Ο Μητροπολίτης Βέροιας μιλά στον ΑΚΟΥ 99.6, πρώτη φορά για τον καθηρημένο ιερέα που έριξε το βιτριόλι «Πρόκειται για έναν λαοπλάνο, που γίνεται πιστευτός από καλοπροαίρετους ανθρώπους»

Ο Μητροπολίτης Βέροιας μιλά στον ΑΚΟΥ 99.6, πρώτη φορά για τον καθηρημένο ιερέα που έριξε το βιτριόλι «Πρόκειται για έναν λαοπλάνο, που γίνεται πιστευτός από καλοπροαίρετους ανθρώπους»

Μετά το περιστατικό με ιερέα της Μητρόπολης Βεροίας, που καθαιρέθηκε από το Συνοδικό Δικαστήριο και πέταξε καυστικό υγρό σε βάρος 7 Μητροπολιτών, 2 δικηγόρων και 1 αστυνομικού, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μίλησε για πρώτη φορά στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» του ΑΚΟΥ 99.6, με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη.

Ο Μητροπολίτης διευκρίνισε ότι ενώ κανονικά μετέχει ως μέλος στο Συνοδικό Δικαστήριο, στην συγκεκριμένη υπόθεση εξαιρέθηκε από την σύνθεση του Δικαστηρίου, λόγω του ότι φάκελος προέρχεται από την Μητρόπολη μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως ο εν λόγω ιερέας ήρθε στη Μητρόπολη Βεροίας, αναφέροντας ότι ο καθηρημένος ιερέας προέρχεται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα από την Λιβύη, όπου και χειροτονήθηκε. Ακολούθως για άγνωστους λόγους έφυγε και μετέβην σε δύο μητροπόλεις της Πελοποννήσου. Πριν από 4-5 χρόνια κατόπιν παράκλησης Μητροπολίτη της Πελοποννήσου, αφού τον διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για καλό ιερέα από την Β. Ελλάδα και υπάρχει ανάγκη, θέλησε να τον βοηθήσει. Ο κ. Παντελεήμων αφού έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις, τοποθέτησε τον καθηρημένο πλέον ιερέα στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, αφού μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί ο ιερέας που υπηρετούσε. Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο Σεβασμιότατος ανέφερε: «Δυστυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί προβλήματα, οικονομικά και άλλα, μέχρι που ήρθε στα χέρια με τον ψάλτη του ναού! Έπρεπε να λάβω μέτρα για να μην σκανδαλίζεται το ποίμνιο και ο ίδιος μου ζήτησε να πάει στο Άγιο όρος και μάλιστα με συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησε το δικαίωμα στη Μητρόπολη να εισπράττουμε τον μισθό του για να πληρώνουμε τα χρέη που είχε δημιουργήσει και για το ναό και προς τρίτους. Πράγματι πήγε, αλλά δεν τηρήθηκε από την πλευρά του αυτό που είχε ο ίδιος ζητήσει, αφού δεν εισπράξαμε ούτε έναν μισθό και τραβούσε αμέσως τα χρήματα χωρίς να καλύπτονται τα χρέη που είχε δημιουργήσει. Για να τον βοηθήσω τον τοποθέτησα σε ένα μικρό χωριό, το Καλοχώρι, στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, αλλά και πάλι δημιούργησε τα ίδια προβλήματα. Δίχαζε τον κόσμο, ώσπου κάποια στιγμή ο Εισαγγελέας και η Ασφάλεια μας ειδοποίησε ότι ήταν μπλεγμένος. Τότε όπως ήμασταν υποχρεωμένοι, αφού είχαμε πλέον στοιχεία, δημιουργήθηκε φάκελος και παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο, στο οποίο δεν προήδρευσα εγώ, αλλά ο π. Δημήτριος, ο αρχιερατικός της Μητροπόλεώς μας και παρεπέμφθη στο Συνοδικό Δικαστήριο, αφού εμείς δεν μπορούμε να τον τιμωρήσουμε. Στο α/βαθμιο δικαστήριο καθαιρέθη και όπως ενημερώθηκα και πάλι έβριζε και απειλούσε τους Πατέρες. Η πρόσφατη εκδίκαση στο Συνοδικό Δικαστήριο ως β/βαθμιο καθυστέρησε μάλιστα λόγω κορωνοϊού και στο άκουσμα και πάλι της απόφασης προέβη σε αυτή την ενέργεια. Δυστυχώς έκανε κακό και φαίνεται αμετανόητος, αφού έλεγε ότι καλά τους έκανα!»

Ο Σεβασμιότατος ερωτήθηκε για τα μέτρα ασφαλείας στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου και σχολίασε: «Κατά την εκδίκαση υποθέσεων στο Συνοδικό Δικαστήριο, ζητείται η συνδρομή της Αστυνομίας, όπως και έγινε με την παρουσία αστυνομικού στην πόρτα της αίθουσας. Λόγω της απαγόρευσης των κανονισμών δεν μπορεί ένστολος να βρίσκεται εντός της αιθούσης. Στο συγκεκριμένο συμβάν ο αστυνομικός εκλήθη και παρενέβη άμεσα και μάλιστα τραυματίστηκε στα χέρια του. Με αφορμή αυτό το συμβάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν μπορεί να εισέρχεται κάποιος χωρίς έλεγχο σε μηχάνημα, αφού θα μπορούσε κάποιος να έχει όπλο. Με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί το κτίριο και οι άνθρωποι που εργάζονται μέσα σε αυτό».

Για τον ισχυρισμό του συνηγόρου του καθηρημένου ιερέα, ότι πρόκειται για άνθρωπο που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, ο Μητροπολίτης διαφώνησε υπογραμμίζοντας ότι ο δράστης λειτούργησε με εγκληματική σύνεση, προμηθεύτηκε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο, το έβαλε στο μπουκάλι και κατά την διάρκεια της διαδικασίας δεν είπε τίποτα, κάτι που δεν θα συνέβαινε σε κάποιον διαταραγμένο ψυχολογικά.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που τον βάραιναν ο κ. Παντελεήμων αρκέστηκε να πει μόνο ότι είναι μια λίστα από κανονικά(εκκλησιαστικά) και ποινικά αδικήματα και στο ερώτημα πώς τελικά ο ίδιος ή και οι συνεργάτες του στην Μητρόπολη δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το ποιόν αυτού του ανθρώπου απάντησε: «Πρόκειται για έναν λαοπλάνο άνθρωπο, που έχει αυτό το χάρισμα και γίνεται πιστευτός από καλοπροαίρετους ανθρώπους. Τον είχα καλέσει επανειλημμένα και του είχα συστήσει κάποια πράγματα με αγάπη και καλοσύνη, μέχρι τον βαθμό που μπορούσα για να τον πειθαρχήσω. Ήταν σε αργία εδώ και 3 χρόνια και ακόμη και όταν ζήτησε άδεια να συμμετέχει σε γάμο δεν του την δώσαμε, αναμένοντας την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου».

Αναφορικά με τις απειλές που έχει εξαπολύσει ακόμη και μετά την σύλληψή του ο καθηρημένος ιερέας εναντίον του ιδίου, αλλά και του νέου ιερέα της Αγ. Βαρβάρας π. Ευλόγιου, ο Μητροπολίτης Βεροίας ανέφερε: «Έχει ενημερωθεί η Αστυνομία και ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής να έχουν υπόψη τους και να ληφθεί μέριμνα γιατί δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να ενεργήσει. Βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και ας τον φωτίσει ο Θεός, πάνω απ΄ όλα να μετανοήσει».

Τέλος ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν σταματά το έργο της Εκκλησίας και προς τούτο όλα θα κυλήσουν ομαλά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Παυλείων.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Πηγή: laosnews.gr

Παράλληλα με την ραδιοφωνική παρουσία του Μητροπολίτη Βεροίας, εξεδόθη χθες και η κάτωθι δήλωση:

Μέ βαθύτατο στεναγμό προσεύχομαι γιά τήν ταχεία καί πλήρη ἀνάρρωση τῶν ἀναιτίως πληγέντων ἀδελφῶν Ἀρχιερέων, ἱερέων καί κοσμικῶν.

Ὁ δράστης, χειροτονηθείς στήν Λιβύη, προσῆλθε στήν Μητρόπολη Βεροίας τό ἒτος 2014, προερχόμενος ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Γόρτυνος. Τό ἒτος 2018, ἐξ αἰτίας βαρυτάτης κατηγορίας, ἐτέθη σέ προσωρινή ἀργία, μέχρι τελεσιδικίας τῆς ὑποθέσεώς του. Τό Ἐπισκοπικό Δικαστήριο, τό ἔτος 2019, ἔκρινε αὐτόν ἔνοχον καί παρέπεμψε τήν ὑπόθεσίν του στό ἁρμόδιο Συνοδικό Δικαστήριο. Ἀπό τῆς θέσεώς του σέ ἀργία (2018), ἐγκατέλειψε τήν Βέροια, κατοικῶν ἒκτοτε καί καθόσον γνωρίζω σέ χωριό τῆς Νιγρίτης Σερρών.

Ἡ ἐγκληματική πράξη τοῦ καθαιρεθέντος κληρικοῦ, πού συγκλόνισε τό πανελλήνιο εἶναι ἀποτρόπαια καί ἄνανδρη καί θά λάβει τήν πρέπουσα τιμωρία ἀπό τήν ἑλληνική δικαιοσύνη στά χέρια τῆς ὁποίας βρίσκεται ἤδη.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα στην Κ. Μακεδονία και την ενίσχυσή της από το ΕΣΠΑ

Εκδήλωση της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα...

Εκδήλωση με θέμα “Επιχειρηματικότητα στην Κεντρική...

Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους σε έως και 72 δόσεις, με 30 ευρώ ως ελάχιστο μηνιαίο ποσό -Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη

Νέες ρυθμίσεις οφειλών προς τους Δήμους σε έως και 72...

Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πολιτών προς Δήμους σε...

Πασχαλινό Bazaar από «Τα παιδιά της άνοιξης»

Πασχαλινό Bazaar από «Τα παιδιά της άνοιξης»

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και...

«Ημέρα καρδιάς» στο Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων

«Ημέρα καρδιάς» στο Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 η...

Στην Alcalá de Henares της Ισπανίας το Γυμνάσιο Τρικάλων μέσω Erasmus+/ΚΑ1

Στην Alcalá de Henares της Ισπανίας το Γυμνάσιο Τρικάλων μέσω...

Το Hμερήσιο Γυμνάσιο Τρικάλων του νομού Hμαθίας στα...

Αλήθειες και ερωτήματα για την τραγωδία του ΟΣΕ

Αλήθειες και ερωτήματα για την τραγωδία του ΟΣΕ

Του ΓιάννηΜαγκριώτηΑσύλληπτο αυτό που συνέβη, πολύ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας την Τετάρτη (05/04/2023)

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή Δήμου...

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου...

Κλειστά τα Φωτογραφεία τη Δευτέρα 3 Απριλίου και στην Ημαθία, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης

Κλειστά τα Φωτογραφεία τη Δευτέρα 3 Απριλίου και στην...

Η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντρικης-Δυτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ευκαιρία να τμήσουμε και να θυμηθούμε τα ξεχασμένα μας γεφύρια που κοσμούν τα ποτάμια μας.Ευτυχήσαμε ως χώρα να έχουμε πολλά και σημαντικά έργα της λαϊκής γεφυροποιίας, προίκα από τους γεφυροποιούς...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...