Mεταβίβαση ακινήτων με ένα κλικ!

Mεταβίβαση ακινήτων με ένα κλικ!

Η απλοποιημένη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ξεκινά από σήμερα μέσω της πλατφόρμας myProperty. Όλες οι αγοραπωλησίες θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ στον υπολογιστή του.

Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια μέσα σε 15 λεπτά καθώς όλες οι αγοραπωλησίες θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ στον υπολογιστή του. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να απαιτείται κάποια επίσκεψη σε εφορία.

Στην ουσία, με τη νέα διαδικασία καταργείται η χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και των συνυποβαλλόμενων φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας αποστέλλονταν, μέσω e-mail, ή ταχυδρομικά στην αρμόδια εφορία.

Εκτός από τους συμβολαιογράφους, πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν και οι αγοραστές, οι πωλητές, ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους, στους οποίους ο συμβολαιογράφος θα έχει κοινοποιήσει τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης προκειμένου να την υποβάλουν ή να μη την υποβάλουν (απορρίψουν) οριστικά.

Οι αγοραστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της δήλωσης φόρου μεταβίβασης που έχει υποβληθεί, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου, καθώς και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού.

Η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου ολοκληρώνεται σε συνολικά εννέα βήματα από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1.Σύνταξη της δήλωσης για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή από τον συμβολαιογράφο.

2.Αποστολή της δήλωσης στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet.

3.Αποδοχή της δήλωσης και από τις δύο πλευρές.

4.Αυτόματη υποβολή της δήλωσης και βεβαίωση του φόρου.

5.Αυτόματη ενημέρωση του συμβολαιογράφου για την υποβολή της δήλωσης.

6.Ψηφιακή πληρωμή του φόρου από τον αγοραστή με τη χρήση κάρτας.

7.Ενημέρωση του TaxisNet για την πληρωμή του φόρου.

8.Ανάρτηση του αποδεικτικού στο myProperty για τον συμβολαιογράφο και τον αγοραστή.

9.Ανάρτηση του συμβολαίου στην myProperty από τον συμβολαιογράφο.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται από απόσταση ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γκισέ του δημοσίου. Είναι μάλιστα σημαντικό πως, σε μια συνοδευτική εξέλιξη, από σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα) η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί πολίτης από το σπίτι του για να γίνει αυτό».

Σε σχέση με τη μεταβίβαση ακινήτων, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε πως στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 17 τα έγγραφα που κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει σε έναν συμβολαιογράφο έτσι ώστε να γίνει μια μεταβίβαση, ενώ «απαιτούνται 11 ή για κάποιες αγορές και περισσότερα βήματα» για να ολοκληρωθούν αγορές όταν «ο μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου παγκοσμίως είναι 4.7 βήματα».

«Θέλουμε όλα τα έγγραφα, και είμαστε ήδη στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής που από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πιλοτικά, να συγκεντρώνονται στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί καθόλου ο πολίτης, είτε ο αγοραστής, είτε ο πωλητής, από το σπίτι του», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον σκοπό αυτόν ετοιμάζεται η κατάλληλη εφαρμογή που θα υποστηρίξει τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες ώστε «όποιο έγγραφο θα είναι απαραίτητο για ένα συμβόλαιο να αντλείται και να κατευθύνεται προς τον συμβολαιογράφο μετά από την αίτηση- εξουσιοδότηση που δίνει ο πολίτης προς τις υπηρεσίες για να διαλειτουργήσουν μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...