Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των εμβολίων για τον κορονοϊό

Υπουργός του Βελγίου αποκάλυψε με Tweet το πιο καλά κρυμμένο μυστικό των εμβολίων για τον κορονοϊό

Γρήγορα το κατέβασε, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες αντέδρασαν, αλλά πλέον ήταν αργά.

Η Υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου αποκάλυψε το πιο ευαίσθητο, εμπορικό μυστικό των ημερών μας:  το τίμημα που η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει για τα εμβόλια για την Covid-19. Η Έβα Ντε Μπλίκερ  δημοσίευσε τον τιμοκατάλογο στο Twitter, με τα ποσά που κοστίζουν τα εμβόλια τα οποία θα προμηθευτεί και η χώρα της.

Το tweet διαγράφηκε πολύ γρήγορα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποτραπεί η αντιγραφή της λίστας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα ποσά, που εν συνεχεία κοινοποιήθηκε ευρέως σε άλλους λογαριασμούς στα social media και δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ ανά τον κόσμο δίνοντας μάλιστα το έναυσμα για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. 

Η αποκάλυψη φυσικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όσους βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης για την απόκτηση εμβολίων αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες.

Η Pfizer παραπονέθηκε για παραβίαση των κανόνων εμπιστευτικότητας από την Υπουργό. «Αυτές οι τιμές καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σράπεν, εκπρόσωπος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας για την περιοχή της Μπενελούξ στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο τιμοκατάλογος, όπως αναφέρει ο Guardian, αποκάλυψε ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είναι το φθηνότερο και το Moderna είναι το πιο ακριβό - όπως ήταν ήδη γνωστό.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες επιτρέπουν σε χώρες που ενδέχεται να  βρίσκονται σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές των εμβολίων για την απόκτηση σημαντικών ποσοτήτων, να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή. 

Σύμφωνα με την ανάρτηση της υπουργού του Βελγίου η ΕΕ έκλεισε συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων έναντι των ακόλουθων ποσών : 

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78 

  • Johnson & Johnson: $8.50 

  • Sanofi/GSK: €7.56.

  • Pfizer/BioNTech: €12.

  • CureVac: €10.

  • Moderna: $18

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτήν την υπόθεση, τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και τις τιμές καλύπτονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και επίσης προς το συμφέρον των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως ανέκαθεν οι τιμές φαρμάκων και εμβολίων ήταν πάντα από τα πιο καλά φυλασσόμενα εμπορικά μυστικά. 

Το Βέλγιο προμηθεύεται περισσότερα από περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις συμφωνίες της ΕΕ έχει εξασφαλίσει 357 εκατ. δόσεις από επτά διαφορετικών εμβόλιων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει επίσης 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε: «Το κόστος κάθε εμβολίου που εξασφάλισε η κυβέρνηση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση και εκτιμήθηκε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή σχέση κόστους-ωφέλειας, δίνοντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο την καλύτερη ευκαιρία για γρήγορη απόκτηση και ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικό εμβόλιο”. 

Βέβαια το  Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η ΕΕ, πλήρωσαν αρκετά χρήματα προκαταβολικά για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων εμβολίων συμπεριλαμβανομένων αυτού της AstraZeneca, οπότε οι τελικές τιμές για αυτά θα είναι χαμηλότερες.

Ωστόσο, δεν έγινε το ίδιο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ούτε το Moderna, οπότε η τιμή τους θα είναι πιο υψηλή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληρώσει υψηλότερες τιμές από την Ευρώπη. Η Bernstein Research, μια εταιρεία ανάλυσης και επενδύσεων, υπολόγισε ότι η ΕΕ έχει έκπτωση 24% στο εμβόλιο Pfizer σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η Ευρώπη βοήθησε στη χρηματοδότηση της αρχικής έρευνας της BioNTech.

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν περισσότερα μια δόση το εμβολίου για 4 δολάρια για το υπό ανάπτυξη εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, σε σύγκριση με την τιμή για την ΕΕ των 1,78 ευρώ, η οποία είναι 45% φθηνότερη, σύμφωνα με τον Bernstein.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το εμβόλιο της Moderna, που αναπτύχθηκε στο Cambridge της Μασαχουσέτης, με χρηματοδότηση 2,5 δισεκ. δολαρίων και παραγγελίες από το Operation Warp Speed, θα κοστίσει 20% περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά - 18 δολάρια μια δόση σε σύγκριση με 15 δολάρια στις ΗΠΑ.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίστηκε χθες ο 46ος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις

Ορκίστηκε χθες ο 46ος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η πρώτη...

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την εισβολή των οπαδών...

Μάικ Πομπέο: Έχουμε πληροφορίες πως ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο στην Γουχάν

Μάικ Πομπέο: Έχουμε πληροφορίες πως ο κορονοϊός βγήκε...

Βόμβα έριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ...

WWF: Χάθηκαν 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών σε 13 χρόνια - Ποια είναι η κύρια αιτία αυτής της καταστροφής

WWF: Χάθηκαν 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών σε 13 χρόνια -...

Περίπου 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δηλαδή η...

Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα που υποδέχτηκε το 2021 (Βίντεο)

Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα που υποδέχτηκε το 2021...

Η Νέα Ζηλανδια έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που...

Η φτωχή Κινέζα που έκτισε παγκόσμια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων

Η φτωχή Κινέζα που έκτισε παγκόσμια αυτοκρατορία...

Η Ζου Κουνφέι είναι η πλουσιότερη, αυτοδημιούργητη,...

Κορονοϊός: Ιστορική στιγμή – «Πράσινο φως» και από την Κομισιόν για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Κορονοϊός: Ιστορική στιγμή – «Πράσινο φως» και από την...

Ιστορική ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν...

Οι εμβολιασμοί στην ΕΕ ξεκινούν 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι εμβολιασμοί στην ΕΕ ξεκινούν 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου –...

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για να ξεκινήσει η...

Βέτο από Τραμπ στις κυρώσεις για τους S400 στην Τουρκία

Βέτο από Τραμπ στις κυρώσεις για τους S400 στην Τουρκία

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πριν από λίγη ώρα ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε χθες 20 Ιανουαρίου 2021, 46ος πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος των Ηνωμένων...

Βόμβα έριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τονίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της κινέζικης πόλης Γουχάν.Ο Πομπέο μάλιστα κάλεσε τον Παγκόσμιο...

Περίπου 430 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δηλαδή η έκταση μιας χώρας όπως το Ιράκ, χάθηκαν στα 24 κύρια «μέτωπα» της αποψίλωσης των δασών στον κόσμο στο διάστημα από το 2004 έως το 2017, σύμφωνα με έκθεση του...

Η Νέα Ζηλανδια έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που γιόρτασε τον πολυπόθητο ερχομό του νέου έτους. Το 2020 μας αποχαιρετά και την θέση του παίρνει το 2021, χρονιά που ελπίζει ολόκληρος ο πλανήτης να φέρει καλύτερες...