τι ώρα θέλει.

Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.. είναι μύθος” είπε ο πρόεδρος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νέα επιδοτούμενα προγράμματα. “Με τέτοιο κλίμα δεν τρέχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα όπως χρειάζεται. Καθυστερήσεις σε βαθμό τερατουργήματος. Ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει..

Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Στην συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και την βοήθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά τους, που συμμερίζεται και η Κρ.Λαγκάρντ, για κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση και μάλιστα ύψους 1 δισεκ.ευρώ ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατομμύρια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε.

Όσον αφορά το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κρ.Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ιδιαίτερα στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. “Είμαστε πάρα πολύ πίσω” υπογράμμισε.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε το υπόμνημα Λιγνάδη στην ανακρίτρια - Τι ισχυρίζεται για την παιδεραστία

Διαβάστε το υπόμνημα Λιγνάδη στην ανακρίτρια - Τι...

«Αθώος» δηλώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του...

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο»: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο»: Τι...

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καθώς...

Υπ.ΑΑΤ: Τηλεδιάσκεψη με τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τον αγροδιατροφικό τομέα

Υπ.ΑΑΤ: Τηλεδιάσκεψη με τους Θεματικούς...

Προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με του αρμόδιους...

Εικόνες θλίψης - 30 φλαμίγκο δηλητηριασμένα από κυνηγετικά σκάγια  - Πως ο μόλυβδος σκοτώνει τα πανέμορφα πτηνά

Εικόνες θλίψης - 30 φλαμίγκο δηλητηριασμένα από...

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά φοινικοπτέρων...

Κοζάνη: Διαρρήκτες... μερακλήδες μπήκαν σε σπίτι, έκλεψαν, ήπιαν ένα «12αρι» ουίσκι και κοιμήθηκαν εκεί

Κοζάνη: Διαρρήκτες... μερακλήδες μπήκαν σε σπίτι,...

Ο άνδρας ενημέρωσε την αστυνομία που έφτασε στο σημείο...

Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη: «Εγκληματική ροπή επί πολλά έτη»

Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη...

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που...

Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960

Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960

Το 1903 ένας έξυπνος Γερμανός ο Άντον Κρέιντλερ (Anton...

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας τη νέα χρονιά για την προβολή του τουρισμού

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας τη νέα χρονιά για την προβολή...

Ως επιταχυντής εξελίξεων στο μέτωπο της προβολής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα κλείσουν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του...

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου αν το επιθυμούν. Ανοικτά την Κυριακή 15/11 τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 06.00 τίθεται σε εφαρμογή...

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από την ζωή στα 79 του χρόνια μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο μεγάλος ερμηνευτής με την γλυκιά φωνή και τα...

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργος στην τηλεδιάσκεψηΗ πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα...