Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στα sos του αγροτικού τομέα  στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης - Χρ. Γιαννακάκης στο «Λαό»: «Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα»

Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στα sos του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης - Χρ. Γιαννακάκης στο «Λαό»: «Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα»

 

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, ήταν το βασικό αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του αν. υπουργού  Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, και του  υφ. Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

«Στη νέα εποχή ο αγροτικός τομέας θα είναι πρωταγωνιστής, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα αποκτήσει δυναμική και εξωστρέφεια», δήλωσε για τη συνάντηση ο κ. Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της  αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, τη χαρακτήρισε ως μία «καινοτόμο δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, εντάσσεται ως χρηματοδοτικό εργαλείο για πρώτη φορά και στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας με την εγκατάσταση νέων ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και με ποσοστό δημόσιας δαπάνης που αγγίζει το 80%». Αναφέρθηκε γενικά στις κατευθύνσεις και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα και επεσήμανε ότι το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

«Στρατηγικός στόχος παραμένει η συνένωση δυνάμεων και οι συμπράξεις αγροτών σε νέα ισχυρά και ανταγωνιστικά σχήματα», πρόσθεσε ο υφ. Οικονομικών.

 

Χρ. Γιαννακάκης: Τι κονδύλια προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα

 

Για το ίδιο θέμα είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος ερωτηθείς στο «Λαό» για το περιεχόμενο της συζήτησης ενημέρωσε για τις προβλέψεις και τις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε: «Τα κονδύλια που προβλέπονται για την Γεωργία στη χώρα μας, είναι 520 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 900 εκατομμύρια για αρδευτικά φράγματα και συστήματα άρδευσης. Από αυτά, 185 εκατομμύρια θα διατεθούν για προγράμματα καινοτομίας και πράσινης μετάβασης στην επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, 100 εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, 170 εκατομμύρια για αναδιαρθρώσεις δενδρωδών καλλιεργειών, 50 εκατομμύρια για αγροτουρισμό και 15 εκατομμύρια για γενετικές βελτιώσεις ζώων».

 Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί και ανατεθεί ως έργα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2022 κι αυτό αφορά άμεσα και την Ημαθία.

 

«Στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα οι αναδιαρθρώσεις»

Πιο συγκεκριμένα, για το κομμάτι των αναδιαρθρώσεων, ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι αυτό που μένει να σχεδιαστεί, είναι ποιες ποικιλίες και πώς θα αναδιαρθρωθούν. Κάτι, που θα ανακοινωθεί λεπτομερώς  από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.  Βασικός στόχος και μέλημα θα είναι  ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η  αναδιάρθρωση. Κι αυτό, διότι θα πρέπει να γίνει στοχευμένα, με  σχεδιασμό και κοινή κατεύθυνση, μέσα από συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι απρογραμμάτιστα. «Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι κάτι που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, θα πρέπει, υφιστάμενες προβληματικές καλλιέργειες και ποικιλίες να αντικατασταθούν από ποικιλίες υψηλής παραγωγικότηταςχαμηλού κόστους καλλιέργειας, ανθεκτικότητας στις ασθένειες και να γίνει εγκατάσταση σε γραμμικές καλλιέργειες, ώστε να είναι εύκολη η τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών και  χρήση μηχανοκαλλιέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της χρήσης εργατικών χεριών. Θα πρέπει επίσης, να εγκατασταθούν προϊόντα στα οποία είναι ελλειμματική η χώρα μας και κάνει εισαγωγές, όπως π.χ. τα αχλάδια και εννοείται ότι το ροδάκινο θα εξακολουθήσει να είναι στα τοπικά μας προϊόντα, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν προσεχώς…

Σοφία Γκαγκούση

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:  Κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Κίνητρα στους αγρότες...

Σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο υπουργός...

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 600 ευρώ

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το...

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να «σπάει» η χρυσή...

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας, περιηγήθηκαν με τον Μάκη Δημητράκη σε ιστορικά μνημεία και παραδοσιακές γειτονιές της πόλης

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας,...

Πάνω από 5 χρόνια ο κ. Μάκης Δημητράκης, συνταξιούχος...

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές -  RegioNewsGR for the EU  Συνεργασία 10 ΜΜΕ από 4 Περιφέρειες(Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη)

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή,...

Εν όψει των ευρωεκλογών, δέκα Μέσα Ενημέρωσης από...

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...