Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Τα έργα που υλοποιεί ο δήμος Νάουσας και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ), παρουσίασε ο Τάσος Καραμπατζός στο πλαίσιο  εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίασή του ο δήμαρχος Νάουσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξής έργα:

1) Έργα αποχέτευσης & επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου & Πολυπλατάνου, (προϋπολογισμός 16.527.521 €)

2) Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων Δήμου Νάουσας και Π.Ε. Ημαθίας και Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ  (προϋπολογισμός 3.798.600 €)

3) Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 2ο Γυμνάσιο Δήμου Νάουσας (προϋπολογισμός 109.792 €). 

Τόνισε, ότι το έργο αποχέτευσης που υλοποιείται στους πεδινούς οικισμούς Ανθεμίων και Ειρηνούπολης- το μεγαλύτερο δημοτικό έργο στην Ημαθία - θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημοσία υγεία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των βόθρων και των καναλιών δίπλα στους δρόμους. Για την πορεία του έργου, είπε, ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 40% και ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων, επεσήμανε τη σημασία του έργου και τη συμβολή του στη μείωση τού κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, καθώς και στην επίλυση του ζητήματος τεμαχισμού των ογκωδών απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί, ότι οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, και ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ κατά τη δημιουργία των προτύπων-ενιαίων τευχών δημοπράτησης.

 

Το έργο κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιείται στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Νάουσας και σύντομα ολοκληρώνεται, ο δήμαρχος τόνισε ότι θα συμβάλλει αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας (23.800 λίτρα πετρελαίου και 5.500 kWh ηλεκτρικής ενέργειας), παρέχοντας ταυτόχρονα και οικονομικό όφελος 1.600 € ανά έτος με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φ/Β συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του κτιρίου, καθώς και τη θετική συμβολή στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τη δημιουργία ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης. 

 

Στις προτάσεις του, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα καθυστέρησης καταβολής του Φ.Π.Α. για το μεγάλο έργο αποχέτευσης από το υπουργείο Οικονομικών στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να συνεχιστούν ομαλά οι εργασίες. Επίσης, υπογράμμισε ως προτεραιότητες την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη διάθεση των απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας στα πλαίσια λειτουργίας του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, την επίλυση του προβλήματος ρύπανσης της Τάφρου 66, καθώς και την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων του δήμου Νάουσας.

Ο κ. Καραμπατζός σημείωσε τέλος, τη στελέχωση των Δήμων και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αρτιότερη προετοιμασία για το 5ο Κ.Π.Σ, καθώς επίσης και την απλοποίηση της τεράστιας γραφειοκρατίας που συνθλίβει ολόκληρο το Δημόσιο, με αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο Υπουργός  Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Γεν. Γραμ/τέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Γεν. Γραμ/τέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Τσαμασλής, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή  & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...