Από Δευτέρα υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα τα self-tests στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Ποιους εργαζόμενους και δραστηριότητες αφορά η χρήση τους

Από Δευτέρα υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα τα self-tests στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Ποιους εργαζόμενους και δραστηριότητες αφορά η χρήση τους

Μετά τα σχολεία, η χρήση των self-tests επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας για τα self-tests διάγνωσης του κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα, που προωθείται προς δημοσίευση, περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «στο πλαίσιο των μέτρων, που λαμβάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιστρατεύουμε τα self-tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Επεκτείνουμε, λοιπόν, τη χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και, συγκεκριμένα στους εξής:

- Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

- Εστίαση - Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές, κλπ)

- Υπηρεσίες καθαρισμού - Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα:

- Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

-Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.

- Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:

- Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

- Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

-Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

- Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

- Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

- Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί, εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. «Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».

Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

«- Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει, για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

- Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

- Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

- Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, επειδή η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Εξήγησε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια: Στην ελεγχόμενη και ασφαλής λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και δεύτερον στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Από τα 10.155 φαρμακεία μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Υποχρεωτικό το self test και στον δημόσιο τομέα

Υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες για το πέταγμα των χαρταετών - Τι να προσέξετε

Οδηγίες για το πέταγμα των χαρταετών - Τι να προσέξετε

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα κατά την οποία θα...

Η Κοζάνη στα Ρεκόρ Γκίνες: Ετοίμασαν το μεγαλύτερο κιχί (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κοζάνη στα Ρεκόρ Γκίνες: Ετοίμασαν το μεγαλύτερο...

Το πάθος και η τύχη είναι τα δύο βασικά «συστατικά» που...

Αποσύρεται από τις Ευρωεκλογές  η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά τα mail στους αποδήμους

Αποσύρεται από τις Ευρωεκλογές η Άννα - Μισέλ...

Με ανάρτησή της, χθες το απόγευμα, η ευρωβουλευτής της...

Εφορία: Πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, για έλεγχο «μαύρου χρήματος»

Εφορία: Πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες,...

Ένα ακόμη όπλο ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  2η συνάντηση της Περιφερειακής  Ομάδας Υποστήριξης του έργου “MINΕV” για τη διαχείριση απορριμμάτων  σε μεγάλες εκδηλώσεις

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2η συνάντηση...

Τη 2η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης...

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τον E΄ κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τον E΄ κύκλο του...

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου το πρωί, η υποβολή...

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα...

Ξεκίνησε από χθες Πέμπτη 14 Μαρτίου, η υποβολή αιτήσεων...

Τριεθνής συνεργασία  Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας  για τη δημιουργία  διαδρόμου μεταφορών με  διασυνοριακές σιδηροδρομικές  και οδικές συνδέσεις

Τριεθνής συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας ...

Στην τριμερή συνάντηση εργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας -...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...