Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Βεργίνα εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και η Υπουργός Πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Βεργίνα εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και η Υπουργός Πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών εγκαινίασαν το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Το έργο, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και ιστορικά έργα της Ελλάδας, που αποτελεί επίκεντρο της Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τους Βασιλικούς Τάφους στη Νεκρόπολη των Αιγών, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νεκρόπολης, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα αρχαία νεκροταφεία της πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η Νεκρόπολη των Αιγών, είναι ένα συγκρότημα μοναδικό, που περιλαμβάνει τη βασική ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, τη συστάδα των βασιλισσών, τη συστάδα των Τημενιδών, τη συστάδα Heuzey – Μπέλλα, το νεκροταφείο τύμβων, την Αρχαϊκή Νεκρόπολη και τη Νεκρόπολη των Κλασικών χρόνων. Πλέον, με τις παρεμβάσεις που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ενοποιείται και γίνεται αντάξιος της Ιστορίας του, της Ιστορίας της Μακεδονίας.

Καλωσόρισμα Κοτταρίδη

Στην τελετή των εγκαινίων καλωσόρισε τους παρισταμένους η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία έκανε μια περιεκτική αναφορά στην ιστορία του χώρου, στα ευρήματα και το έργο που έγινε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Ο Περιφερειάρχης

« Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη, με την προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και τα οποία δεν σταμάτησαν να υλοποιούνται, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Εδώ στην Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί σημαντικά έργα στον πολιτισμό και πέρα από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών της Βασιλικής Συστάδας των Τημενιδών, που ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε, σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες για το Νέο Μουσείο Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και οι εργασίες στο Ανάκτορο του Φιλίππου. Όμως και πέρα από την Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα έργα για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη συνολικά 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως μεταξύ πολλών άλλων, τις εργασίες στο Αρχαίο Ανάκτορο στην Πέλλα, τον εκσυγχρονισμό των Μουσείων στη Θεσσαλονίκη και βέβαια, τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, ενός μακεδονικού μνημείου παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας οτι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο για τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά την κ. Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν, την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παίρνοντας τον λόγο, στάθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, στο μεγάλο απόθεμα μνημείων και τοποθεσιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνιστά ένα κεφάλαιο με εξαιρετικά μεγάλη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική και αξία για την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και το σύνολο της χώρας.

Όπως είπε, την δεκαετία που πέρασε υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται μία σειρά έργων που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα νέο τοπίο και συμβάλλουν καθοριστικά στις τρέχουσες δυνατότητες, αλλά κυρίως στις μελλοντικές προοπτικές της τοπικής κοινωνίας επιφέροντας τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, δημιουργώντας νέους και ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών, ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον αυτών των περιοχών. «Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό. Στην Ημαθία αυτό είναι κάτι που το βλέπει εύκολα κάποιος, διότι ενώ δεν έχει μεγάλο αστικό κέντρο, δεν είναι κόμβος, δεν έχει θάλασσα, κατορθώνει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες διότι έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, όλων των ειδών και όλων των τύπων, όλων των περιόδων.


Στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, με επισκεψιμότητα που υπερβαίνει αυτή των μητροπολιτικών μουσείων της Θεσσαλονίκης και αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Όλα αυτά τα έργα λοιπόν γίνονται πρώτα-πρώτα γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα. Οφείλουμε να αναδείξουμε και όλο αυτό το απόθεμα και στο πλαίσιο αυτό αποδίδεται αυτό το πάρκο», τόνισε και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, αντιδήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και σύμβουλοι, κ.α.

Εργασίες σε δυο φάσεις

Οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών εξελίχθηκαν σε δυο φάσεις και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε πρώτη φάση υλοποιήθηκαν εργασίες για την προστασία και ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, έκτασης 540 στρεμμάτων, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

-Την κατασκευή περίφραξης και στεγάστρων προστασίας των ταφικών μνημείων.

-Τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τύμβων και των κινητών ευρημάτων.

-Τη δημιουργία μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος για τους περιηγητές.

-Την τοποθέτηση συστήματος αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.

Σε δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:

-Τα χωματουργικά έργα, καθώς και τα έργα πρασίνου και αποστράγγισης.

-Τις τοπογραφήσεις, τις μελέτες, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

-Τις συντηρήσεις δαπέδων και ψηφιδωτών δαπέδων.

-Τη δημιουργία της δίγλωσσης ιστοσελίδας aigai.gr.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από την Αγγελική Κοτταρίδη και στο υπό κατασκευή νέο Μουσείο της Βεργίνας, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμο εντός του 2022.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αγιολογία και ζωή»: Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

«Αγιολογία και ζωή»: Ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας,...

Δείτε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. την ομιλία του...

Άμεση Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για το μειωμένο επίδομα θέρμανσης σε κατοίκους του Άνω Σελίου και άλλες ορεινές περιοχές της Βέροιας

Άμεση Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για το μειωμένο...

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση του Τάσου Μπαρτζώκα στο...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Βέροιας

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Βέροιας

Ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΒεροίας, Ναούσης και...

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΕΕ

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2021, το νέο Διοικητικό...

Ο δυνατός αέρας «σκόρπισε» σκαλωσιά σε υπό ανακαίνιση κατάστημα στο κέντρο της Βέροιας (βίντεο)

Ο δυνατός αέρας «σκόρπισε» σκαλωσιά σε υπό ανακαίνιση...

Τρόμαξαν διερχόμενοι και κάτοικοι της περιοχής του Αγ....

Ποιοι εκλέγονται στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.(σταυροί προτίμησης)

Ποιοι εκλέγονται στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου...

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, αφού έγινε η διαλογή των...

Καραβασίλης και Χατζόγλου στο δεύτερο γύρο για πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας

Καραβασίλης και Χατζόγλου στο δεύτερο γύρο για...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή η καταμέτρηση ψήφων για την...

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Αυτοκινήτου Βέροιας

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Αυτοκινήτου...

Από την ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ανακοινώνεται ότι...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, αφού έγινε η διαλογή των ψήφων, έλαβαν κατά σειρά τους παρακάτω σταυρούς προτίμησης:1. Αβραμίδης Πρόδρομος 862. Αυτζής Νικόλαος 713. Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος 97 4. Δαβόρας Παναγιώτης...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...