«Πίστευε και μη ερεύνα;» *Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

«Πίστευε και μη ερεύνα;» *Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Και άλλη φορά, φίλοι αναγνώστες, έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Αλλά, παρατηρώ πως πολλοί, συχνά επαναλαμβάνουν το «πίστευε και μη ερεύνα».

Γι’ αυτό, θα μου επιτρέψετε, να επανέλθω, μήπως μερικοί το καταλάβουν και να μην προσπαθούν να καταδικάσουν τη θρησκεία με αυτή τη δικαιολογία. Ότι δηλαδή δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια θρησκεία που έχει για δόγμα της το «Πίστευε και μη ερεύνα».

Πρώτα-πρώτα, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι δόγμα της θρησκείας μας αυτή η φράση. Σε κανέναν Ευαγγέλιο και σε κανένα χωρίον της Αγίας Γραφής δεν θα τη βρούμε γραμμένη. Το «πίστευε και μη ερεύνα» αν δεν είναι εφεύρεση εχθρών της θρησκείας μας, ίσως είναι εφεύρεση μερικών απλοϊκών και αμαθών. Γιατί ποτέ κανείς δεν υποστήριξε σοβαρά αυτό το «δόγμα» και ποτέ κανείς δεν θέλησε να αποκλείσει την έρευνα από το χώρο της θρησκείας.

Παρά ταύτα, η συκοφαντία αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη, πράγμα που συμφέρει αυτούς που έχουν το σκοπό τους να πολεμούν τη θρησκεία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όταν λ.χ. ο Απόστολος Θωμάς ζήτησε να δει με τα μάτια του και να πιάσει με τα χέρια του τον Αναστάντα Κύριο, ο Χριστός δεν του στέρησε αυτήν την επιθυμία. Γιατί: Αφενός μεν έδινε μία ατράνταχτη μαρτυρία για το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεώς Του, αφετέρου δε έδινε την έγκρισή Του στην ανθρώπινη επιθυμία για έρευνα. Θα λέγαμε πω ο Ιησούς Χριστός δεν θέλησε την αχρήστευση της νοητικής μας λειτουργίας και σ’ αυτά ακόμη τα ζητήματα που έχουν σχέση με την πίστη.

Πάνω σ’ αυτή τη γραμμή βάδισε και βαδίζει η Εκκλησία και η Θεολογία, που ως επιστήμη έχει σχέση με την έρευνα. Τούτο σημαίνει πως εκ μέρους της θρησκείας, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, προκειμένου ο άνθρωπος να ερευνήσει και να στοχασθεί πάνω σε θέματα πίστεως. Ποτέ η θρησκεία δεν θα επιδιώξει να σταματήσει την έρευνα κι όπου στο παρελθόν θέλησε να το επιδιώξει, κατακρίθηκε ως νοθεύτρια του γνήσιου Χριστιανικού Πνεύματος.

Άλλο, όμως, πράγμα είναι αυτό και άλλο η αξίωση μερικών να πιστέψουν μόνο σε όσα βλέπουν ή ακούν ή αγγίζουν. Γιατί, απλούστατα, υπάρχουν μερικά πράγματα στην πίστη, τα οποία είναι αδύνατον να ελεγχθούν από το λογικό του ανθρώπου, αφού ανήκουν στον υπερβατικό κόσμο.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν απαγορεύεται από τη θρησκεία η έρευνα. Αποκλείεται από την ανθρώπινη αδυναμία. Ωστόσο η θρησκεία αφήνει και στα θέματα αυτά διεξόδους για έρευνα, όχι άμεση, αλλά έμμεση πηγών.

Έτσι π.χ. μας καλεί, βέβαια, να πιστέψουμε στην Ανάσταση του Χριστού. Δεν εμποδίζει, όμως, την έρευνά μας γύρω από το γεγονός, όπως μας το παρουσιάζουν τα Ευαγγέλια, προκειμένου να ελεγχθεί πρώτα-πρώτα η αξιοπιστία τους και να ακολουθήσει η κριτική τους αξιολόγηση, με βάση φιλολογικά, ιστορικά, ψυχολογικά και άλλα δεδομένα, που δυναμώνουν την πίστη μας.

Μας μιλάει η θρησκεία μας για την παρουσία του Χριστού στον κόσμο. Δεν μας εμποδίζει, όμως, να ψάξουμε για να κατοχυρώσουμε ιστορικά την προσωπικότητά Του, προσφεύγοντας ακόμη και σε ειδωλολατρικές πηγές, για να είναι αδιάβλητη η έρευνά μας.

Μας κάνει λόγο η θρησκεία μας για την μετά θάνατο ζωή. Δεν αποκλείει, όμως, να ζητήσουμε στηρίγματα για περισσότερη κατοχύρωση της μεταφυσικής αυτής αλήθειας, στη συγκριτική θρησκειολογία, στην ψυχολογία, στη λογική,

Συνεπώς η ανθρώπινη έρευνα πάνω στα θέματα της πίστεως, παίζει ένα δευτερεύοντα, επικουρικό λόγο, που η θρησκεία δεν τον αρνείται.

Ας μην ξεχνάμε, φίλοι αναγνώστες και όλοι εσείς που «πιπιλίζετε» το «πίστευε και μη ερεύνα», ας μην ξεχνάμε λέγω ότι: η πίστη αρχίζει εκεί που τελειώνει η γνώση. Και ότι η πίστη ανήκει πρωτίστως στην καρδιά και όχι στο μυαλό.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του...

 Στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετέφερε το...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΟ επίλογος του χαλασμού της...

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Επειδή τα πράγματα αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς,...

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας *Του δικηγόρου Φίλιππου Γιαννούλη

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας...

Πραγματικά θα εκπλαγώ αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά...

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Του ιερέως:Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΑμέσως μετά την άφιξή...

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, για...

«Αυτές τις μέρες η σκέψη μας πάει δίπλα σε εκείνους που...

Χρήστος Παπαστεργίου: Πρόταση στήριξης  των αγροτών από την Περιφέρεια, για αγορά εφοδίων  της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου

Χρήστος Παπαστεργίου: Πρόταση στήριξης των αγροτών...

Συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Πράξεις για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους επισκέπτονται το Αρκοχώρι, τον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, γιατί εκτός από το καλό φαγητό της περιοχής, την ομορφιά της φύσης και την γραφική πλατεία με το κλασικό...

«Προτεραιότητά μας η πάταξη της μικροεγκληματικότητας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη»«Συνεχίζει ο γερανός της Τροχαίας, σημαντική η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη και η πρόληψη τροχαίων...