Mεταβίβαση ακινήτων με ένα κλικ!

Mεταβίβαση ακινήτων με ένα κλικ!

Η απλοποιημένη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ξεκινά από σήμερα μέσω της πλατφόρμας myProperty. Όλες οι αγοραπωλησίες θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ στον υπολογιστή του.

Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια μέσα σε 15 λεπτά καθώς όλες οι αγοραπωλησίες θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ στον υπολογιστή του. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να απαιτείται κάποια επίσκεψη σε εφορία.

Στην ουσία, με τη νέα διαδικασία καταργείται η χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας αποστέλλονταν, μέσω e-mail, ή ταχυδρομικά στην αρμόδια εφορία.

Εκτός από τους συμβολαιογράφους, πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν και οι αγοραστές, οι πωλητές, ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους, στους οποίους ο συμβολαιογράφος θα έχει κοινοποιήσει τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης προκειμένου να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά.

Οι αγοραστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης που έχει υποβληθεί, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού.

Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου ολοκληρώνεται σε συνολικά εννέα βήματα από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1.Σύνταξη της δήλωσης για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή από τον συμβολαιογράφο.

2.Αποστολή της δήλωσης στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet.

3.Αποδοχή της δήλωσης και από τις δύο πλευρές.

4.Αυτόματη υποβολή της δήλωσης και βεβαίωση του φόρου.

5.Αυτόματη ενημέρωση του συμβολαιογράφου για την υποβολή της δήλωσης.

6.Ψηφιακή πληρωμή του φόρου από τον αγοραστή με τη χρήση κάρτας.

7.Ενημέρωση του TaxisNet για την πληρωμή του φόρου.

8.Ανάρτηση του αποδεικτικού στο myProperty για τον συμβολαιογράφο και τον αγοραστή.

9.Ανάρτηση του συμβολαίου στην myProperty από τον συμβολαιογράφο.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται από απόσταση ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γκισέ του δημοσίου. Είναι μάλιστα σημαντικό πως, σε μια συνοδευτική εξέλιξη, από σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα) η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί πολίτης από το σπίτι του για να γίνει αυτό».

Σε σχέση με τη μεταβίβαση ακινήτων, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε πως στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 17 τα έγγραφα που κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει σε έναν συμβολαιογράφο έτσι ώστε να γίνει μια μεταβίβαση, ενώ «απαιτούνται 11 ή για κάποιες αγορές και περισσότερα βήματα» για να ολοκληρωθούν αγορές όταν «ο μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου παγκοσμίως είναι 4.7 βήματα».

«Θέλουμε όλα τα έγγραφα, και είμαστε ήδη στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής που από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πιλοτικά, να συγκεντρώνονται στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί καθόλου ο πολίτης, είτε ο αγοραστής, είτε ο πωλητής, από το σπίτι του», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον σκοπό αυτόν ετοιμάζεται η κατάλληλη εφαρμογή που θα υποστηρίξει τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες ώστε «όποιο έγγραφο θα είναι απαραίτητο για ένα συμβόλαιο να αντλείται και να κατευθύνεται προς τον συμβολαιογράφο μετά από την αίτηση- εξουσιοδότηση που δίνει ο πολίτης προς τις υπηρεσίες για να διαλειτουργήσουν μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Τρομάρας: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο θρυλικός παλαιστής

Γιώργος Τρομάρας: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο θρυλικός...

Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, στη ΜΕΘ...

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2021

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον...

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανεργία, ενώ...

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» για αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων με αμιγώς ηλεκτρικά

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» για...

- Επιδότηση 20.000 ευρώΓια την ηλεκτροκίνηση, ως βασικό...

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας: Επιστολή προς πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, Επιμελητήρια και Φορείς για το μέλλον του λιανεμπορίου

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής...

Κύριοι,Τι σημαίνει για κάθε κυβέρνηση λιανεμπόριο; Οι...

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, χωρίς επισκέψεις στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για λήψη επικουρικής...

Για την δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτηση για τη λήψη...

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ καλοσωρίζει τα 6 πρώτα Rafale και τιμά τους άξιους πιλότους μας

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ καλοσωρίζει τα 6 πρώτα Rafale και τιμά...

Με χαρά καλωσορίζουμε τα πρώτα 6 Rafale, τα οποία αφού...

ΚΙΝΑΛ: Όλα τα νέα πρόσωπα στο Κίνημα - Νέος εκπρόσωπος τύπου ο Δημήτρης Μάντζος

ΚΙΝΑΛ: Όλα τα νέα πρόσωπα στο Κίνημα - Νέος εκπρόσωπος...

Ο νομικός Δημήτρης Μάντζος, μέχρι τώρα διευθυντής της...

Ηλ. Μόσιαλος: Ποιες επιπτώσεις έχουν η νόσος Covid-19 και τα mRNA εμβόλια στους διαβητικούς

Ηλ. Μόσιαλος: Ποιες επιπτώσεις έχουν η νόσος Covid-19 και...

Ανεμβολίαστοι άνθρωποι που δεν είναι διαβητικοί,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...

Χωρίς SMS στο 13033 θα απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους από τις 3 Μαΐου οι πολίτες όλης της χώρας, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.@@ads-307@@Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και του...