Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Συντάκτης:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Αποτελεί γενικότερη παραδοχή το γεγονός ότι η  τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης του κοινού, καταγράφει την μεγαλύτερη ακροαματικότητα.

Αυτή η καταγραφή  υποδηλώνει και το γενικότερο  ενδιαφέρον για τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, που καθορίζουν τις γενικότερες εξελίξεις αλλά και την καθημερινότητα  των κοινωνιών.

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι κάθε μέρα, ο τηλεοπτικός χρόνος που αφιερώνεται στην ενημέρωση  για τα εθνικά ζητήματα, τα πολιτικοοικονομικά  θέματα, τα επιδημικά δεδομένα  και τις εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας, περιορίζεται αισθητά, προκειμένου να αναδεικνύονται περιστατικά καθημερινότητας, τα οποία αποτελούν κυρίως αντικείμενο του  ημερήσιου αστυνομικού δελτίου και προβλήματα μεμονωμένων προσώπων.

Η παρατεινόμενη ενασχόληση της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας με εγκληματικές ενέργειες που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές,  η απροκάλυπτη παραβίαση του προσωπικού χώρου ανήμπορων μοναχικών  ατόμων, η λεπτομερής περιγραφή της δράσης μικροαπατεώνων, οι περιορισμένες υλικές καταστροφές και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, αποτελούν στοιχεία που κυριαρχούν  στην τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης.

Αυτός ο τρόπος της επιλεγμένης  ενημέρωσης των πολιτών από τις  τηλεοπτικές συχνότητες  θέτει έντονα ερωτηματικά ως προς τους στόχους που θέτονται και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.

Η πρόχειρη απάντηση  που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά τα ερωτηματικά είναι ότι το τηλεοπτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα σπουδαία συμβαίνοντα που επηρεάζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την ζωή του και ότι η ενασχόληση με τα δρώμενα στη διπλανή πόρτα διασφαλίζει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και άρα μεγαλύτερα κέρδη μέσω των διαφημίσεων.

Ο περισσότερο συνειδητοποιημένος όμως πολίτης  συνδέει  το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας και  την εμμονή στο αρνητικό πρόσωπο της καθημερινότητας, με την πρόθεση να υποβαθμιστεί  η κρίση και η αντίδραση του κοινού απέναντι στα γενικότερα, σημαντικότερα και καθοριστικότερα ζητήματα.

Σε αμφότερες τις ερμηνείες είναι εμφανές ότι το ποιοτικό επίπεδο των εκ της φύσεως τους σοβαρότερων ίσως εκπομπών του τηλεοπτικού χώρου, έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς.

Κατά αυτή την έννοια γύρω από το τηλεοπτικό κοινό της χώρας μας υψώνονται αργά και σταθερά πετάσματα  ενημερωτικής απομόνωσης,  που τελικά εξυπηρετούν συμφέροντα εντελώς διάφορα από τους σκοπούς που ορίζουν την  ουσιαστική σκοπιμότητα λειτουργίας των  τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η αναστροφή της τηλεοπτικής υποβάθμισης, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη   των  αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει να ενεργοποιηθούν με την αναγκαία έκφραση της  πολιτικής βούλησης και τον υπεύθυνο σχεδιασμό.

Μέχρι να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η λύση βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του τηλεοπτικού κοινού το οποίο οφείλει να αντιδράσει χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που έχει στο χέρι του, που είναι ο καθορισμός του ποσοστού  τηλεθέασης.

Η τηλεφωνική δημοσιοποίηση από τον κάθε τηλεθεατή προς τον σταθμό που επιχειρεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του προγράμματος ενημέρωσης, ότι επιλέγει άμεσα άλλη τηλεοπτική συχνότητα  για να ενημερωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αναδείξει το τηλεοπτικό κοινό σε  κυρίαρχο παράγοντα του τηλεοπτικού τοπίου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα

Ευχές για Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα  Η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης. Ευλογημένη μέρα

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα Η...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογοςΟ μελωδός...

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024 στις 12.00 μ.μ. η κηδεία του...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Μαργαρίτα Ντόντη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαργαρίτα Ντόντη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό Ναό της Βέροιας

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Μητροπολιτικό...

Τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου το απόγευμα ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ευχές για Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...