Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ημαθίας στο ΑΚΟΥ 99.6: Δεν είμαστε μηχανήματα - Άμεση παράταση δηλώσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου…

Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ημαθίας στο ΑΚΟΥ 99.6: Δεν είμαστε μηχανήματα - Άμεση παράταση δηλώσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου…

-Δίνουν προθεσμία έως 27 Αυγούστου ενώ δεν έχουν μπει ακόμα στο σύστημα απαραίτητες βεβαιώσεις


Εάν δεν δοθεί μια εύλογη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων τα λογιστικά γραφεία κινδυνεύουν να κλατάρουν λόγω υπερκόπωσης. Το συμπέρασμα προκύπτει μοιραία εξ αιτίας του φόρτου εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών οι οποίοι έχουν επωμιστεί όλη τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης αφού εκτός από τα -ουκ ολίγα- αντικείμενα της δουλειάς τους, έχουν «χρεωθεί» τα διαδικαστικά για όλα τα επιδόματα και τις παροχές, που δίνονται από το κράτος σε όλους τους Έλληνες. Έχεις πρόβλημα με ΤΕΒΕ, ΙΚΑ,  εφορία,  επιμελητήριο,  τράπεζες, δικηγόρους συμβολαιογράφους, μηχανικούς, υπουργείο οικονομικών, εργασίας, πρόνοιας ή ανάπτυξης, απευθύνσου στο λογιστή σου… Εκεί που κατευθύνονται όλοι για να διεκπεραιώσουν  τη  δουλειά τους, αφού κανείς άλλος δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να χειριστεί τις πλατφόρμες των υπουργείων. «Έχουμε γίνει ΚΕΠ για ένα σωρό θέματα και επιπλέον έχουμε  φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ και όλες τις πάγιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – πελατών, ενώ με τις ασφυκτικές ημερομηνίες που δίνουν τα υπουργεία η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω…», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι λογιστές.

Για τα προβλήματα των φοροτεχνικών που έχουν συσσωρευτεί και επηρεάζουν πλέον όχι μόνο τη δουλειά, αλλά και τη ζωή και την υγεία τους, μίλησε στις «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6 ο πρόεδρος του Συλλόγου Ημαθίας κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος, μετά και την συζήτηση των προβλημάτων τους στην ολομέλεια των Προέδρων των συλλόγων της χώρας, που έγινε στις 3 Ιουνίου.

Το ποτήρι που ξεχείλισε

 Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μία απόφαση της ΑΑΔΕ που αφορούσε στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαΐου 2021 και είχε ως καταληκτική ημερομηνία τις 17 Ιουνίου, όταν, ως γνωστόν, η υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου. Υπήρξε έντονη αντίδραση από τον κλάδο με αποτέλεσμα να πάρουν πίσω ένα μέρος που αφορά την υποβολή Ε3 με την ελπίδα να δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουνίου, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καταληκτική ημερομηνία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος.

Πολύ πιο δύσκολα φέτος τα πράγματα…

Από κει και πέρα ένα μεγάλο ζήτημα είναι η λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 27 Αυγούστου. (Πρόσφατα έκανε ερώτηση για το θέμα και ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης). Συγκριτικά στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν δηλωθεί στην επικράτεια 401.000  δηλώσεις, ενώ την αντίστοιχη ημέρα πέρσι είχαν υποβληθεί 2.333.000 δηλώσεις. Πρόκειται για  μεγάλη διαφορά η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί. «Πέρσι ναι μεν είχαμε πανδημία, αλλά και φέτος έχουμε και εκτός από τις εκκρεμότητες, έχουμε και την κόπωση όλων αυτών των 15 μηνών και πλέον…  Στη ΔΟΥ της Βέροιας έχουν υποβληθεί 4.000 δηλώσεις από τις 95.000. Και πέρσι ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου ενώ φέτος στις 27 Μαΐου…», τονίζει ο κ. Ζυγουλιάνος, εκτιμώντας πως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα φέτος.

Απαραίτητες βεβαιώσεις δεν έχουν μπει ακόμα στο σύστημα

«Από την άλλη η υποβολή των δηλώσεων έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Να μας ανεβάσει το κράτος τις βεβαιώσεις αποδοχών, τις αναστολές,  τα μειωμένα ενοίκια, κάτι που δεν το έχουν κάνει», προσθέτει.

Σημειωτέο, ότι δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί οι ειδικές αποζημιώσεις των 534 ευρώ για να συμπληρωθούν στον κωδικό τους ώστε να χρησιμοποιηθεί το ποσό για την κάλυψη τεκμηρίων, δεν έχουν εμφανιστεί από τον ΕΦΚΑ οι βεβαιώσεις χρημάτων που έλαβε κάποιος που πέρασε ασθένεια, ούτε κάποια επιδόματα ειδικά του ΟΑΕΔ, καθώς και μία σειρά βεβαιώσεων που δεν έχουν περαστεί ακόμα μέσα στο σύστημα. Άρα ουσιαστικά οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν ακόμα να υποβάλουν δήλωση έστω και αν αυτή τους ζητείται από διάφορους φορείς ως δικαιολογητικό για κάποιες διαδικασίες, όπως π.χ. εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς ή για δικαίωμα φοιτητικής στέγης η λήψη δανείου κ.λ.

Αυτή είναι η εικόνα και το ξέρουν, λένε οι λογιστές και πρέπει κάτι να γίνει, όταν μάλιστα  η φετινή χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη…

«Πιστεύει κανείς ότι θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός, εάν δώσουν μία προθεσμία υποβολής δηλώσεων, τέλη Οκτωβρίου η τέλη Νοεμβρίου; Εδώ  μιλάμε για πανδημία, για πόλεμο. Όταν το κράτος δίνει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και καλά κάνει, δεν νομίζω να είναι το πρόβλημα,  το αν εισπράξει αργότερα το φόρο εισοδήματος. Και κατά πόσο θα το εισπράξει... Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά και η επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη όσον αφορά το οικονομικό πρόβλημα που το έχουμε μπροστά μας. Εάν ρυθμίσει κάποιος  τις οφειλές του το Σεπτέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2021, θα είναι μεγάλο πρόβλημα για το κράτος; 

«Δεν προλαβαίνουμε ούτε για λίγο να ξεκουραστούμε»

Δεν είναι ανέφικτο να δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, μπορεί να γίνει και οι διοικούντες πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους και όχι με μηχανήματα. Έχουμε και εμείς προβλήματα με τον κορονοϊό, με την προσέλευση και τα ραντεβού στα γραφεία μας και από την άλλη δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε… Είναι παράλογο όλο αυτό, δεν μπορούμε ούτε να ξεκουραστούμε λίγο το καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Ημαθίας.

«Κλείνουν δικαστήρια, δεν δουλεύουν δικηγόροι και δικαστές, δεν δουλεύουν οι μηχανικοί, οι λογιστές όμως δουλεύουν συνέχεια… Ποιος νοήμων άνθρωπος αποφασίζει την λήξη  υποβολής δηλώσεων στις 27 Αυγούστου;»

Ο κ. Ζυγουλιάνος αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των μέτρων της πανδημίας στις δημόσιες υπηρεσίες, αφού τα πάντα γίνονται με ραντεβού.

«Να σταματήσουν να μας κουνάνε το δάχτυλο ότι εμείς από όλη αυτή την ιστορία έχουμε πολλά έσοδα, πολλή δουλειά και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.  Ναι όντως ευχαριστούμε τους πελάτες μας και τους ανθρώπους που τιμούν τα γραφεία μας, αλλά δεν είμαστε ούτε ίδρυμα, ούτε ΚΕΠ, είμαστε επαγγελματίες λογιστές οι οποίοι μέσα από τη δουλειά μας προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας αλλά και τις καθημερινές αποφάσεις των Υπουργείων που επιβαρύνουν τον ήδη μεγάλο όγκο εργασίας, που έχει ξεπεράσει το πραγματικό αντικείμενο της δουλειάς μας. Φτάσαμε να  κάνουμε γραμματειακή υποστήριξη ή να κλείνουμε ακόμη και ραντεβού σε υπηρεσίες για τους πελάτες μας», προσθέτει.

Ζητούν στήριξη από το Οικονομικό Επιμελητήριο

Κατόπιν τούτων, οι λογιστές βρίσκονται ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο διαμαρτυρίας ή κινητοποιήσεων, ενώ ζητούν και από το Οικονομικό Επιμελητήριο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καθότι, όπως εξήγησε ο κ. Ζυγουλιάνος, «είναι αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Ένας σύλλογος της Ημαθίας ή μία Ομοσπονδία δεν έχει την ίδια δυναμική με το οικονομικό επιμελητήριο το οποίο εκπροσωπεί όλους τους συναδέλφους, είμαστε όλοι μέλη του, δίνουμε την συνδρομή μας και πρέπει να πάρει θέση υπέρ των συναδέλφων μας, διεκδικώντας τα αιτήματά μας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο μπορεί να κάνει παρεμβάσεις, καθώς έχει και συμβουλευτικό ρόλο στην Πολιτεία και μπορεί να εισακουστεί πιο εύκολα από ότι μία ομοσπονδία ή ένας σύλλογος. Πρέπει να δουν όλοι κάποια στιγμή και τον άνθρωπο λογιστή γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι και  δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη αντίδραση… Δεν πάει άλλο, πρέπει κι εμείς να αντιδράσουμε και οι συνάδελφοι να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους και την ομοσπονδία, να βγουν κι αυτοί από τα γραφεία τους και να πουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Ζητούν  προθεσμία, μέχρι τέλη Οκτωβρίου

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου λοιπόν και με τόσες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, οι λογιστές βρίσκονται μπροστά σε ένα «θερμό» καλοκαίρι, χωρίς χρόνο για να ξεκουραστούν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι υπάλληλοι των γραφείων τους, που δικαιούνται όπως όλοι οι εργαζόμενοι και όπως αναφέρει ρητά ο εργατικός νόμος, την καλοκαιρινή τους άδεια, που πρέπει να δοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πώς θα δοθεί όμως, αναρωτιούνται, από τη στιγμή που οι δηλώσεις σε περίπτωση παράτασης το πολύ να πάνε μέχρι τον Σεπτέμβριο;

Γι αυτό ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο, με πρόταση της Ένωσής τους μια προθεσμία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και περιμένουν να «τους ακούσουν επιτέλους» και να ανακοινώσουν εγκαίρως την παράταση!

 

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...