Η διαρκής εκκρεμότητας της αντιπυρικής προστασίας

Η διαρκής εκκρεμότητας της αντιπυρικής προστασίας

*του Αναστάσιου Βασιάδη

 

 

Πριν ακόμα ξεκινήσει η θερινή περίοδος, η κοινή γνώμη παρακολούθησε με έντονη αγωνία την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κορινθία,  με αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη  οικολογική καταστροφή και τις απώλειες περιουσιών, που επανέφεραν στην μνήμη ανάλογες δραματικές στιγμές από τα προηγούμενα χρόνια.

 

Όπως έχει  καθιερωθεί, μετά από κάθε φυσική καταστροφή που επισυμβαίνει, ακολουθούν  δημόσιες παρεμβάσεις από την εκάστοτε  πολιτική ηγεσία, με ανακοινώσεις  υποστήριξης  των πληγέντων  και εξαγγελίες   για νέα  σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης  των συνεπειών από ανάλογα φαινόμενα.

 

Κοινό στοιχείο που συνδέει διαχρονικά τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις, στο δραματικό κλίμα  των στιγμών της καταστροφής, είναι η αποποίηση και μετάθεση ευθυνών  και η υπόδειξη ως φυσικών αυτουργών για την σφοδρότητα των καταστροφικών φαινομένων, τους εκουσίως η ακουσίως  εμπρηστές, τους καταπατητές γης, τις  αόρατες εξωκοινοβουλευτικές  πολιτικές ομάδες, τις  αλλοεθνείς αποσταθεροποιητικές οργανώσεις και βεβαίως τα φυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα  που «απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της εκάστοτε πολιτικής κατάστασης»   

 

Από κανένα πρόσωπο δεν έχουν εκδηλωθεί πράξεις ανάληψης ευθύνης πέραν των φραστικών δηλώσεων, για τις διαχρονικές  παραλήψεις,  την  εγκληματική αδιαφορία  ετών  και την προκλητική αναποτελεσματικότητα των εντεταλμένων αρμοδίων για την πρόληψη, την αποτροπή και την έγκαιρη αντιμετώπιση  των πυρκαγιών καθώς και την  διάσωση των ανθρώπων και των περιουσιών που εκτίθενται στον κίνδυνο.

 

Στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες κυριάρχησαν  αυτές τις ημέρες,  οι αντιπαραθέσεις  για τα αίτια και τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία, καθώς και για τις ευθύνες των αρμοδίων για την οικολογική καταστροφή, τις ζωές που κινδύνευσαν  και τις περιουσίες που χάθηκαν .

 

Καμία ουσιαστική συζήτηση όμως δεν έγινε  για τις διαχρονικές ευθύνες όλων όσων όφειλαν να εκτελούν τα προβλεπόμενα έργα αντιπυρικής προστασίας και να ελέγχουν τις επικίνδυνες αυθαίρετες κατασκευές,  εκείνων που είχαν υποχρέωση  να διατηρούν σε διαρκή εγρήγορση το στελεχιακό  δυναμικό πολιτικής προστασίας ανεξαρτήτως της εκδήλωσης  καταστροφικών φαινομένων, καθώς  και των αρμοδίων να διατηρούν σε κατάσταση διαρκούς συντονισμένης επιφυλακής  όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, υπηρεσίες , οργανώσεις, φορείς και πολίτες.

Επισημαίνεται ότι μετά από κάθε ανάλογη  καταστροφή στο παρελθόν ακολουθούσε και εξαγγελία για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας.

Τα σχέδια αυτά υπάρχουν στα κυβερνητικά συρτάρια και σχεδόν το ένα αντιγράφει το άλλο.

Το διαχρονικό πρόβλημα ήταν ότι τα σχέδια αυτά δεν εφαρμόστηκαν στο σύνολο τους ποτέ. 

Τα σχέδια υπάρχουν λοιπόν, όπως υπάρχει και το νομικό πλαίσιο  εφαρμογής  τους .

Αυτό που  χρειάζεται επομένως είναι η άμεση έναρξη όλων των προβλεπομένων  διαδικασιών, η ταχύτερο δυνατόν εκτέλεση των απαιτουμένων έργων, καθώς και η ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων δράσεων.

Αυτή είναι η έμπρακτη ανάληψη πολιτικής υπευθυνότητας , που μέχρις στιγμής δεν εκδηλώθηκε.

Προκειμένου να υπάρξει εμφανές αποτέλεσμα που να εμπνεύσει την διαταραχθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών, η εφαρμογή του σχεδίου με τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και εξελίξεις στην χώρα μας.

Αυτό απαιτεί την ανάληψη συνολικής ευθύνης των  πολιτικών σχηματισμών σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, ώστε ο προγραμματισμός να εκτελείται ανεμπόδιστα και ανεξάρτητα από την εναλλαγή των πολιτικών ηγεσιών.

Αυτή η απόφαση θα αποτελεί έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Έτσι θα μπορούν απρόσκοπτα να εκτελεστούν  τα αναγκαία έργα, να ενεργοποιηθούν οι απαιτούμενες δράσεις  και να  λήξει η διαρκής εκκρεμότητα της αντιπυρικής προστασίας, ώστε  να αποφευχθεί η επόμενη καταστροφική πυρκαγιά που μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στην χώρα και να σταματήσουν  να δημοσιοποιούνται  δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφικό συμβάν, που γίνονται  δεκτές  με  μεγάλη επιφύλαξη  από την κοινή γνώμη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μπαρτζώκας:  Η Ανάσταση είναι η υπόσχεση ενός νέου ξεκινήματος για όλους μας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Η Ανάσταση είναι η υπόσχεση ενός...

Οι Άγιες αυτές ημέρες είναι χρόνος περισυλλογής και...

Η πρώτη Ανάσταση και η τελετή Αναστάσεως στην Βέροια

Η πρώτη Ανάσταση και η τελετή Αναστάσεως στην Βέροια

Το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου στις 8:00 π.μ. στον ιστορικό...

Ανάσταση στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σέλι

Ανάσταση στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σέλι

Και φέτος στο Σέλι, η Ακολουθία της Αναστάσεως θα...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καραγιώργου σε ηλικία 69 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καραγιώργου σε ηλικία 69 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου...

Ο Διονύσιος Σταμενίτης εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην 202η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Ο Διονύσιος Σταμενίτης εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην...

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ...

Γκρουπ Τούρκων τουριστών επισκέφθηκαν τη Νάουσα

Γκρουπ Τούρκων τουριστών επισκέφθηκαν τη Νάουσα

Γκρουπ Τούρκων τουριστών από την πόλη Σηλυβρία...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Συγκρότηση  Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Δήμος Αλεξάνδρειας: Συγκρότηση Τοπικού...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων:•...

Ανάσταση στις 9.30 μ.μ. στο Ξηρολίβαδο

Ανάσταση στις 9.30 μ.μ. στο Ξηρολίβαδο

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου σε συνεργασία με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...