Συμμετοχή του Δήμου Νάουσας στο 4ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο  του έργου Cult-Create

Συμμετοχή του Δήμου Νάουσας στο 4ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο του έργου Cult-Create

Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας, ως εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου “Cult-CreaTE”, συμμετείχε στο 4ο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο του έργου  Cult-CreaTE Interreg Europe, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 9 Φεβρουαρίου 2021. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν «Η βελτίωση της διακυβέρνησης και των επιχειρηματικών μοντέλων για την ενίσχυση της συμβολής των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τουρισμό»/“Ιmproved governance and business models for CCIs contribution to CCT development”.

Το 4ο Διαπεριφερειακό εργαστήριο του έργου, διοργανώθηκε από το Δήμο του Cork της Ιρλανδίας και συμμετείχαν οι εταίροι του έργου, καθώς και τοπικοί φορείς του πολιτιστικού και δημιουργικού  κλάδου. Οι διοργανωτές στο πλαίσιο του εργαστηρίου παρουσίασαν τις δημιουργικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις του Cork, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη Δημιουργικού και Πολιτιστικού Τουρισμού της πόλης, αλλά και τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη του Cork σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

Στο εργαστήριο, εκπρόσωποι τοπικών εργαστηρίων, φεστιβάλ και άλλων πρωτοβουλιών, παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους που απευθύνονται στους επισκέπτες του Cork και οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Το φεστιβάλ «DESIGN POP» που αποτελεί μια διοργάνωση τεχνών και φαγητού, το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης του δρόμου «Ardú» ως μια πρωτοβουλία προώθησης των τοπικών καλλιτεχνών εν μέσω της πανδημίας COVID19, η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Cork, η προωθητική καμπάνια «We are Cork» ήταν μερικές μόνο από τις δράσεις που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της θεματικής του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση της δραστηριότητας της εταιρίας Bussiness Weaving η οποία αποτελεί μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στο Cork που βοηθά νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες να ενσωματώσουν παραδοσιακές πρακτικές  στις δραστηριότητες των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, επιστημονικός εταίρος του έργου Cult-CreaTE, παρουσίασαν και παρείχαν οδηγίες προς τους συμμετέχοντες για την ενίσχυση του πολιτιστικού και δημιουργικού τουρισμού μέσω της ενσωμάτωσης και κινητοποίησης των τοπικών επιχειρήσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, τονίζοντας τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης στη δημιουργία σχετικών κινήτρων και μέτρων. Η ενσωμάτωση αυτών σε εργαλεία πολιτικής, όπως  τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, τοπικά και περιφερειακά, θα πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο των διοικήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σημαντική είναι η συμβολή και ο ρόλος συλλογικών οργάνων τα οποία εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου, όπως επιμελητήρια, σύλλογοι, clusters. Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στις επιχειρήσεις, αλλά και να αποτελούν συνδετικούς φορείς μεταξύ των επιχειρήσεων, της αυτοδιοίκησης και του κλάδου του Τουρισμού.

Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας, στο πλαίσιο του  εργαστηρίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και την προώθηση των επιχειρηματικών μοντέλων που μπορούν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δημιουργικού κλάδου. Η ιστοσελίδα του Δήμου «Η Νάουσα Δημιουργεί», καθώς και η συμμετοχή του Δήμου στις επετειακές εκδήλωσες του Υπουργείου Πολιτισμού για  την Επανάσταση του 1821 «Ελλάδα2021», αποτέλεσαν τις  πρωτοβουλίες  οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Τέλος, αναφέρθηκε η πρόθεση του Δήμου να υλοποιήσει στο πλαίσιο του έργου, δράση που να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την προβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου του Δήμου Νάουσας.

Τον Απρίλιο 2021, αναμένεται η έναρξη της υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης όλων των εταίρων, με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου και την ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, με τα πρώτα αποτελέσματα να παρουσιάζονται το Νοέμβριο 2021. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα γραφεία και τον Ξενώνα του «Έρασμου» επισκέφθηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας

Τα γραφεία και τον Ξενώνα του «Έρασμου» επισκέφθηκε ο...

Τα γραφεία του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης...

Εγνατία: Τροχαίο με νταλίκα στο τμήμα Βέροιας - Κοζάνης (φωτο)

Εγνατία: Τροχαίο με νταλίκα στο τμήμα Βέροιας - Κοζάνης...

Τροχαίο ατύχημα με νταλίκα στην Εθνική Οδό σημειώθηκε...

Το Ρόταρυ γιόρτασε στις 23 Φεβρουαρίου τα 116 χρόνια του

Το Ρόταρυ γιόρτασε στις 23 Φεβρουαρίου τα 116 χρόνια του

Από την Περιφέρεια Διεθνούς Ρόταρυ, γνωστοποιούνται...

#metoogreece.gr: Η νέα διαδικτυακή πύλη για καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων

#metoogreece.gr: Η νέα διαδικτυακή πύλη για καταγγελίες...

Σειρά πρωτοβουλιών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

‘‘Άκου Τι λένε’’ την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, με την Δήμητρα Γιάγκογλου για το 1ο Βραβείο Etwinning

‘‘Άκου Τι λένε’’ την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, με την...

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 6 με 8 μ.μ., στην...

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να οριστούν ως ακατάσχετα τα ποσά μη επιστρεπτέας προκαταβολής των επιδοτήσεων από τις Περιφέρειες».

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να οριστούν ως ακατάσχετα τα ποσά...

Στη Βουλή με αναφορά έφερε η βουλευτής του νομού Φρόσω...

Με εκπροσώπους των Κοινοτήτων Δήμου Νάουσας, συναντήθηκε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου

Με εκπροσώπους των Κοινοτήτων Δήμου Νάουσας,...

Τη Δευτέρα η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου...

Ομάδα Μηχανικών Βέροιας, καταγγέλλει πιθανή καταχώρηση ψευδών στοιχείων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ –Αυτονομώ

Ομάδα Μηχανικών Βέροιας, καταγγέλλει πιθανή...

Καταγγελία από Ομάδα Μηχανικών Βέροιας, έγινε την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...

Μία από τις εμβληματικές μορφές στην εστίαση του Σελίου, ο Γιάννης Καραφώλας έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί(Τετάρτη 24/2). Η ταβέρνα Καραφώλας επί δεκαετίες είναι σημείο αναφοράς στο χωριό, αφού  ο Γιάννης...

Κάθε πόλη χαίρεται να προβάλλει τους ένδοξους άνδρες που γεννήθηκαν ή έζησαν σ’ αυτήν.Και η Βέροια έχει να δείξει τους δικούς της άνδρες που δόξασαν και αυτήν και τον Ελληνισμό.Ανάμεσα σ’ αυτούς διακρίνεται...