Φεστιβάλ Αιγών -  20-21-22 Αυγούστου στη Βεργίνα και στο Θέατρο Μίεζας - Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική πρόσκληση

Φεστιβάλ Αιγών - 20-21-22 Αυγούστου στη Βεργίνα και στο Θέατρο Μίεζας - Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική πρόσκληση

 Το όραμα του πρώτου διεθνούς Φεστιβάλ Αιγών  με έδρα τη Βεργίνα , γίνεται πραγματικότητα.

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα  θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις την ιστορία και την τέχνη τους.

 Στόχος του Φεστιβάλ Αιγών είναι  να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών  αυτών , με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης   Αρμένιο μουσικοσυνθέτη  Haig Yazdjian και  την ορχήστρα του,  και καλεσμένους  σημαντικούς σολίστ  , διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό , που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

 Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών  και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο  χώρο και τον χρόνο , με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική.

 Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

 Η ιστορία, η κουλτούρα η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

 Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

 Το φεστιβάλ Αιγών ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφετηρία για μοναδική εμπειρία, αφού  θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους σολίστ που έχουν γαλουχηθεί με τον ήχο της Ανατολής, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Haig Yazdjian.

 Πρόγραμμα

 Παρασκευή 20 Αυγούστου / 9.00μ.μ. Βεργίνα, Πλατάνια

Περσία , Αίγυπτος

 Omit Tahmasebpour  / σαντούρι

Haig Yazdjian  / ούτι – φωνή

 Τραγούδι για την Αλεξάνδρεια

«Δύο θάλασσες δύο λιμάνια

Εκεί που αγάπησα τον λαό της Αλεξάνδρειας

Όσο κι αν μου λέγανε για την ομορφιά της ..για την απερίγραπτη ομορφιά της

Αγαπώ την Αλεξάνδρεια»

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν από τους σημαντικότερους σολίστ στο σαντούρι , τον Omit Tahmasebpour,  όπου θα παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία.

Επίσης ο Haig Yazdjian μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του θα μας ταξιδέψει με το ούτι και την φωνή του στην Αίγυπτο Στην πρώτη αυτή εμφάνιση θα συμμετέχουν ο CiroMontanari με την ινδική τάμπλα & ο Efren Lopez με το αφγανικό ραμπάπ και θα μας μεταφέρουν σε περιοχές και πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος.

Δύο λαμπροί αρχαίοι πολιτισμοί που συνυπήρξαν στους αιώνες, διανύοντας περιόδους ειρήνης, εμπορικών συναλλαγών αλλά και συγκρούσεων για την ηγεμονία της Μέσης Ανατολής, θα συναντηθούν μέσω της παραδοσιακής  τους μουσικής σε μία βραδιά που επιβεβαιώνει ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι λαοί μέσω της τέχνης τους επιβιώνει αλώβητη στον χρόνο, σε αντίθεση με τις διαφορές τους που βυθίζονται στη λήθη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά


 

Σάββατο 21  Αυγούστου / Μίεζα, Αρχαίο Θέατρο

Αφγανιστάν , Ινδία , Ιορδανία, Λίβανος

 Elenore Fourniau / έγχορδα ανατολής – φωνή

 

Efren Lopez / αφγανικό ραμπάπ

Ciro Montanari. / ινδική τάμπλα

 Το  Σάββατο 21 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να  ακούσουν την Elenore Fourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από το Αφγανιστάν σε συνοδεία με το αφγανικό ραμπάπ του Efren Lopez και την ινδική τάμπλα του Ciro Montanari.

Ο HaigYazdjian θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος.

 Η αρχαία Βακτριανή η μυθική χώρα των πενήντα ανυπότακτων εθνοτικών ομάδων και θέατρο άπειρων επιδρομών και κατακτήσεων, θα εκπροσωπηθεί εδώ από μία αρχέγονη γοητευτική μουσική, που η αρχή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Θα συναντήσει το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, την ινδική τάμπλα που καθηλώνει και ταξιδεύει τον ακροατή πίσω στον χρόνο και τον ήχο των πρόδρομων συγγενικών της οργάνων, που ηχούσαν στην αχανή χώρα 2.500 χρόνια πριν και πιθανόν ο στρατηλάτης να είχε απολαύσει στις νικητήριες γιορτές του.

 Συμμετέχουν οι μουσικοί

 Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά

 Χορός Attan(ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)

Το Αττάν είναι μια μορφή χορού που προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των Παστούν. Προερχόμενος από το σημερινό ανατολικό Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στις σημερινές παστούν περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Το Αττάν ξεκίνησε ως λαϊκός χορός που διεξάγεται από τους παστούν σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια γάμων ή άλλων εορτασμών (αρραβώνες, Ναβρόζ και άτυπες συγκεντρώσεις). Σήμερα θεωρείται ο εθνικός χορός του Αφγανιστάν, και είναι ένας ειδικός τύπος χορού που εκτελείται από έναν θίασο 50 έως 100 χορευτών οι οποίοι κουνάνε μαντήλια στον αέρα ενώ οι μουσικοί χτυπούν τύμπανα.

 Κυριακή 22  Αυγούστου / Βεργίνα

Μουσείο Βασιλικών Τάφων

 Ιράκ, Συρία , Αρμενία , Κουρδική μουσική , Μουσικές του Εύξεινου Πόντου

 Elenore Fourniau

Γιάννης Τσανασίδης

Haig Yazdjian

 Την  τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ,  Κυριακή 22 Αυγούστου ο Haig Yazdjian θα μας δημιουργήσει ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία το Ιράκ και έπειτα θα μας μεταφέρει στη Συρία και την Αρμενία, συνοδευόμενος πάντα από την ορχήστρα του.

Σημαντική η παρουσία του ανερχόμενου καλλιτέχνη Γιάννη Τσανασίδη, που με την ποντιακή λύρα του θα οδηγηθούμε νοερά στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μαζί τους η Elenore Fourniau με ήχους από το Κουρδιστάν, το τότε Αρμπίλ, για να κλείσουν μαζί το τριήμερο αφιέρωμα στη νικητήρια διαδρομή του Μ. Αλεξάνδρου, που έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός αήττητος στρατηγός.

 Μία νοερή διαδρομή στις χώρες της Μεσοποταμίας, την Αρμενία και τα παράλια της Μαύρης θάλασσας, μουσικές που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επί αιώνες, μοιράζονται και τραγουδούν την μοίρα των πολύπαθων περήφανων λαών τους, που νοσταλγούν τις πατρογονικές εστίες ή ονειρεύονται την πολυπόθητη ελευθερία.

Μουσικές που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον μύθο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί :

Τάσος Πούλιος – κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Απόστολος Σιδέρης – κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά

 Μπινγκιόλ(ΑΡΜΕΝΙΑ)

 Μπινγκιόλ υπήρξε τ όνομα ενός ορεινού χωριού στη Δυτική Αρμενία (σημερινή Τουρκία) ένα από αυτά που καταστράφηκαν και οι κάτοικοι τους αφανίστηκαν το 1925 με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο παραδοσιακό αυτό τραγούδι ένας οδοιπόρος πηγαίνοντας προς το Μπινγκιόλ, περιγράφει με λεπτομέρεια την γλυκιά άνοιξη της φύσης που αντικρύζει, το πράσινο, την χαρά των ζώων, τη δροσιά του νερού. Μέσα σε όλη αυτή την ευφορία βιάζεται να πάρει να βρει μια άλλη άνοιξη, μια όμορφη μελαχρινή αγαπημένη που ονειρεύεται. «Χάθηκα», λέει ρωτώντας μια ντόπια χωρική «και είμαι ξένος στο τόπο αυτό, πες μου αδερφή, ποιος είναι ο δρόμος για το Μπινγκιόλ;»

 Fogel-nachel(ΙΡΑΚ)

 Σε αυτό το παραδοσιακό, ιρακινό τραγούδι αγάπης, ο εραστής περιγράφει την αγαπημένη του παρομοιάζοντας το πρόσωπό της με το φεγγαρόφως, ψηλά, επάνω από ένα φοινικόδεντρο μακριά από αυτόν… άπιαστη, απλησίαστή…

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ

 Καλλιτεχνική Δ/νση : Haig Yazgjian

Aρχική  Ιδέα – Συντονισμός & Οργάνωση : Νανά

Καραγιαννίδου

Οικονομική Διαχείριση : Δημήτρης Ταρατσίδης , Ειρήνη Σαββίδου ,

Ξένια Πέτρου

Παραγωγή – προβολή : Melodica Art Productions _ Παναγιώτης Κακαράς  και Μαρία Βλάχου

Ηχοληψία :Γιώργος Ανδρεόπουλος

Εκτέλεση Παραγωγής : Στέλλα Χρυσοπούλου , Παναγιώτης Πελαλίδης, Κώστας

Τυφλίδης, Λάζαρος Αβραμίδης, , Πόπη Χρυσοπούλου , Ελένη Παλαπανίδου , Ευθύμης Σεραφείμ

Μηχανοργάνωση : Δημήτρης Καρατόλιος

Νομική Υποστήριξη : Δημήτρης Σαββουλίδης

Γραμματεία: Βέρρος Δημήτρης , Θάνος Ζυγουλιάνος , Χαρά Γαβρίδου,

Εκπαιδευτικά τμήματα ΚΕΠΑ : Όλγα Μυλωνά

Γενικών Καθηκόντων : Γιώργος Νιώπας

 Είσοδος ελεύθερη , με ηλεκτρονική  πρόσκληση

Ηλεκτρονικές προσκλήσεις  θα διατίθενται από 12/8/2021

στη δ/νση www.ticketservices.gr

 Διοργάνωση - Παραγωγή: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας   .

Συνδιοργάνωση : Δήμος Νάουσας  - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

 Συμμετοχή στην οργάνωση Παραγωγής: Melodica Art Productions

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιορτάστηκαν τα «Κούλουμα» στον Δήμο Νάουσας (ΦΩΤΟΣ)

Γιορτάστηκαν τα «Κούλουμα» στον Δήμο Νάουσας (ΦΩΤΟΣ)

Με άφθονη φασολάδα, λαγάνα και φυσικά σαρακοστιανά,...

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 | 10:30 πμ : S l a m    P o e t r y  από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Κορυφώθηκε η Αποκριά της Νάουσας  με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» - Χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν την Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Κορυφώθηκε η Αποκριά της Νάουσας με επίκεντρο το...

Με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και...

Απόψε μετά τις 9:30μμ 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ

Απόψε μετά τις 9:30μμ 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ...

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ Απόψε...

Αποκριάτικη εκδήλωση από την ΚΕΠΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας χθες στην πλατεία Δημαρχείου

Αποκριάτικη εκδήλωση από την ΚΕΠΑ και τον Εμπορικό...

Αποκριάτικη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  η ΚΕΠΑ του Δήμου...

«Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» της Μ.Α.μ.Α παρουσιάζεται στη Νάουσσα

«Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» της Μ.Α.μ.Α...

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στην αίθουσα ...

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΣΤΗΝ ΕΛΗΑ - 8 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  «ΔΙΗΛΘΟΜΕΝ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ» - ΜΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΣΤΗΝ ΕΛΗΑ - 8 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ¨Διήλθομεν διά πυρός και ...

Ολοήμερο γλέντι χθες σε όλη τη  Νάουσα (ΦΩΤΟΣ) - Σήμερα

Ολοήμερο γλέντι χθες σε όλη τη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ) - Σήμερα...

Το θεσμοθετημένο εδώ και αρκετά χρόνια  ολοήμερο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...