Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, η διάσωση και η αξιοποίησή του

Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, η διάσωση και η αξιοποίησή του

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Εν μέσω της επιδημικής κρίσης του κορωνο ιού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσια υγείας, αισιόδοξη αναλαμπή υπήρξε η συντονισμένη κίνηση των Βουλευτών Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Αναστάσιου Μπαρτζώκα και του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, να επισκεφθούν από κοινού την Διεύθυνση της Εταιρείας Ακινήτων Α.Ε., όπου έθεσαν ακόμα μία φορά το αίτημα για την παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου των παλαιών δικαστηρίων, στον Δήμο Βέροιας.

Η εγκατάλειψη και η προϊούσα φθορά του νεοκλασικού κτιρίου των παλιών δικαστηρίων αναζωπυρώνει κάθε τόσο τις προσπάθειες για την διάσωση αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος της πόλης της Βέροιας και την χρήση του προς όφελος της πόλης και ολόκληρης της περιοχής.

Αυτή η εγκατάλειψη ανακαλεί στην μνήμη την αντίστοιχη περιπέτεια των παλαιών δικαστηρίων περί το ΄80, όταν με την μεταφορά των υπηρεσιών του, είχε εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε χώρο παραβατικών δραστηριοτήτων, φθάνοντας προ της κατάρρευσης του.

Τότε μετά από δραστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις πολιτών, το κτίριο διασώθηκε, ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε και πάλι ως Δικαστικό Μέγαρο.

Μετά την μεταφορά των υπηρεσιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, το νεοκλασικό κτίριο έπαψε να χρησιμοποιείται και αφέθηκε και πάλι στην εγκατάλειψη και την φθορά.

Η διεκδικούμενη παραχώρηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο της Βέροιας, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης, θα αποτελέσει νομοτελειακή εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη αν δεν κινητοποιηθεί προς τούτο το σύνολο των παραγόντων και των φορέων του τόπου.

Ο τρόπος αξιοποίησης από τον Δήμο Βέροιας, του εγκαταλειμμένου νεοκλασικού κτιρίου, αποτελεί θέμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου ως προς την χρήση του.

Υπάρχει η διατυπωμένη κατ αρχή πρόθεση να στεγαστούν εκεί το Μουσείο Εκπαίδευσης, ενδεχομένως το Λαογραφικό Μουσείο, συλλογές ιστορικού περιεχομένου, Νομικά Πρόσωπα καθώς και κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η στήλη επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση, τάσσεται υπέρ της στέγασης στο νεοκλασικό μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας.

Οι οργανωμένες πινακοθήκες κάθε πόλης αποτελούσαν πάντα, κιβωτούς διαφύλαξης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής, εικαστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου.

Σε αυτές διατηρείται σε διαρκή επικαιροποίηση, η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και καθίστανται ευρύτερα γνωστοί οι εικαστικοί δημιουργοί, που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε πρεσβευτές καλής θέλησης του τόπου.

Σε ακούσιους διαφημιστές των πινακοθηκών με τα εκθέματα τους, των πόλεων που τις φιλοξενούν και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται και οι επισκέπτες που μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στους τόπους τους και στους επόμενους σταθμούς των περιηγήσεων τους.

Η ιδιαίτερη σημασία που ενέχεται στην ίδρυση και λειτουργία των πινακοθηκών στις πόλεις, διαφαίνεται και από την επιλογή των κτιρίων που τις στεγάζουν.

Κατά κανόνα οι πινακοθήκες στεγάζονται σε κτίρια, με ιστορική παράδοση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι στην όλη τουριστική προβολή κάθε πόλης περιλαμβάνονται και οι πινακοθήκες, που προτείνονται ως πρώτες επιλογές επίσκεψης.

Πέραν των πολύ γνωστών πινακοθηκών που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάλογες υπάρχουν και στην περιφέρεια, με εξαιρετικά έργα διάσημων επώνυμων, αλλά και αξιολογότατων τοπικών δημιουργών.

Παρά το γεγονός ότι η Βέροια διαθέτει έναν τέτοιο ανεκτίμητο εικαστικό πλούτο, αυτός παραμένει αναξιοποίητος, χωρίς να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Η αναζωπύρωση του διαλόγου για την χρήση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου, ενεργοποιεί και την πρόταση για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας.

Οι εικαστικές δημιουργίες της πόλης θα στεγαστούν στο φυσικό τους χώρο και το παραμελημένο εικαστικό πρόσωπο της Βέροιας θα αναδείξει τη δική του δυναμική, στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια, που λόγω της επιδημικής κρίσης έχει υποστραφεί.

Όλες όμως αυτές οι προτάσεις, καθώς και άλλες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον εν εξελίξει διάλογο, παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου, όσο το νεοκλασικό μέγαρο δεν περιέρχεται στην δικαιοδοσία του Δήμου και αφήνεται στην διαρκή φθορά.

Η παρέμβαση των Βουλευτών και του Δημάρχου υπήρξε μια αισιόδοξη εξέλιξη στην μακρόχρονη διαδρομή της διεκδίκησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.

Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αρκεί.

Απαιτείται γενικότερο εγερτήριο της βεροιώτικης κοινωνίας με τους φορείς, τους παράγοντες και τους πολίτες να ενεργοποιούνται, υποστηρίζοντας δυναμικά το αίτημα.

Έτσι θα υπάρξει η ευτυχής εξέλιξη για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και να αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή με την αξιοποίησή του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Σήκωσε" από αποθήκη μηχανήματα αξίας 400 ευρώ και...

Συνελήφθη χθες (22 Απριλίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή...

Στη διάθεση των πολιτών ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου Αλεξάνδρειας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023

Στη διάθεση των πολιτών ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός...

Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, αποτελεί ένα συνεκτικό...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Προληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια και χώρους συνάθροισης κοινού

Δήμος Αλεξάνδρειας: Προληπτικές απολυμάνσεις σε όλα...

Προληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια...

Μετακίνηση εκτός νομού: Ανακοινώθηκε η απόφαση - Οι εξαιρέσεις και τα... τσουχτερά πρόστιμα!

Μετακίνηση εκτός νομού: Ανακοινώθηκε η απόφαση - Οι...

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν έως τη Δευτέρα...

Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά τη Μεγάλη Δευτέρα ο Μητροπολίτης για την Ακολουθία του Νυμφίου

Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά τη Μεγάλη...

Τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 6:30 μ.μ. ο...

ΟΑΕΔ: Επιταγές σε νέους ανέργους για την απόκτηση βιβλίων - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΟΑΕΔ: Επιταγές σε νέους ανέργους για την απόκτηση...

To Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με τη...

Συνελήφθη αλλοδαπός για ναρκωτικά - Προσπάθησε να πετάξει τα ναρκωτικά πριν ελεγχθεί αλλά εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς

Συνελήφθη αλλοδαπός για ναρκωτικά - Προσπάθησε να...

Συνελήφθη χθες (22 Απριλίου 2021) το βράδυ σε περιοχή της...

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ (1905-2021)

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ...

(Ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι – Το θεάρεστο έργο της) Οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

(Ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι – Το θεάρεστο έργο της) Οι Μητροπολίτες Βεροίας Επίτιμοι Πρόεδροι της ΑδελφότητοςΤου Παύλου Δ. ΠυρινούΑπό τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Βέροιας («Τράπεζα αγάπης», Ιεράς...

Τα παιδιά κουράστηκαν και πρέπει να ξεδώσουν μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού, μηρυκάζουν στα TV κανάλια οι φουκαράδες της ενημέρωσης και οι χαριτωμένοι των social media. Κι έτσι δικαιολογούν-και ταυτόχρονα...

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...