ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Παντελεήμων στον ΑΚΟΥ 99.6:

Μητροπολίτης Παντελεήμων στον ΑΚΟΥ 99.6: "Κλειστές εκκλησίες ή άνοιγμα έστω και με μέτρα; - Ναι στο εμβόλιο αν θέλουμε να περάσει αυτή η πανδημία "

Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες στις αλλαγές ώρας των Ακολουθιών

 

Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες  με τις αλλαγές στο ωράριο των ακολουθιών και τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και της Ανάστασης έδωσε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, μιλώντας το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης (28/4/2021) στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» του ΑΚΟΥ 99,6 και στους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη.

 


Για τα ειδικά μέτρα στον εορτασμό της Ανάστασης

Ο Μητροπολίτης, με ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο, δεν άφησε κανένα περιθώριο να έχουν βάση τα όσα ακούγονται περί αλλοίωσης της πίστης επειδή μετατέθηκε για μερικές ώρες η Αναστάσιμη Ακολουθία, τονίζοντας αφενός ότι για την Εκκλησία ούτως ή άλλως η ημέρα αλλάζει το απόγευμα (με τον Εσπερινό) και αφετέρου έθεσε το δίλλημα: Κλειστές εκκλησίες ή άνοιγμα έστω και με μέτρα;

 

«Αβάσιμες οι αντιδράσεις για το τροποποιημένο ωράριο των Ακολουθιών»

Αναφερόμενος στο θέμα με το τροποποιημένο ωράριο και τα μέτρα, ο Μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά:

«Όλοι ζήσαμε το περσινό δράμα. Να είναι οι εκκλησιές κλειστές, να λειτουργούν οι παπάδες μόνοι τους, να ευλογούμε τα καθίσματα, να μην έχουμε τον πιστό λαό, να μην χτυπούμε τις καμπάνες, να μην ανοίγουμε τα μεγάφωνα, όλο αυτό το δράμα το ζήσαμε πέρσι, και το ζήσαμε με υπομονή και με ελπίδα ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Φέτος, πάλι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αυτό, αλλά με τελείως διαφορετικές συνθήκες, διότι φέτος έχουμε την δυνατότητα κάθε μέρα – μιλώντας για τον εαυτό μου για παράδειγμα – να είμαι κάθε μέρα σε διαφορετική εκκλησία, να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, όσους επιτρέπει ο νόμος να παραβρίσκονται.  Τι να κάνουμε, είναι μία κατάσταση που δεν την ορίζουμε εμείς ή Ιερά Σύνοδος ή εκκλησία, είμαστε κάτω από το νόμο.

Βλέπετε άλλωστε και τα κρούσματα, μην ξεγελιόμαστε, είναι πάρα πολλά και πάλι όλη αυτή τη δυνατότητα που μας δίνουν εγώ τη φοβάμαι. Φοβάμαι, γιατί βλέπω κάθε μέρα πόσοι πεθαίνουν, πόσοι διασωληνώνονται και πόσοι είναι θύματα αυτής της καταστάσεως. Μερικούς, δυστυχώς, τους πείραξε το γεγονός ότι ετέθη ένα ωράριο που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Εμείς κάναμε, είναι αλήθεια, ότι μπορούσαμε μέσα στη Σύνοδο, είπαμε πάση θυσία να πάει τουλάχιστον 00:30 η όλη υπόθεση, και η Θ. Λειτουργία ακόμα. Είπανε όχι, 22:30 πρέπει να τελειώσετε. Τι θα κάναμε εμείς; Ελάτε στη δική μας τη θέση.

Βέβαια, από κανονικής πλευράς, βγαίνουν μερικοί και λένε άρρητα ρήματα. Όλοι ξέρουμε ότι για εμάς  εκκλησιαστικά η άλλη μέρα αρχίζει από τον Εσπερινό, από τη δύση του ηλίου. Για αυτό και ορίστηκε η 9η ώρα, ως άλλη μέρα. Μπαίνουμε στην ημέρα της Αναστάσεως. Δεν θα ψάλλουμε και δεν θα κάνουμε όπως θα θέλαμε όλα αυτά τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον θα έχει τη δυνατότητα ο πιστός λαός να ζήσει την Ανάσταση, αλλά και να εκκλησιαστεί. Γιατί ξέρετε ότι μετά το «Χριστός Ανέστη» οι περισσότεροι φεύγουν. Μπορεί εγώ να φωνάζω, μπορεί να λέω «ελάτε και θα τελειώσουμε πιο σύντομα», αλλά λίγοι τα ακούν.

Φέτος θα γίνουν αυτά, θα γίνουν πιο συντετμημένα, για να δώσουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ανάσταση έξω, στα προπύλαια του ναού και δεύτερον να εκκλησιαστούν όσοι θέλουνε. Πέρα από τους «κανονιολόγους» που βγήκαν με τα άρρητα ρήματα, βγήκαν – πέρα από τη Σύνοδο – κάποιοι αρχιερείς και το έθεσαν το θέμα κανονικά και νομικά και από πάσης πλευράς. Όλα αυτά που ακούγονται μη φανταστείτε ότι προέρχονται από ανθρώπους που θρησκεύουν, αλλά προέρχονται κυρίως από άτομα που επιζητούν το φολκλόρ.  Κι εγώ θα ήθελα να πάω στην Εληά, να συναντηθούν οι τρεις ενορίες, αλλά τι να κάνουμε», είπε ο χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, την χαρακτήρισε «αψυχολόγητη».

Μέτρα, self tests και «ναι» στα εμβόλια

 


Επίσης, ο Μητροπολίτης κλήθηκε να απαντήσει για μέτρα που εφαρμόζονται στην εκκλησία, για τα self tests στους κληρικούς, τους ψάλτες και τους επιτρόπους, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή σε όλες τις εκκλησιαστικές επιτροπές να μην επιτρέπουν κανέναν να εισέρχεται στους ναούς χωρίς μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια, ο κ. Παντελεήμων επικαλέστηκε την αναφορά του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είχε πει «όχι να πάτε, να τρέξετε, αν θέλετε να περάσει αυτή η πανδημία». Ανέφερε επίσης ότι είναι κρίμα να παίρνουν κάποιοι στον λαιμό τους άλλους ανθρώπους και μάλιστα αναφέρθηκε σε περιστατικά που είχαν τραγική κατάληξη, ακόμα και στους κόλπους της εκκλησίας.

«Να κάνουμε τον σταυρό μας και το εμβόλιο θα το κάνουμε, να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας και τον εαυτό μας. Βέβαια, εγώ δεν μπορώ να το επιβάλω σε κανέναν», είπε ο κ. Παντελεήμων.

 

«200 χρόνια από την Ανάσταση της Πατρίδος μας»

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης έκανε ειδική αναφορά και στα 200 χρόνια από την «Ανάστασης της Πατρίδος» και μάλιστα αυτήν την αναφορά την έκανε με τρεμάμενη – από τη συγκίνηση – φωνή. Είπε χαρακτηριστικά:

«Γιορτάζουμε και την Ανάσταση της πατρίδος μας. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση. Και μην ξεχνούμε ότι η περιοχή μας είναι μία αιματοβαμμένη περιοχή. Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Νάουσα το ολοκαύτωμα,  αλλά και όλη περιοχή έχει να επιδείξει νεομάρτυρες, ήρωες, επομένως  ας είμαστε  προσγειωμένοι και ας δοξάζουμε τον Θεό, ότι εμείς μετά από 200 χρόνια, γιορτάζουμε έστω και δια αυτού του τρόπου την Ανάσταση. Για σκεφτείτε, πριν 200 χρόνια οι πρόγονοι μας, που δεν ήξεραν τι είναι η ελευθερία, η πίστη, η γλώσσα και όμως πως τα μαθαίναν και πως τα ζούσαν. Κι εμείς διαμαρτυρόμεθα, αντί να πούμε Δόξα σοι Κύριε. Έστω και έτσι… Μη παρασυρόμαστε και κάνουμε πράγματα που είναι βλασφημία κατά του Θεού, που μας έδωσε αυτή την ελευθερία. Έχουμε κι αυτό τον Σταυρό τώρα, θα τον σηκώσουμε με υπομονή, με την χάρη του Αναστάντος Κυρίου».

  


Το Αναστάσιμο Μήνυμα

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέφερε, μέσω της εκπομπής, το μήνυμά του για την Ανάσταση, αναφέροντας:

«Να προσευχηθούμε, ο αναστάς Κύριος να μας αναστήσει από αυτήν την μεγάλη δυσκολία, που είναι παγκόσμια, δεν είναι μόνο δική μας. Αλλά εμείς, επειδή πιστεύουμε όντως στον ένα και αληθινό Θεό, θα τον παρακαλέσουμε, με τη συνδρομή των Αγίων μας,  όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Λούκας, ο Άγιος Παντελεήμων, που είναι η ιαματικοί και ιατροί,  να μας δώσουν αυτή τη χαρά, να απαλλαγεί ο λαός μας από αυτό το δύσκολο και από αυτή την ταλαιπωρία την οποία υφίσταται. Και πάνω από όλα να κάνουμε υπακοή στην εκκλησία,  έξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία. Κάνε υπακοή, θα έχεις την ευλογία του Θεού περισσότερη από αυτή που πιστεύεις ότι εσύ μόνος σου θα επιδιώξεις».

Νίκος Βουδούρης



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...