Συνάντηση Τζιτζικώστα - Σταϊκούρα για την οικονομία και τις προοπτικές στην Περιφέρεια

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Σταϊκούρα για την οικονομία και τις προοπτικές στην Περιφέρεια

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης είχε χθες στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές σε περιφερειακό επίπεδο». Η σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προχτεσινής τηλεδιάσκεψης με όλους τους παραγωγικούς φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής για το ίδιο θέμα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Με τον Υπουργό Οικονομικών και καλό φίλο Χρήστο Σταϊκούρα είχαμε την ευκαιρία σε συνεχόμενες συσκέψεις τις τελευταίες μέρες να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφερειακή μας οικονομία, στην οικονομία και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ τον Υπουργό για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την πορεία της τοπικής μας οικονομίας και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Δώσαμε μέσα από αυτές τις συσκέψεις την ευκαιρία σε όλους τους φορείς της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή μας να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και την καθαρή, σημερινή εικόνα της αγοράς, αλλά και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον κόσμο του επιχειρείν και της εργασίας, που δημιούργησε η πανδημία. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάσαμε το δικό μας πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους 200 εκ. ευρώ και καταφέραμε να στηρίξουμε περίπου 7.000 επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, αλλά και να διασφαλίσουμε 25.000 θέσεις εργασίας μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Ο Υπουργός, αφού παρουσίασε το σημαντικό έργο στήριξης και τα μέτρα της κυβέρνησης για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουμε μαζί με συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είμαστε εδώ, για να συνεχίσουμε σε πνεύμα καλής συνεργασίας αυτή την αποστολή που έχουμε για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, καθώς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και η ανάπτυξη του τόπου μας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε άλλωστε τη Μακεδονία του 2030».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αγαπητό φίλο, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη δυνατότητα που μου έδωσε επί δύο συνεχόμενες ημέρες να ξετυλίξουμε και να λογοδοτήσουμε απέναντι σε φορείς και κοινωνία για το τι έχουμε πράξει και τι δρομολογούμε το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να χτίσουμε τη μετά – κορονοϊό εποχή. Όπως παρουσίασα αναλυτικά στους φορείς, η Κεντρική Μακεδονία μόνο από τέσσερα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία (επιστρεπτέες προκαταβολές, αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και εγγυοδοτικά προγράμματα μέσω του τραπεζικού συστήματος) έχουν χορηγηθεί 2,7 δισ. ευρώ σε περίπου 14 μήνες. Χωρίς να περιλαμβάνω σε αυτά το εξαιρετικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τον μηδενισμό των ενοικίων, τις φορολογικές, ασφαλιστικές και ταμειακές αναστολές, τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και μια σειρά δράσεις οι οποίες θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην εστίαση, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Η ελληνική Πολιτεία στάθηκε κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία πλήττονται από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες των διαθέσιμων εισοδημάτων. Το πράξαμε με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, σύνεση, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα. Αυτά κάναμε μέχρι σήμερα και ήρθα να λογοδοτήσω γι αυτά όπως έπραξα ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις Περιφέρειες. Υπάρχει όμως και ένα κρίσιμο θέμα. Η μετά – κορονοϊό εποχή την οποία ήδη έχουμε χτίσει. Έτσι είχα τη δυνατότητα και σήμερα στους φορείς να ξεδιπλώσω τους βασικούς άξονες που έχουμε θέσει ως ελληνική κυβέρνηση, ως Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο διάστημα:

-Πρώτος βασικός άξονας οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σε λιγότερο από δύο χρόνια η σημερινή κυβέρνηση τίμησε, τήρησε τις δεσμεύσεις της. Μείωσε, μειώνει και θα μειώσει σημαντικά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Ο δεύτερος άξονας είναι η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιούνται με ταχύτητα και επάρκεια, έτσι ώστε να πετύχουμε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

-Ο τρίτος πυλώνας είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων των πολλών πόρων που θα έρθουν μέσα από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Ένα στοιχείο μόνο να συγκρατήσουμε: Για κάθε ένα ευρώ που θα δίνουμε στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ. Όταν στην προηγούμενη περίοδο για κάθε ένα ευρώ που δίναμε εισπράτταμε 2,9 ευρώ.

Κομβικό στοιχείο η ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και εδώ είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, του τραπεζικού συστήματος και των ίδιων των επιχειρήσεων να τρέξουν γρήγορα, άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά για να εκταμιεύσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε η χώρα το ταχύτερο δυνατόν να ανακάμψει, να πετύχει υψηλή και οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργηθούν πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Θα τα καταφέρουμε».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Τρομάρας: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο θρυλικός παλαιστής

Γιώργος Τρομάρας: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο θρυλικός...

Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, στη ΜΕΘ...

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2021

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον...

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανεργία, ενώ...

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» για αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων με αμιγώς ηλεκτρικά

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» για...

- Επιδότηση 20.000 ευρώΓια την ηλεκτροκίνηση, ως βασικό...

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας: Επιστολή προς πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, Επιμελητήρια και Φορείς για το μέλλον του λιανεμπορίου

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής...

Κύριοι,Τι σημαίνει για κάθε κυβέρνηση λιανεμπόριο; Οι...

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, χωρίς επισκέψεις στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για λήψη επικουρικής...

Για την δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτηση για τη λήψη...

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ καλοσωρίζει τα 6 πρώτα Rafale και τιμά τους άξιους πιλότους μας

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ καλοσωρίζει τα 6 πρώτα Rafale και τιμά...

Με χαρά καλωσορίζουμε τα πρώτα 6 Rafale, τα οποία αφού...

ΚΙΝΑΛ: Όλα τα νέα πρόσωπα στο Κίνημα - Νέος εκπρόσωπος τύπου ο Δημήτρης Μάντζος

ΚΙΝΑΛ: Όλα τα νέα πρόσωπα στο Κίνημα - Νέος εκπρόσωπος...

Ο νομικός Δημήτρης Μάντζος, μέχρι τώρα διευθυντής της...

Ηλ. Μόσιαλος: Ποιες επιπτώσεις έχουν η νόσος Covid-19 και τα mRNA εμβόλια στους διαβητικούς

Ηλ. Μόσιαλος: Ποιες επιπτώσεις έχουν η νόσος Covid-19 και...

Ανεμβολίαστοι άνθρωποι που δεν είναι διαβητικοί,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...

Χωρίς SMS στο 13033 θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους από τις 3 Μαΐου οι πολίτες όλης της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.@@ads-307@@Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του...