Εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα -Το mega project και τα οφέλη για την οικονομία

Εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα -Το mega project και τα οφέλη για την οικονομία

Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς πολλά χρόνια πίσω, για να βρει γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Εν μέσω πανδημίας, υπεγράφη μια τέτοια συμφωνία και μάλιστα με γερμανικό «χρήμα». 

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) υπέγραψε «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» με τη Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Η Next.e.GO SE είναι η μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας με έδρα το Aachen. Μέσω ιδιόκτητης disruptive τεχνολογίας 5G που διαθέτει και μιας ειδικά σχεδιασμένης, καινοτόμας και δυναμικής πλατφόρμας BEV, η e.GO παρέχει ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στον μεγάλο κύκλο ζωής και σε ελκυστικές για τους καταναλωτές τιμές.

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στο ποσό των 100.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και 5.500 έμμεσες στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα. 

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας. Προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Τα οφέλη για την οικονομία 

Μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τομέα, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στην κυβερνητική πολιτική για στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ηλεκτροκίνηση. 

Το έργο θα αναδείξει την Ελλάδα στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας. 

Έργο με εξαιρετικά θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς αναμένεται να προσφέρει δυναμικά στην αύξηση της απασχόλησης με την ταυτόχρονη αξιοποίηση εξειδικευμένου, υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη πρωτοποριακής τεχνολογίας στην κατασκευή οχημάτων και τη μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων (clustering effect). 

Προβλέπεται η ανάπτυξη ισχυρού τοπικού δικτύου προμηθευτών για τις παραγωγικές ανάγκες της εργοστασιακής μονάδας. Συγκεκριμένα, στα πεδία των μεταλλικών εξαρτημάτων, του αλουμινίου, των υφασμάτων και του εσωτερικού μέρους των οχημάτων, των κρυστάλλων κ.α. 

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και άλλων διεθνούς φήμης βιομηχανιών ηλεκτρικών οχημάτων, μετατρέποντας σταδιακά την Ελλάδα σε χώρα αναφοράς στην ηλεκτροκίνηση και σε διεθνές brand name. Έρχεται, δε, ως συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης εισόδου της γερμανικής VolksWagen στην Ελλάδα (Αστυπάλαια) στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης. 

Προσφέρεται στον ευρύτερο πληθυσμό η δυνατότητα ταχείας πρόσβασης στην ηλεκτροκίνηση σε προσιτό κόστος.

 καθηγητής Hermann, διευθύνων σύμβουλος της Next.e. Go SE, δήλωσε:

Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει, από την άλλη, προσφέρουν στη Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, σχολιάζοντας τη συμφωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά:

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για τη χώρα μας με τη συμφωνία αυτή.

Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά.

To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή τη συμφωνία την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την υλοποίησή της, αλλά και για τη διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.

Πηγή: iefimerida.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...