Περί εμβολίων ο λόγος

Περί εμβολίων ο λόγος

Του ιατρού Τηλέμαχου

Χατζηαθανασίου

Τα δυο σπουδαιότερα πράγματα που πρόσφερε η επιστήμη στην ανθρωπότητα, κατά τον Π.Ο.Υ. ,σε επίπεδο πρόληψης, είναι: Το καθαρό νερό και τα εμβόλια.

Για το πρώτο, είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι.

Για το δεύτερο, το οποίο λύτρωσε την ανθρωπότητα από πολλά δεινά, είναι απορίας άξιο, να εγείρονται αφελείς, αντιεπιστημονικές , και γιατί όχι, ανόητες αμφισβητήσεις, οι οποίες οδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Αφελείς κ.λπ., γιατί είναι γνωστό ότι τα τμήματα του μικροβίου που εισέρχονται με το εμβόλιο στον οργανισμό μας, «συνεργάζονται» με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράγουν αντισώματα όμοια με εκείνα που θα αναπτύσσονταν αν νοσούσαμε.

Όσο για θρομβοεμβολές, συνέβαιναν και θα συμβαίνουν πάντα. Στο νοσοκομείο της πόλης μας, συχνά, νοσηλεύονταν βαριές θρομβοφλεβίτιδες, με τον υπαρκτό φόβο μιας πιθανής εμβολής. Με το εμβόλιο, ο κίνδυνος μιας τέτοιας εκδοχής, είναι μικρότερος από τον κίνδυνο που διατρέχουμε σ ένα ταξίδι μας Βέροια – Αθήνα.

Αντικοινωνικές γιατί, ως πιθανοί φορείς και μεταδότες, μπορεί να γίνουν αιτία να χαθούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ένα υπέρτατο αγαθό που προηγείται κάθε άλλου δικαιώματος, ενός δικαιώματος που πρέπει, στην προκειμένη περίπτωση, να ν περιφρουρηθεί θεσμικά από την πολιτεία

Σήμερα διαθέτουμε, και μάλιστα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, εμβόλια που μπορούν και πάλι να μας απαλλάξουν από την πανδημία, ενώ όλα τα άλλα μέσα έχουν επικουρικό ρόλο.

Δυστυχώς όμως η Ε.Ε. φάνηκε μικρότερη των περιστάσεων, με την ευθύνη να επιμερίζεται στις επιμέρους κυβερνήσεις των κρατών μελών οι οποίες, στα ανταγωνιστικά, κερδοσκοπικά παιχνίδια, αρκέστηκαν στο ρόλο του θεατή, ( αν δεν τα προκάλεσαν κάποιες από αυτές), με αποτέλεσμα οι ρυθμοί των εμβολιασμών να είναι μικρότεροι των προσδοκιών.

Πέρα από την διαφύλαξη της προσωπικής μας υγείας, εμβολιαζόμενοι, επιτελούμε και το κοινωνικό μας καθήκον προστατεύοντάς και τους προσφιλείς γύρω μας.

Μια και το παιχνίδι με τα μέτρα αποκλεισμού χάθηκε, κατά τα κοινώς λεγόμενα, Κάνουμε το εμβόλιο για να νοιώσουμε ασφαλείς, και κυρίως, να είμαστε ασφαλείς.

Και δεν ξεχνάμε όλα τα επικουρικά μέσα, για να ελπίζουμε σε καλύτερο καλοκαίρι, (λίγο δύσκολο).

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ *του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ...

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Κυριακής (1/8/2021) στην...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Κυριακή 1/8/2021...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως και την Παρασκευή (06.08.2021)

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα - Από την Δευτέρα (02.08.2021) έως...

Δωρεάν rapid tests θα πραγματοποιούνται καθημερινά και...

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο Νέος

Πανηγύρισε ο πολιούχος της Βεροίας Όσιος Αντώνιος ο...

Το Σάββατο 31 Ιουλίου το απόγευμα στα προπύλαια του...

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την...

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Tου για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός...

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου το απόγευμα στο πλαίσιο του...

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης...

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος...

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 02.08.21 έως Κυριακή 08.08.21

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από...

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος Λιλιόπουλος προδήλως αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος με παρότρυνε να επισκεφθώ την εκκλησία (;) του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της Βέροιας. Τίποτα...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...