Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στα sos του αγροτικού τομέα  στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης - Χρ. Γιαννακάκης στο «Λαό»: «Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα»

Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στα sos του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης - Χρ. Γιαννακάκης στο «Λαό»: «Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα»

 

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, ήταν το βασικό αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του αν. υπουργού  Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, και του  υφ. Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

«Στη νέα εποχή ο αγροτικός τομέας θα είναι πρωταγωνιστής, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ, θα αυξήσει τα εισοδήματα, θα αποκτήσει δυναμική και εξωστρέφεια», δήλωσε για τη συνάντηση ο κ. Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της  αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, τη χαρακτήρισε ως μία «καινοτόμο δραστηριότητα που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, εντάσσεται ως χρηματοδοτικό εργαλείο για πρώτη φορά και στοχεύει στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας με την εγκατάσταση νέων ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και με ποσοστό δημόσιας δαπάνης που αγγίζει το 80%». Αναφέρθηκε γενικά στις κατευθύνσεις και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα και επεσήμανε ότι το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

«Στρατηγικός στόχος παραμένει η συνένωση δυνάμεων και οι συμπράξεις αγροτών σε νέα ισχυρά και ανταγωνιστικά σχήματα», πρόσθεσε ο υφ. Οικονομικών.

 

Χρ. Γιαννακάκης: Τι κονδύλια προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα

 

Για το ίδιο θέμα είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος ερωτηθείς στο «Λαό» για το περιεχόμενο της συζήτησης ενημέρωσε για τις προβλέψεις και τις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε: «Τα κονδύλια που προβλέπονται για την Γεωργία στη χώρα μας, είναι 520 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 900 εκατομμύρια για αρδευτικά φράγματα και συστήματα άρδευσης. Από αυτά, 185 εκατομμύρια θα διατεθούν για προγράμματα καινοτομίας και πράσινης μετάβασης στην επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, 100 εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, 170 εκατομμύρια για αναδιαρθρώσεις δενδρωδών καλλιεργειών, 50 εκατομμύρια για αγροτουρισμό και 15 εκατομμύρια για γενετικές βελτιώσεις ζώων».

 Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί και ανατεθεί ως έργα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2022 κι αυτό αφορά άμεσα και την Ημαθία.

 

«Στοχευμένα και όχι απρογραμμάτιστα οι αναδιαρθρώσεις»

Πιο συγκεκριμένα, για το κομμάτι των αναδιαρθρώσεων, ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι αυτό που μένει να σχεδιαστεί, είναι ποιες ποικιλίες και πώς θα αναδιαρθρωθούν. Κάτι, που θα ανακοινωθεί λεπτομερώς  από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.  Βασικός στόχος και μέλημα θα είναι  ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η  αναδιάρθρωση. Κι αυτό, διότι θα πρέπει να γίνει στοχευμένα, με  σχεδιασμό και κοινή κατεύθυνση, μέσα από συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι απρογραμμάτιστα. «Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι κάτι που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, θα πρέπει, υφιστάμενες προβληματικές καλλιέργειες και ποικιλίες να αντικατασταθούν από ποικιλίες υψηλής παραγωγικότηταςχαμηλού κόστους καλλιέργειας, ανθεκτικότητας στις ασθένειες και να γίνει εγκατάσταση σε γραμμικές καλλιέργειες, ώστε να είναι εύκολη η τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών και  χρήση μηχανοκαλλιέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της χρήσης εργατικών χεριών. Θα πρέπει επίσης, να εγκατασταθούν προϊόντα στα οποία είναι ελλειμματική η χώρα μας και κάνει εισαγωγές, όπως π.χ. τα αχλάδια και εννοείται ότι το ροδάκινο θα εξακολουθήσει να είναι στα τοπικά μας προϊόντα, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν προσεχώς…

Σοφία Γκαγκούση

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβαίνουν μάσκες και αντισηπτικά από τον Ιούλιο

Ακριβαίνουν μάσκες και αντισηπτικά από τον Ιούλιο

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά, που έγιναν είδη πρώτης...

Με 60 επαγγελματίες η 8η εμποροπανήγυρη του Κοπανού

Με 60 επαγγελματίες η 8η εμποροπανήγυρη του Κοπανού

Εγκαινιάσθηκε προχθές Πέμπτη η 8η εμποροπανήγυρις...

To «Γηροκομείο» του Ψινάκη, σε Κουτσούφλιανη και Κτήμα Κυρ-Γιάννη

To «Γηροκομείο» του Ψινάκη, σε Κουτσούφλιανη και Κτήμα...

Από την Κουτσούφλιανη και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, η νέα...

Τα πήρε και τα σήκωσε προχθές στην Αλεξάνδρεια

Τα πήρε και τα σήκωσε προχθές στην Αλεξάνδρεια

Ένα ξαφνικό μπουρίνι με πολύ δυνατό αέρα, χτύπησε την...

Πιο γρήγορα από τις προηγούμενες Όμικρον μεταδίδονται οι υποπαραλλαγές της

Πιο γρήγορα από τις προηγούμενες Όμικρον μεταδίδονται...

Η «οικογένεια» της Όμικρον φαίνεται ότι συνεχίσει να...

1.500 χορευτές και 7.000 επισκέπτες αναμένονται  στη Νάουσα για το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

1.500 χορευτές και 7.000 επισκέπτες αναμένονται στη Νάουσα...

1.500 χορευτές θα βρίσκονται στη Νάουσα το τριήμερο 8, 9...

40.000 τίτλοι βιβλίων και 200 εκδότες στο 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

40.000 τίτλοι βιβλίων και 200 εκδότες στο 41ο Φεστιβάλ...

Ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου που επί 41 συνεχή χρόνια...

Μήπως βιαστήκαμε να βγάλουμε τη μάσκα;

Μήπως βιαστήκαμε να βγάλουμε τη μάσκα;

10.528 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανακοινώθηκαν χθες...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τον τίτλο της Μις Ελληνική Ομορφιά 2022 έλαβε το βράδυ της Τρίτης η Βεροιώτισσα, Κατερίνα Κωνσταντινοπούλου, στον διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τον Νίκο Μπάμπαλη στο beach bar ‘Bolivar’, στον Άλιμο. @@ads-307@@Η 21χρονη...

Τις φωτογραφίες μας έστειλε αγανακτισμένος πατέρας που έβγαλε βόλτα την κόρη του και κατευθυνόμενοι προς την παιδική χαρά δίπλα από τους Αγ. Αναργύρους, έπρεπε να κατέβουν στο οδόστρωμα, αφού το πεζοδρόμιο...

«Χείμαρρος» ήταν ο δικηγόρος του γιατρού του Νοσοκομείου Βέροιας, Γιάννης Ακριβόπουλος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ΑΚΟΥ 99,6 και συνομίλησε με τον Ζήση Μιχ. Πατσίκα στην εκπομπή Λαϊκά&Αιρετικά...

Άραγε μπορούσε να φανταστεί κάποιος εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ότι η εκδοτική προσπάθεια που ξεκίνησε ο συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Ζήσης Χρ. Πατσίκας με τους γιους του, θα...