Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, η διάσωση και η αξιοποίησή του

Το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας, η διάσωση και η αξιοποίησή του

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Εν μέσω της επιδημικής κρίσης του κορωνο ιού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσια υγείας, αισιόδοξη αναλαμπή υπήρξε η συντονισμένη κίνηση των Βουλευτών Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Αναστάσιου Μπαρτζώκα και του Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, να επισκεφθούν από κοινού την Διεύθυνση της Εταιρείας Ακινήτων Α.Ε., όπου έθεσαν ακόμα μία φορά το αίτημα για την παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου των παλαιών δικαστηρίων, στον Δήμο Βέροιας.

Η εγκατάλειψη και η προϊούσα φθορά του νεοκλασικού κτιρίου των παλιών δικαστηρίων αναζωπυρώνει κάθε τόσο τις προσπάθειες για την διάσωση αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος της πόλης της Βέροιας και την χρήση του προς όφελος της πόλης και ολόκληρης της περιοχής.

Αυτή η εγκατάλειψη ανακαλεί στην μνήμη την αντίστοιχη περιπέτεια των παλαιών δικαστηρίων περί το ΄80, όταν με την μεταφορά των υπηρεσιών του, είχε εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε χώρο παραβατικών δραστηριοτήτων, φθάνοντας προ της κατάρρευσης του.

Τότε μετά από δραστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις πολιτών, το κτίριο διασώθηκε, ανακαινίστηκε και αξιοποιήθηκε και πάλι ως Δικαστικό Μέγαρο.

Μετά την μεταφορά των υπηρεσιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, το νεοκλασικό κτίριο έπαψε να χρησιμοποιείται και αφέθηκε και πάλι στην εγκατάλειψη και την φθορά.

Η διεκδικούμενη παραχώρηση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο της Βέροιας, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης, θα αποτελέσει νομοτελειακή εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη αν δεν κινητοποιηθεί προς τούτο το σύνολο των παραγόντων και των φορέων του τόπου.

Ο τρόπος αξιοποίησης από τον Δήμο Βέροιας, του εγκαταλειμμένου νεοκλασικού κτιρίου, αποτελεί θέμα ενός συνεχιζόμενου διαλόγου ως προς την χρήση του.

Υπάρχει η διατυπωμένη κατ αρχή πρόθεση να στεγαστούν εκεί το Μουσείο Εκπαίδευσης, ενδεχομένως το Λαογραφικό Μουσείο, συλλογές ιστορικού περιεχομένου, Νομικά Πρόσωπα καθώς και κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η στήλη επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση, τάσσεται υπέρ της στέγασης στο νεοκλασικό μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας.

Οι οργανωμένες πινακοθήκες κάθε πόλης αποτελούσαν πάντα, κιβωτούς διαφύλαξης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής, εικαστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου.

Σε αυτές διατηρείται σε διαρκή επικαιροποίηση, η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και καθίστανται ευρύτερα γνωστοί οι εικαστικοί δημιουργοί, που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε πρεσβευτές καλής θέλησης του τόπου.

Σε ακούσιους διαφημιστές των πινακοθηκών με τα εκθέματα τους, των πόλεων που τις φιλοξενούν και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται και οι επισκέπτες που μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στους τόπους τους και στους επόμενους σταθμούς των περιηγήσεων τους.

Η ιδιαίτερη σημασία που ενέχεται στην ίδρυση και λειτουργία των πινακοθηκών στις πόλεις, διαφαίνεται και από την επιλογή των κτιρίων που τις στεγάζουν.

Κατά κανόνα οι πινακοθήκες στεγάζονται σε κτίρια, με ιστορική παράδοση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι στην όλη τουριστική προβολή κάθε πόλης περιλαμβάνονται και οι πινακοθήκες, που προτείνονται ως πρώτες επιλογές επίσκεψης.

Πέραν των πολύ γνωστών πινακοθηκών που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάλογες υπάρχουν και στην περιφέρεια, με εξαιρετικά έργα διάσημων επώνυμων, αλλά και αξιολογότατων τοπικών δημιουργών.

Παρά το γεγονός ότι η Βέροια διαθέτει έναν τέτοιο ανεκτίμητο εικαστικό πλούτο, αυτός παραμένει αναξιοποίητος, χωρίς να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Η αναζωπύρωση του διαλόγου για την χρήση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου, ενεργοποιεί και την πρόταση για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας.

Οι εικαστικές δημιουργίες της πόλης θα στεγαστούν στο φυσικό τους χώρο και το παραμελημένο εικαστικό πρόσωπο της Βέροιας θα αναδείξει τη δική του δυναμική, στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια, που λόγω της επιδημικής κρίσης έχει υποστραφεί.

Όλες όμως αυτές οι προτάσεις, καθώς και άλλες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον εν εξελίξει διάλογο, παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου, όσο το νεοκλασικό μέγαρο δεν περιέρχεται στην δικαιοδοσία του Δήμου και αφήνεται στην διαρκή φθορά.

Η παρέμβαση των Βουλευτών και του Δημάρχου υπήρξε μια αισιόδοξη εξέλιξη στην μακρόχρονη διαδρομή της διεκδίκησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου.

Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αρκεί.

Απαιτείται γενικότερο εγερτήριο της βεροιώτικης κοινωνίας με τους φορείς, τους παράγοντες και τους πολίτες να ενεργοποιούνται, υποστηρίζοντας δυναμικά το αίτημα.

Έτσι θα υπάρξει η ευτυχής εξέλιξη για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της Βέροιας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και να αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή με την αξιοποίησή του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ - Συνεχίζει να κουνιέται και η Ημαθία

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ - Συνεχίζει να κουνιέται και η...

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν...

Στο κόκκινο και η Ημαθία από 4 Μαρτίου με κλειστά Λύκεια και click away

Στο κόκκινο και η Ημαθία από 4 Μαρτίου με κλειστά...

Νέα μέτρα θα ισχύσουν από το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Τετάρτη (3/3)

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Τετάρτη (3/3)

Στην Ημαθία, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της...

 Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ζήτησε την συνδρομή του Υπουργείου για την έγκαιρη κατάθεση πρότασης της Τ.Κ. Κλειδίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα»

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ζήτησε την συνδρομή του...

Τη δυνατότητα συνδρομής του Υπουργείου Αγροτικής...

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νάουσας

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή του...

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του...

Αλεξάνδρεια: Υπογράφτηκε η σύμβαση έργου για εργασίες αποκατάστασης γεφυρών

Αλεξάνδρεια: Υπογράφτηκε η σύμβαση έργου για εργασίες...

Τη σύμβαση του έργου, «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών...

Σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας μέσω τηλεδιάσκεψης

Σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού...

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ: Να μην διακοπεί το Πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ: Να μην διακοπεί το Πρόγραμμα...

Από την παράταξη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνελήφθησαν χθες (2 Μαρτίου 2021) το απόγευμα στην Ημαθία, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 2 ημεδαποί άνδρες, για διακίνηση ναρκωτικών. Ειδικότερα, μετά από...

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, Βαλάντης Κεχαϊδης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 ‘’Ελ Μαντριγάλ’’.Ο...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...