Ας μην είμαστε αχάριστοι στο χρόνο που φεύγει

Ας μην είμαστε αχάριστοι στο χρόνο που φεύγει

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Πολλοί είναι εκείνοι, φίλοι αναγνώστες, που χωρίς να έχουν ποιητική διάθεση, θαυμάζουν την πολύχρωμη δύση, αλλά νιώθουν μέσα τους και κάποια μελαγχολία.

Γιατί; Ποιος ξέρει; Το σκοτάδι που κατεβαίνει αργά από τα ύψη, το μαύρο πέπλο της νύχτας που τυλίγει στο μανδύα της τη φύση, προκαλεί αυτήν την ψυχική ακεφιά. Ίσως, ακόμη, γιατί στο υποσυνείδητό μας, συναντάμε τέτοιες δύσεις ωραίων ονείρων. Ποιος ξέρει τάχα τι συμβαίνει με την ψυχή; Την αγνοούμε τι πιο πολλές φορές.

Με το τέλος του χρόνου, κάνοντας τον ισολογισμό των αισθημάτων μας, στις σκέψεις, στους πόθους, στις νοσταλγικές προβλέψεις, διαπιστώνουμε ότι ορισμένα όνειρα έσβησαν. Γέμισαν μέσα μας τους ξύλινους σταυρούς με τα χορταριασμένα μνήματα, που βρίσκονται εκεί σαβανωμένα τα όνειρά μας τα σβησμένα. Όπως τη δύση ακολουθεί το σούρουπο και η νύχτα, αυτή η σκοτεινιά πλακώνει και την καρδιά, τη σκέψη πως έσβησαν πολλά από τα αγαπημένα μας όνειρα.

Ευτυχώς, ναι ευτυχώς, που σβήνουν τα όνειρα! Γιατί πρέπει μερικά ή αρκετά, ίσως να πεθαίνουν. Όταν αυτά χάνονται μέσα στο χάος του χρόνου, ξεπηδούν άλλα. Κι αυτά θα τα αγαπήσουμε όπως τα πρώτα, εκείνα που διαλύθηκαν. Αν δε ματαιωθούν τα σχέδιά μας και ζούμε διαρκώς με το ίδιο μοτίβο της ζωής, αυτό είναι κάτι που κουράζει, σπάει τα νεύρα. Καινούργια όνειρα, νέες λαχτάρες, ελπιδοφόροι οραματισμοί, που θα ομορφαίνουν τη ζωή μας. Θα δημιουργούμε έτσι διαρκώς παιδιά της φαντασίας μας, θα ξεπηδούν κόσμοι όμορφοι, που θα ξυπνούν μέσα μας αισθήματα, που περίμεναν τη σειρά τους για να προβάλλουν. Ήταν παραπονεμένα. Και τώρα γίνονται πραγματικότητα.

Τα πάντα στο κόσμο μεταβάλλονται. Τα του κόσμου «και ονείρων απατηλότερα». Αλλά τα πάντα συνέχει και συγκρατεί η πίστη στον προπονητή Θεό και η ελπίδα γίνεται το υπόβαθρο και συνεκτικός δεσμός στη ζωή. Γι’ αυτό, ενώ σβήνουν τα όνειρα, πίσω από αυτά ξεπροβάλλουν ελπιδοφόροι οραματισμοί. Κι ας μην είμαστε, προπαντός, αχάριστοι απέναντι στο χρόνο που φεύγει. Αν προσέχαμε, αν θα σημειώναμε σε ένα ειδικό ημερολόγιο τα καλά που μας έφερε, τις χαρές που μας πρόσφερε, τις επιτυχίες που σημειώσαμε κοντά στα σβησμένα όνειρα, τότε ανεπιφύλακτα θα λέγαμε το «ευχαριστώ» στο Θεό, που μας χάρισε η αγάπη Του τέτοια πολύτιμα δώρα. Όσοι δεν βρίσκουν τέτοιους λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Δοτήρα, είναι δυστυχισμένα πλάσματα, γιατί δεν μπόρεσαν να δουν την παρουσία του Αγαθοδότου στο πέρασμα της ζωής τους.

Η ελπίδα είναι το αδιάσπαστο στοιχείο της ζωής μας. Οι πρόγονοί μας έλεγαν: «Θαρσείν χρη, ταχ’ αύριον έσετ άμεινον». Ο Χριστιανισμός είναι κατ’ εξοχήν θρησκεία της αισιοδοξίας, της ελπίδας, των αδιάψευστων ονείρων και πόθων. Αυτή την ασάλευτη ελπίδα του χριστιανού, παραστατικά ο Ι. Χρυσόστομος την παρουσιάζει χρησιμοποιώντας μια αλληγορική εικόνα που απαντά στις απορίες μας.

Η ελπίδα, λέγει, είναι ασφαλής άγκυρα και χειραγωγούμαστε, για να βρούμε το δρόμο του ουρανού. Η ελπίδα είναι μια δυνατή αλυσίδα, που κρέμεται από τον ουρανό προς τη γη. Η άθραυστη τούτη αλυσίδα, τραβά σιγά-σιγά, προς τα πάνω εκείνους που κρατιούνται από αυτήν. Έτσι, μας σηκώνει ψηλά, πάνω από το χώμα, πάνω από τις κακότητες της ζωής, γιατί η αλυσίδα βρίσκεται στα χέρια του Θεού.

Σβήνουν τα όνειρα. Μένουν, όμως, από τα περασμένα πολλές ευλογίες και χαρές όμορφες. Τόσα μικροπράγματα που γεμίζουν την ψυχή μας και δίνουν δύναμη στους παλμούς της καρδιάς μας.

Ας αναστήσουμε τις ελπίδες και τους οραματισμούς, φίλοι αναγνώστες, γιατί η ζωή χωρίς όνειρα, είναι ζωή χωρίς νόημα.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...