Θετική η εισήγηση του δημάρχου, αρνητικό το συμβούλιο, στο νέο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο Νάουσας

Θετική η εισήγηση του δημάρχου, αρνητικό το συμβούλιο, στο νέο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο Νάουσας

Αρνητική ήταν (16 κατά, 12 υπέρ και 2 λευκά) η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους στο αιολικό πάρκο της ‘Αιολικής Βερμίου’, με θετική την εισήγηση από την πλευρά του δημάρχου, Νικόλα Καρανικόλα.

Επιστολές φορέων

Επιστολές φορέων διαβάστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, όπου η βουλευτής κ. Καρασαρλίδου ήταν αρνητική, το ΤΕΕ Ημαθίας θετικό, το Επιμελητήριο Ημαθίας θετικό, ο ΕΟΣ αρνητικός, οι Εμποροβιοτέχνες αρνητικοί και η Greenpeace θετική.

Οι απαντήσεις της ‘Αιολικής Βερμίου’

Σε σειρά ερωτήσεων του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων απάντησαν οι εκπρόσωποι της ‘Αιολικής Βερμίου’. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι όλα τα έργα στη φάση της κατασκευής του αιολικού πάρκου (από το ερχόμενο καλοκαίρι) θα γίνουν από την πλευρά της Πτολεμαΐδας. Ότι είναι 9,5 χιλιόμετρα από την πόλη η απόσταση από την πιο κοντινή ανεμογεννήτρια, ενώ θα φαίνονται μόνο 2-3 ανεμογεννήτριες από τις 18 κι από ορισμένα σημεία της πόλης. Αλλά και από το χιονοδρομικό κέντρο (4 χιλιόμετρα), χωρίς ούτε καν οπτική επαφή, παρά μόνο από την κορυφή. Στο 1% υπολόγισαν την κατάληψη των λιβαδιών για την κτηνοτροφία, όπου δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα πουθενά, όπως είπαν, ίσα ίσα διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους από τους δρόμους. Απάντησαν επίσης ότι είναι μόνο τρία μέτρα το βάθος εκσκαφής για τις ανεμογεννήτριες, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη απόσταση, αλλά και τα 1.500 υψομετρικής διαφοράς από τις πηγές της Αράπιτσας.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν επίσης ότι το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι από τοπικό πληθυσμό, συγκεκριμένα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής (1,5 με 2 χρόνια) και 40 μόνιμες θέσεις για όλο το έργο στους τρεις δήμους.

Θετική εισήγηση από τον δήμαρχο

Θετικά εισηγήθηκε επί του θέματος μετά τις απαντήσεις της εταιρείας ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, εφόσον καλύπτονται από τους υπεύθυνους του αρμόδιου υπουργείου όλες οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση και απαντήθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας. Ανέφερε επίσης ότι το 2019 ήταν αρνητικός για το αιολικό πάρκο στον ‘Τρούλο’ λόγω εγγύτητας με το χιονοδρομικό κέντρο. Χαρακτήρισε «περίεργα μυαλά» αυτά που συνδέουν τη θετική του εισήγηση με τα υπεσχημένα 10,7 εκατ. ευρώ για το χιονοδρομικό, ως συμψηφισμός. Πρότεινε δε, τα έσοδα του 3% (200.000 ετησίως) να οδηγούνται απευθείας στους πολίτες, για εξάλειψη καταρχάς της ενεργειακής φτώχειας και ό,τι περισσέψει στους λογαριασμούς των δημοτών, υπολογίζοντας την ισχυρή έκπτωση στο 20-30% των αναγκών σε επίπεδο δήμου.

 

Αιτιολογώντας την θετική του θέση υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρέθεσε μερικά πλεονεκτήματα αυτών, λέγοντας ότι: .

·         Είναι άφθονες και ανεξάντλητες.

·         Φιλικές στο περιβάλλον. Δεν ρυπαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

·         Δεν εκπέμπουν στερεούς, υγρούς ή αέριους ρύπους, αέρια του θερμοκηπίου αλλά αντίθετα αντικαθιστούν πηγές που εκπέμπουν.

·         Είναι εγχώριες και προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακού σχεδιασμού (Είναι ευνόητο πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβάλει έστω μερικώς στην απεξάρτηση από εισαγωγές  ενεργειακών  πόρων (πχ πετρέλαιο, ΦΑ). Άλλωστε είναι διάσπαρτες σε όλο τον πλανήτη και με αυτό τον τρόπο συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία, την γεωπολιτική ισορροπία και εντέλει την ειρήνη.

·         Συμβάλλουν στην οικονομική περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν τις έχουν λίγα τυχερά κράτη, όπως το πετρέλαιο, αλλά όλοι.

·         Παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.

·         Προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον.

·         Καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες.

 

«Έτσι λοιπόν οι όποιες αντιδράσεις για όλα τα πάρκα και θεωρώ ότι είναι μη δικαιολογημένες, και με ξενίζουν και μου είναι εντέλει παντελώς αδιάφορες. Άλλωστε είμαι και παραμένω καχύποπτος απέναντι σε αυτούς που «διυλίζουν τον ανανεώσιμο κώνωπα και καταπίνουν την ρυπογόνο κάμηλο των ορυκτών καυσίμων». Και μάλιστα θεωρώ ότι για κάθε δράση που θα κλείνει μία μονάδα του ρυπογόνου λιγνίτη, που τόσο πολύ έχει επηρεάσει την περιοχή μας, εγώ προσωπικά θα είμαι απόλυτος σύμμαχος της.

Ναι θεωρώ μεγίστη αφέλεια την τοποθέτηση «ας πάνε να τις βάλουνε αλλού». Και ενώ είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε ένα εθνικό χωροταξικό της ενέργειας το οποίο στην συγκεκριμένη φάση μας λείπει, είναι επίσης αληθές ότι αυτό το πλαίσιο θα πρότεινε ξεκάθαρα το Βέρμιο για την χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Προφανώς για λόγους κόστους. Θα έλεγα ότι αν έπρεπε να επιλέξω ένα αιολικό στο Βέρμιο ή μια μονάδα λιγνίτη στους πρόποδες του Βερμίου η απόφαση μου θα ήταν ξεκάθαρη και εύκολη», τόνισε ο δήμαρχος.

«Περιμένω πάρα πολλά ανταποδοτικά από την ‘Αιολική Βερμίου’, όταν η ‘Τέρνα’ μάς είχε προτείνει ακόμη και ένα σχολείο να μας κάνει. Θέλουμε χρηματοδότηση για τα μονοπάτια του Βερμίου, για οδικά έργα στο βουνό (Μεταμόρφωση-Γραμματικό κ.ά.), για να έχουμε καλή σχέση. Σεβαστείτε τον δήμο που σας φιλοξενεί, για να οικοδομήσουμε μια σοβαρή σχέση στα 25 χρόνια που θα σας φιλοξενήσουμε εδώ» είπε ο κ. Καρανικόλας κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Ψηφοφορία

Θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι του ‘Ένα Μαζί’, πλην των Γιάννη Γιαννούλη και της Στέλλας Αραμπατζή (λευκό), όπως και οι: Ίλια Ιωσηφίδου, Πασχαλίνα Δούμου και Γιάννης Παρθενόπουλος. Αρνητικοί ήταν οι Γιάννης Μυλωνάς, Άρης Τόσιος και οι σύμβουλοι του ‘Κοινού Τόπου’ και της ΛΑΣ, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...