Η Πανδημία στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα *Του Γιάννη Μαγκριώτη

Η Πανδημία στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα *Του Γιάννη Μαγκριώτη


Η έκρηξη της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, και τα λάθη των αρμοδίων.

Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δεν ήξεραν ό,τι:

α) Οι υψηλές θερμοκρασίες το Καλοκαίρι μειώνουν την διάρκεια ζωής του ιού, και η ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους περιορίζουν την μετάδοσή του.

β) Το φαινόμενο θα αντιστρεφόταν μόλις θα άρχισε η πτώση των θερμοκρασιών, προς το τέλος του Καλοκαιριού, άλλωστε είχαν την δυνατότητα και πάλι, όπως στο τέλος του Χειμώνα, να δουν την εξέλιξή του στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα δεν ήξεραν ό,τι:

1. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πιο γρήγορα, όπως και η υγρασία είναι πιο υψηλή.

2. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν και αναπτύσσονται σε κλειστούς χώρους πιο γρήγορα από την Νότια Ελλάδα.

3. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης, πολύ περισσότεροι, από κάθε άλλη πόλη της χώρας.

4. Τα πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την Αθήνα, που είναι διάσπαρτα και πολλά εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, παράγοντας που ευνοεί την μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.

5. Οι φοιτητές μετακινούνται κυρίως με τις Αστικές Συγκοινωνίες, που είναι κάκιστες, και σε κάθε περίπτωση, πολύ χειρότερες των Αθηνών.

Όμως το εργαστήριο ανάλυσης λυμάτων του ΑΠΘ, είχε ενημερώσει από τις αρχές Οκτωβρίου ό,τι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι πολύ υψηλή και μεγαλώνει εκθετικά.

Οι αρμόδιοι όμως, έβλεπαν μόνο τα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία, και τα οποία ήταν λίγα, γιατί ο ιός μεταδίδονταν κυρίως μεταξύ των νέων, που σημαίνει οι φορείς ήταν πολλοί, αλλά ασυμπτωτικοί.

Αυτό φαινόταν στα λύματα, όχι στα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία.

Όταν από τους νέους, πέρασε τις επόμενες ημέρες στα σπίτια και στα καταστήματα διασκέδασης στους μεγαλύτερους, άρχισε η έκρηξη των κρουσμάτων και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Δυστυχώς, τότε το κατάλαβαν, όμως ήταν αργά πλέον.

Ήδη ο ιός είχε μεταδοθεί στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς την Θεσσαλονίκη.

Το ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό ακόμη, επειδή το μεγάλο μέρος των φορέων είναι νέοι, και κατά συνέπεια ασυμπτωτικοί, δεν εντοπίζονται από τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, δηλαδή κυρίως σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία για τεστ.

Συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια και όχι μόνο, συνεπώς, η σημαντική μείωσή του θα γίνει, όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του, νοσήσει και εισαχθεί στα νοσοκομεία ή μπει σε ατομική καραντίνα ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων, και εξασθενήσει το ιικό φορτίο.

Η κυβέρνηση δυστυχώς, θεώρησε και θεωρεί την χώρα ενιαία υγειονομική περιφέρεια, ενώ αυτή έπρεπε να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από Βορρά προς Νότο, και να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για κάθε ζώνη.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έμειναν απροστάτευτες, και οι δηλώσεις υπουργών, ό,τι στην Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων είναι φορείς, μόνο ως προάγγελος τραγωδίας ακούγεται και ως παραίτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινούν την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Νάουσας

Ξεκινούν την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την...

Ξεκινά την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής...

Με διευρυμένο ωράριο το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Με διευρυμένο ωράριο το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Βέροιας (επί της...

Πυροσβεστική: Παραμονή για τον Ν. Παλαμούτη, προαγωγή και μετάθεση για τον Αλ. Κουβακά

Πυροσβεστική: Παραμονή για τον Ν. Παλαμούτη, προαγωγή...

Οι κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα διατηρούν στην θέση...

Δεν θα «εορτάσουν» φέτος οι γιατροί και οδοντίατροι της Ημαθίας τους Αγίους Αναργύρους λόγω κορωνοϊού

Δεν θα «εορτάσουν» φέτος οι γιατροί και οδοντίατροι...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας ενημερώνει ότι ο...

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Επόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: Επόμενη συνεδρίαση...

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου το Δημοτικό...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στις 18:00 το...

Παράταση αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού

Παράταση αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής Ειδικού...

Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 λαμβάνουν οι μικροί...

Επιστολή στο  Υπουργείο  Οικονομικών  για τη λογιστική  τακτοποίηση των  επισφαλών απαιτήσεων των επιχειρήσεων

Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λογιστική ...

Κύριε Υπουργέ Οικονομικών,Μας διαβιβάστηκε επιστολή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων που παρουσίασε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει σκοπό την ενεργοποίηση του νόμου περί συναθροίσεων και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων...

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 η βράβευση της εταιρείας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, με το Χρυσό Βραβείο "Top Branded Export Product" των Greek Exports Awards 2020 για το brand της SUPREME GREEN COTTON®! Η...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149973 (ημερήσια...

Το θέμα στο πρωτοσέλιδο του «Λαού» στις 12 Ιανουαρίου 2021, αφορούσε στα ετοιμόρροπα της Βέροιας, της πόλης όπου έχουν καταγραφεί 28 επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και 21 ετοιμόρροπα, τα περισσότερα στις δύο...