Στις 11 Ιανουαρίου η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία

Στις 11 Ιανουαρίου η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία

Σήμερα εκτός απρόοπτου θα συνεδριάσει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊου, με τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους να παίρνουν την απόφαση για την πρόταση τους που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στο τραπέζι της επιτροπής θα βρεθεί το άνοιγμα των σχολείων με την ημερομηνία που θα συζητηθεί είναι αυτή της 11ης Ιανουαρίου 2020 και όχι αυτή της 8ης Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης του lockdown το οποίο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να παίρνει και άλλη παράταση. Στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων με τα δημοτικά σε κάθε περίπτωση να ανοίγουν πρώτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε πέσει στο τραπέζι και το σενάριο των μαζικών δειγματοληπτικών τεστ στους μαθητές των σχολείων, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και σε αυτή την συνεδρίαση.

Όπως γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της Επιτροπής των Ειδικών με θέμα το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να παροτρύνει τους πολίτες να εγγραφούν στο testing.gov.gr μέσω της φόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός τεστ καθημερινά και να υπάρξει μία ποιο σαφή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Στόχος είναι η καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και η εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» ώστε οι αποφάσεις της κυβέρνησης και των ειδικών να λαμβάνονται με μεγαλύτερα σε αριθμό επιδημιολογικά στοιχεία.

Θετικοί οι επιδημιολόγοι

για τα σχολεία

Ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας σε δηλώσεις του έκανε ξεκάθαρο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουν οι ειδικοί για τα σχολεία τον Ιανουάριο, καθώς μια ενδεχόμενη χαλάρωση ίσως να δημιουργήσει νέες εστίες. Άφησε όμως για πρώτη ίσως φορά ανοικτό η επιτροπή να αποφασίσει το άνοιγμα τους λίγες ημέρες αργότερα μετά την μέχρι τώρα προθεσμία του lockdown.

Ο κ. Σύψας επανέλαβε πάντως ότι ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά «δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια οτι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Μετά τις γιορτές και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σε δηλώσεις τις τόνισε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία», προτείνοντας να εμβολιαστούν άμεσα και οι εκπαιδευτικοί.

Θετικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και τόνισε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε» σημείωσε ο Καθηγητής.

Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε θετική στο να ανοίξουν τα σχολεία «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», υποστήριξε.

dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά στο σχολείο

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που...

Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις,...

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα...

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια...

ΑΑΔΕ: Νέο Σώμα Ειδικών Αποστολών  για  φορολογικούς, τελωνειακούς  ελέγχους και δύσκολες υποθέσεις -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για το 2024

ΑΑΔΕ: Νέο Σώμα Ειδικών Αποστολών για φορολογικούς,...

Mια νέα υπηρεσία που θα στελεχωθεί από εφοριακούς και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...