Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Βεργίνα εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και η Υπουργός Πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Βεργίνα εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και η Υπουργός Πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών εγκαινίασαν το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Το έργο, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και ιστορικά έργα της Ελλάδας, που αποτελεί επίκεντρο της Μακεδονίας, αναδεικνύοντας τους Βασιλικούς Τάφους στη Νεκρόπολη των Αιγών, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νεκρόπολης, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα αρχαία νεκροταφεία της πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η Νεκρόπολη των Αιγών, είναι ένα συγκρότημα μοναδικό, που περιλαμβάνει τη βασική ταφική συστάδα του Φιλίππου Β’, τη συστάδα των βασιλισσών, τη συστάδα των Τημενιδών, τη συστάδα Heuzey – Μπέλλα, το νεκροταφείο τύμβων, την Αρχαϊκή Νεκρόπολη και τη Νεκρόπολη των Κλασικών χρόνων. Πλέον, με τις παρεμβάσεις που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ενοποιείται και γίνεται αντάξιος της Ιστορίας του, της Ιστορίας της Μακεδονίας.

Καλωσόρισμα Κοτταρίδη

Στην τελετή των εγκαινίων καλωσόρισε τους παρισταμένους η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία έκανε μια περιεκτική αναφορά στην ιστορία του χώρου, στα ευρήματα και το έργο που έγινε και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Ο Περιφερειάρχης

« Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη, με την προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και τα οποία δεν σταμάτησαν να υλοποιούνται, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Εδώ στην Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί σημαντικά έργα στον πολιτισμό και πέρα από το Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών της Βασιλικής Συστάδας των Τημενιδών, που ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε, σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες για το Νέο Μουσείο Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και οι εργασίες στο Ανάκτορο του Φιλίππου. Όμως και πέρα από την Ημαθία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα έργα για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη συνολικά 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως μεταξύ πολλών άλλων, τις εργασίες στο Αρχαίο Ανάκτορο στην Πέλλα, τον εκσυγχρονισμό των Μουσείων στη Θεσσαλονίκη και βέβαια, τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, ενός μακεδονικού μνημείου παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας οτι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο για τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά την κ. Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουν, την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παίρνοντας τον λόγο, στάθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, στο μεγάλο απόθεμα μνημείων και τοποθεσιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνιστά ένα κεφάλαιο με εξαιρετικά μεγάλη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική και αξία για την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και το σύνολο της χώρας.

Όπως είπε, την δεκαετία που πέρασε υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται μία σειρά έργων που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα νέο τοπίο και συμβάλλουν καθοριστικά στις τρέχουσες δυνατότητες, αλλά κυρίως στις μελλοντικές προοπτικές της τοπικής κοινωνίας επιφέροντας τόσο άμεση όσο και μακροπρόθεσμη τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, δημιουργώντας νέους και ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών, ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισμού και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον αυτών των περιοχών. «Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό. Στην Ημαθία αυτό είναι κάτι που το βλέπει εύκολα κάποιος, διότι ενώ δεν έχει μεγάλο αστικό κέντρο, δεν είναι κόμβος, δεν έχει θάλασσα, κατορθώνει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες διότι έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, όλων των ειδών και όλων των τύπων, όλων των περιόδων.


Στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, με επισκεψιμότητα που υπερβαίνει αυτή των μητροπολιτικών μουσείων της Θεσσαλονίκης και αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Όλα αυτά τα έργα λοιπόν γίνονται πρώτα-πρώτα γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα. Οφείλουμε να αναδείξουμε και όλο αυτό το απόθεμα και στο πλαίσιο αυτό αποδίδεται αυτό το πάρκο», τόνισε και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, αντιδήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες και σύμβουλοι, κ.α.

Εργασίες σε δυο φάσεις

Οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Νεκροταφείου των Αρχαίων Αιγών εξελίχθηκαν σε δυο φάσεις και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε πρώτη φάση υλοποιήθηκαν εργασίες για την προστασία και ανάδειξη ολόκληρου του χώρου, έκτασης 540 στρεμμάτων, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

-Την κατασκευή περίφραξης και στεγάστρων προστασίας των ταφικών μνημείων.

-Τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τύμβων και των κινητών ευρημάτων.

-Τη δημιουργία μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος για τους περιηγητές.

-Την τοποθέτηση συστήματος αυτόματης ψηφιακής ξενάγησης.

Σε δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν:

-Τα χωματουργικά έργα, καθώς και τα έργα πρασίνου και αποστράγγισης.

-Τις τοπογραφήσεις, τις μελέτες, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

-Τις συντηρήσεις δαπέδων και ψηφιδωτών δαπέδων.

-Τη δημιουργία της δίγλωσσης ιστοσελίδας aigai.gr.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από την Αγγελική Κοτταρίδη και στο υπό κατασκευή νέο Μουσείο της Βεργίνας, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμο εντός του 2022.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίλημμα

Δίλημμα

Το ψεύτικο τ 'αληθινόπώς να το ξεχωρίσειςκαι τον...

ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΔΩΔΕΚΑ…

ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΔΩΔΕΚΑ…

 Χρόνια τώρατα βάσανα γιορτάζουν τα γενέθλιά...

Έφυγε από τη ζωή ο απ. αστυνομικός Νίκος Πελτέκης

Έφυγε από τη ζωή ο απ. αστυνομικός Νίκος Πελτέκης

Σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή ο ε.α. αστυνομικός...

ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Τι  σημαίνει  η  λέξη κίνδυνος

ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Τι σημαίνει η λέξη...

Ο κίνδυνος είναι μια πιθανή στιγμή όπου μπορεί να...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για το χαλάζι της 28ης Μαρτίου 2021 σε Αλεξάνδρεια, Βρυσάκι και Λουτρό

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για το χαλάζι της...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε, σήµερα, 20/01/2022,...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κομμάτι της Εγνατίας, Βέροια - Πολύμυλος

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κομμάτι της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της...

Βέροια: 38χρονος έκρυβε στο καφέ του πάνω από 3.000 πακέτα τσιγάρα

Βέροια: 38χρονος έκρυβε στο καφέ του πάνω από 3.000 πακέτα...

Στη σύλληψη ενός 38χρονου άνδρα σε χωριό έξω από την...

Οδηγίες από τον Δήμο Βέροιας για τη σωστή αντιμετώπιση της χιονόπτωσης και του παγετού   ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

Οδηγίες από τον Δήμο Βέροιας για τη σωστή αντιμετώπιση...

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας - Πολιτικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας - Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ενόψει της νέας κακοκαιρίας, ενημερώνει τους δημότες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο...

Πέρασε μια εβδομάδα από την κακοκαιρία που άφησε 1-1,5 μέτρο βαρύ, υγρό χιόνι στο Σέλι. Μια κακοκαιρία που άφησε το Σέλι δυο ημέρες χωρίς ρεύμα και εδώ και μια εβδομάδα αφήνει χωρίς νερό ένα πολύ μεγάλο τμήμα της...

Υπεγράφη η σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας  «Ορεινός Τουρισμός»Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη (20.01.2022) η...

Με πανό και συνθήματα αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» βρέθηκε χθες το πρωί(Τρίτη 18/01) στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας και διαδήλωσαν για περίπου μία...