Απ. Τζιτζικώστας: «Μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ» -Μεταξύ αυτών η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κ. Μακεδονίας και το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα

Απ. Τζιτζικώστας: «Μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ» -Μεταξύ αυτών η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κ. Μακεδονίας και το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα

Ως μια «μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία» που έχει μπροστά της η χώρα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα φέρουν στην οικονομία της Ελλάδας 72 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για τις «επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ είναι ευκαιρία, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας. Είναι όμως και πρόκληση, γιατί θα πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, με την εμπλοκή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, ευρωπαϊκού, εθνικού και περιφερειακού».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών περιφερειακών οικονομιών, μέσα όπως από την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων.

«Το μοντέλο του ΕΣΠΑ, με τους ρυθμούς απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων και υλοποίησης των έργων που έχουν εκτοξευθεί από τις Περιφέρειες της χώρας, μπορεί να είναι ένα μοντέλο συνεργασίας Πολιτείας και Περιφερειών και επιτυχίας και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεργασίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση, τόσο στο σκέλος των έργων, όσο και στο σκέλος της χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την πανδημία, αλλά και τις θέσεις εργασίας και μετά την πανδημία», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Αντώνης Τρίτσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μαζί με τη μόχλευση πόρων από την ιδιωτική οικονομία, ώστε «πρώτον το αποτέλεσμα να είναι πολλαπλασιαστικό, και δεύτερον να μπορούν μια σειρά από έργα, να ενταχθούν ή να μεταφερθούν από το ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο άλλο και να υπάρχει πάντα εναλλακτική οδός».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του οποίου ενισχύονται με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης 6.700 τοπικές επιχειρήσεις με συνολικά 200 εκ. ευρώ και το οποίο, όπως είπε, «υιοθετεί και η χώρα, προετοιμάζοντας παρόμοια δράση».

«Τους τελευταίους 13 μήνες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία. Διοχετεύουμε 200 εκ. ευρώ στην πραγματική μας οικονομία στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και 24.000 θέσεις εργασίας. Επίσης διοχετεύουμε 80 εκ. ευρώ στη δημόσια υγεία, με 24 κλίνες ΜΕΘ και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Με δεκάδες τόνους ειδών ατομικής προστασίας, πρώτης ανάγκης και τροφίμων, στηρίζοντας τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Παρά το γεγονός όμως ότι η πανδημία δημιούργησε αυτές τις νέες προτεραιότητες δεν σταματήσαμε λεπτό να δουλεύουμε υλοποιώντας το σχέδιό μας για τη Μακεδονία του 2030. Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες 1.036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλους τομείς, στην υγεία, την παιδεία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα έργα, όπως: η ενοποίηση και αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει τη σύγχρονη ταυτότητα και το νέο brand name της πόλης, η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, που ήδη χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με 20 εκ. ευρώ, τα 123 εκ. ευρώ για 312 επενδυτικά σχέδια τουριστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, τα 148 εκ. για τα 2.444 σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, τα κουπόνια καινοτομίας στις επιχειρήσεις, η ψηφιακή αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων και των Επιμελητηρίων, η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, το Νέο Μουσείο στη Βεργίνα, η προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων, η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην χώρα, οι 35 νέες σχολικές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ, η ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημόσιων κτιρίων, τα 30 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για 2.225 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

«Είναι μερικά μόνο από τα έργα που είτε ήδη υλοποιούμε, είτε ξεκινούν το επόμενο διάστημα. Είναι έργα με τα οποία χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, τη σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία του μέλλοντος. Και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι και στο νέο ΕΣΠΑ, με πλήρη και κοστολογημένα σχέδια, με δράσεις και έργα, για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την κυκλική οικονομία, τις πράσινες και ψηφιακές υποδομές, την ενίσχυση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υποδομών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Είναι η Ατζέντα 2030 για τη Μακεδονία», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπως η υπογραφή δυο κοινών σχεδίων δράσης με την Κομισιόν, με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Frans Timmermans και την Επίτροπο Mariya Gabriel, για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και για την Έρευνα και την Εκπαίδευση, από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

«Ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός. Οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Γι’ αυτό και δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλή και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, του ευρωπαϊκού, του εθνικού και του περιφερειακού. Γι’ αυτό το ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε και στη χώρα μας το μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Για την επόμενη ημέρα της Μακεδονίας, για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας», τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Εκπρόσωποι της ομάδα νέων Kiriotissa's YOut(H)opia στον Δήμαρχο Βέροιας

Εκπρόσωποι της ομάδα νέων Kiriotissa's YOut(H)opia στον...

Τον Δήμαρχο Βέροιας, κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη,...

«Έρασμος»: Ανησυχητική η αύξηση της γυναικοκτονίας στην Ελλάδα!

«Έρασμος»: Ανησυχητική η αύξηση της γυναικοκτονίας...

Η κακοποίηση πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα και μόνο...

Το πρόγραμμα λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείο Νάουσας τον Αύγουστο

Το πρόγραμμα λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών...

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Νάουσας, προς ενημέρωση...

ΚΚΕ Ημαθίας: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο

ΚΚΕ Ημαθίας: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει...

              Παρά   το  γεγονός  ότι   η  πανδημία...

Κλειστό για το κοινό το ληξιαρχείο Νάουσας και Ανθεμίων λόγω τεχνικών εργασιών

Κλειστό για το κοινό το ληξιαρχείο Νάουσας και...

Ο Δήμος Νάουσας γνωστοποιεί ότι την Τετάρτη 4...

Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας: Μεγάλη προσοχή λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Ημαθία - Οδηγίες προς τους πολίτες

Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας: Μεγάλη προσοχή λόγω...

    Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ενημερώνει ότι σύμφωνα με το...

Δήμος Νάουσας: οι κλιματιζόμενοι χώροι λόγω του καύσωνα

Δήμος Νάουσας: οι κλιματιζόμενοι χώροι λόγω του...

Σε κατάσταση ετοιμότητας για την προστασία των...

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ *του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ...

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για την...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...