Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Τα έργα που υλοποιεί ο δήμος Νάουσας και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ), παρουσίασε ο Τάσος Καραμπατζός στο πλαίσιο  εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίασή του ο δήμαρχος Νάουσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξής έργα:

1) Έργα αποχέτευσης & επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου & Πολυπλατάνου, (προϋπολογισμός 16.527.521 €)

2) Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων Δήμου Νάουσας και Π.Ε. Ημαθίας και Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ  (προϋπολογισμός 3.798.600 €)

3) Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 2ο Γυμνάσιο Δήμου Νάουσας (προϋπολογισμός 109.792 €). 

Τόνισε, ότι το έργο αποχέτευσης που υλοποιείται στους πεδινούς οικισμούς Ανθεμίων και Ειρηνούπολης- το μεγαλύτερο δημοτικό έργο στην Ημαθία - θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημοσία υγεία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των βόθρων και των καναλιών δίπλα στους δρόμους. Για την πορεία του έργου, είπε, ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 40% και ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων, επεσήμανε τη σημασία του έργου και τη συμβολή του στη μείωση τού κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, καθώς και στην επίλυση του ζητήματος τεμαχισμού των ογκωδών απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί, ότι οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, και ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ κατά τη δημιουργία των προτύπων-ενιαίων τευχών δημοπράτησης.

 

Το έργο κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιείται στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Νάουσας και σύντομα ολοκληρώνεται, ο δήμαρχος τόνισε ότι θα συμβάλλει αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας (23.800 λίτρα πετρελαίου και 5.500 kWh ηλεκτρικής ενέργειας), παρέχοντας ταυτόχρονα και οικονομικό όφελος 1.600 € ανά έτος με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φ/Β συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του κτιρίου, καθώς και τη θετική συμβολή στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τη δημιουργία ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης. 

 

Στις προτάσεις του, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα καθυστέρησης καταβολής του Φ.Π.Α. για το μεγάλο έργο αποχέτευσης από το υπουργείο Οικονομικών στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να συνεχιστούν ομαλά οι εργασίες. Επίσης, υπογράμμισε ως προτεραιότητες την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη διάθεση των απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας στα πλαίσια λειτουργίας του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, την επίλυση του προβλήματος ρύπανσης της Τάφρου 66, καθώς και την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων του δήμου Νάουσας.

Ο κ. Καραμπατζός σημείωσε τέλος, τη στελέχωση των Δήμων και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αρτιότερη προετοιμασία για το 5ο Κ.Π.Σ, καθώς επίσης και την απλοποίηση της τεράστιας γραφειοκρατίας που συνθλίβει ολόκληρο το Δημόσιο, με αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο Υπουργός  Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Γεν. Γραμ/τέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Γεν. Γραμ/τέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Τσαμασλής, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Παραδόθηκαν οι πρώτες   ποσότητες ανακυκλωμένων ρούχων στην τράπεζα   ενδυμάτων του Δήμου Βέροιας

Παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες ανακυκλωμένων...

-45.510 κιλά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης...

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  ο Άγγελος Τόλκας στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ο Άγγελος...

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο...

Το πρόγραμμά του   για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας   Παύλος Παυλίδης

Το πρόγραμμά του για τον Τουρισμό και τους πρώτους...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη ΒεργίναΤο Σάββατο 23...

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της Βέροιας

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της...

Ένα κομμάτι Ιταλίας στο κέντρο της Βέροιας.Το μοναδικό...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια μέρα του Ιουλίου 1904, παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και διπλωμάτης της πατρίδας του...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες ονομασίες, εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον υπόδουλο, καθώς και στον ελεύθερο Ελληνισμό που με την οικονομική ενίσχυση των σχολείων...