Κ. Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ένα γιγαντιαίο  πρόγραμμα που μπορεί να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δις. ευρώ

Κ. Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που μπορεί να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δις. ευρώ

-Στόχος η οικονομία και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας- Μεγάλη πρόκληση η κλιματική αλλαγή

Κ. Μητσοτάκης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που μπορεί να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δις. ευρώ

-Στόχος η οικονομία και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας- Μεγάλη πρόκληση η κλιματική αλλαγή

 

 

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ή "εθνικής ανάταξης", που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά, όπως είπε, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, προσθέτοντας  ότι είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ. «Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διευκρίνισε επίσης πως έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων.

«Το σχέδιο αυτό υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση. Και βέβαια η ανθεκτικότητα έχει να κάνει και με την προσαρμογή στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, εξού και παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά αναφέρω προγράμματα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ, εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας. Ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026», κατέληξε ο πρωθυπουργός

Σειρά νομοσχεδίων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού εγκρίθηκαν μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χθες το παρουσίασε για έγκριση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου. 

Υπαίθριο Εμπόριο

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκινά τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Α' εξάμηνο του 2022, στη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας. Σε εθνικό επίπεδο, συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα γεγονός υψηλής συμβολικής αξίας. Σκοπός της καμπάνιας είναι να εισαγάγει στη δημόσια συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα και να κινητοποιήσει τους πολίτες μέσα από μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία διαβούλευσης, υβριδικές και φυσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες με Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Σχολεία, Επιμελητήρια, Επιχειρηματικούς Φορείς, Νεολαία.

 

Κρατική Αρωγή

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, και θα επιλαμβάνεται της επίλυσης υποθέσεων κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες μείζονος σημασίας

 

Αξιοποίηση-παρακολούθηση Λιμένων

Οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ενημέρωσαν για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ και είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Οδικά έργα- Ασφάλεια-Απαλλοτριώσεις

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση, έγκριση και εποπτεία της εθνικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια και την παρακολούθηση και εποπτεία της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έθεσε επίσης για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Το Πρόγραμμα Εκτέλεσης έργων αρμοδιότητας του υπουργείου περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό έργων βασικής υποδομής της χώρας στο οποίο εντάσσονται τόσο τα εξελισσόμενα έργα όσο και εκείνα που κρίνεται απαραίτητη η εκτέλεσή τους, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη υποδομή που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται σημαντικά τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, λιμένες και αεροδρόμια) και λοιπά βασικά έργα, κυρίως οδικοί άξονες, που έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλειτουργικό και υπερτοπικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση αποτελούν αναπτυξιακές δράσεις υψηλής προτεραιότητας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα έργα αφορούν σε σχεδιαζόμενα έργα που είτε συγχρηματοδοτούνται ή σχεδιάζονται να συγχρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ε.Ε. ορισμένης διάρκειας, υποστηρίζονται ή θα υποστηριχθούν από διεθνείς ή άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης και οι τυχόν καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων και της απορρόφησης των συγχρηματοδοτούμενων πόρων.

Πρόκειται για σημαντικά έργα ανάμεσα στα οποία:

1. Κατασκευή έργων ύδρευσης στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Λευκάδα.

2. Έργα αποκατάστασης Θεσσαλίας από Ιανό.

3. Κατασκευή έργων ύδρευσης Λέσβου- φράγμα Τσικνιά.

4. Κατασκευή έργων ύδρευσης Αμφιλοχίας.

 

Βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου

Τέλος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου, όπως  η υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία», η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή, για τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, για την εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων, για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις(ΣΔΙΤ), τις εξελίξεις στις υποδομές και την υλοποίηση των μεγάλων έργων, την υλοποίηση πολιτικών για τη συμπερίληψη και την άρση των διακρίσεων και κρίσιμων πολιτικών στο κοινωνικό κράτος, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της Ψηφιοποίησης του Κράτους και την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και Διαχείριση Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nέο «Εξοικονομώ»: Ενεργειακή αναβάθμιση για 50.000 κατοικίες, με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Nέο «Εξοικονομώ»: Ενεργειακή αναβάθμιση για 50.000...

Το νέο «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΔΑΠ: Προσοχή στις παράνομες και αθέμιτες συμπεριφορές κατά την περίοδο των εγγραφών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΔΑΠ: Προσοχή στις...

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ με την παρακάτω...

Σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών οι εκπαιδευτικοί που δεν θα επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ

Σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών οι εκπαιδευτικοί...

Αναστολή καθηκόντων άνευ αποδοχών και μη προσμέτρηση...

Συλλυπητήρια ανακοίνωση ΣΗΠΕ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση ΣΗΠΕ

Η Διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων...

Πέτρος Φιλιππίδης: Προφυλακίστηκε ο ηθοποιός – Δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα

Πέτρος Φιλιππίδης: Προφυλακίστηκε ο ηθοποιός – Δεν...

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε  πριν λίγο ο ηθοποιός...

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα με αυστηρότερες ποινές για γενετήσια και περιβαλλοντικά εγκλήματα

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα με αυστηρότερες...

Συνεδρίασε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία...

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Δικαιούχοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, πότε ξεκινάει

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Δικαιούχοι και όσοι έχουν πολύ...

Με εννέα αλλαγές και μία τροπολογία ανακοινώνεται...

Μητσοτάκης: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Μητσοτάκης: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό...

Στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...

Χωρίς SMS στο 13033 θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους από τις 3 Μαΐου οι πολίτες όλης της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.@@ads-307@@Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του...