Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Καραμπατζός: Το μεγαλύτερο έργο στην Ημαθία η αποχέτευση στα χωριά του κάμπου

Τα έργα που υλοποιεί ο δήμος Νάουσας και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ), παρουσίασε ο Τάσος Καραμπατζός στο πλαίσιο  εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίασή του ο δήμαρχος Νάουσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξής έργα:

1) Έργα αποχέτευσης & επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου & Πολυπλατάνου, (προϋπολογισμός 16.527.521 €)

2) Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων Δήμου Νάουσας και Π.Ε. Ημαθίας και Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ  (προϋπολογισμός 3.798.600 €)

3) Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 2ο Γυμνάσιο Δήμου Νάουσας (προϋπολογισμός 109.792 €). 

Τόνισε, ότι το έργο αποχέτευσης που υλοποιείται στους πεδινούς οικισμούς Ανθεμίων και Ειρηνούπολης- το μεγαλύτερο δημοτικό έργο στην Ημαθία - θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημοσία υγεία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των βόθρων και των καναλιών δίπλα στους δρόμους. Για την πορεία του έργου, είπε, ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 40% και ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων, επεσήμανε τη σημασία του έργου και τη συμβολή του στη μείωση τού κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, καθώς και στην επίλυση του ζητήματος τεμαχισμού των ογκωδών απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί, ότι οι προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, και ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ κατά τη δημιουργία των προτύπων-ενιαίων τευχών δημοπράτησης.

 

Το έργο κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιείται στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Νάουσας και σύντομα ολοκληρώνεται, ο δήμαρχος τόνισε ότι θα συμβάλλει αφενός στην εξοικονόμηση ενέργειας (23.800 λίτρα πετρελαίου και 5.500 kWh ηλεκτρικής ενέργειας), παρέχοντας ταυτόχρονα και οικονομικό όφελος 1.600 € ανά έτος με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φ/Β συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του κτιρίου, καθώς και τη θετική συμβολή στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τη δημιουργία ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης. 

 

Στις προτάσεις του, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα καθυστέρησης καταβολής του Φ.Π.Α. για το μεγάλο έργο αποχέτευσης από το υπουργείο Οικονομικών στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να συνεχιστούν ομαλά οι εργασίες. Επίσης, υπογράμμισε ως προτεραιότητες την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη διάθεση των απορριμμάτων του Νομού Ημαθίας στα πλαίσια λειτουργίας του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, την επίλυση του προβλήματος ρύπανσης της Τάφρου 66, καθώς και την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων του δήμου Νάουσας.

Ο κ. Καραμπατζός σημείωσε τέλος, τη στελέχωση των Δήμων και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την αρτιότερη προετοιμασία για το 5ο Κ.Π.Σ, καθώς επίσης και την απλοποίηση της τεράστιας γραφειοκρατίας που συνθλίβει ολόκληρο το Δημόσιο, με αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: ο Υπουργός  Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Γεν. Γραμ/τέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, κ Κωνσταντίνος Τριάντης, ο Γεν. Γραμ/τέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Τσαμασλής, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή...

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός Στέργιος Οικονόμου και κηδεύτηκε στην  γενέτειρα του το Πολυδένδρι  Ημαθίας. Τον αλησμόνητο  Στέργιο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκτός από την...