Εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις τον Οκτώβριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις τον Οκτώβριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι, τώρα που μπαίνει ο μην Οκτώβρης, σαν αυτοκράτωρ με πορφύρα, και πέφτουν οι βροχές του φθινοπώρου, και αναπνέω τις μυρουδιές της μουσκεμένης γης……

Ανδρέας Εμπειρίκος, Οκτάνα

Στον μήνα της σποράς, της βροχής, της αντίστασης και της απελευθέρωσης, του τέλους και της αρχής του αρχαίου μακεδονικού έτους (αρχαίοι μήνες Υπερβερταίος και Δίος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας επαναφέρει στην κανονικότητα τη μηνιαία ενημέρωση του κοινού για τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις, και προσκαλεί με χαρά τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους να λάβουν μέρος σε αυτές. 

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 θα τρέχει η δράση "Κληρονομιά ανοιχτή για όλους!". Ειδικές ομάδες κοινού καλούνται να επισκεφθούν τα μνημεία και τα μουσεία μας, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, μέσα από προσωπικές και ομαδικές εικαστικές δημιουργίες.

(Διάρκεια δράσης 24 Σεπτέμβρη - 24 Οκτώβρη 2021).

Συμμετέχουν: Πρωτοβουλία για το Παιδί, Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας,

Ειδικό Δημοτικό Βέροιας, ΣΟΦΨΥ Ημαθίας και Τα Παιδιά της Άνοιξης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την σχολική κοινότητα προσφέρονται σύμφωνα με τα τρέχοντα ισχύοντα πρωτόκολλα για τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19.

Μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του δικτύου "Φίλοι του Λόγου και των Μνημείων" για την ενεργή συμμετοχή των φιλολόγων στην μουσειοπαιδαγωγική πράξη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και το 3ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Γνωριμία με το αρχαιολογικό έργο στην γη της Ημαθίας

Η 16η Οκτωβρίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει στον εορτασμό και θα φιλοξενήσει τμήματα σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανασκαφές του Ανακτόρου των Αιγών και του οικοπέδου ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου. Οι μαθητές θα ξεναγηθούν και θα γνωρίσουν τον ανασκαφικό χώρο και την αρχαιολογική εργασία της τεκμηρίωσης και προστασίας των αρχαιοτήτων.

Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Βέροιας, οι πανηγυρικές εκπαιδευτικές δράσεις θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021. 


Eκθέσεις

Η περιοδική έκθεση φωτογραφίας ‘’Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος’’ προσφέρεται στο κοινό που θέλει να την επισκεφθεί έως το τέλος της χρονιάς, στον ισόγειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου. 

Τα τεχνικά έργα κατασκευής του σιδηροδρόμου, οι σταθμοί που σημαδεύτηκαν από όλα τα ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, η εμβληματική και σχεδόν μυθική μορφή του μηχανοκίνητου σιδηροδρόμου, σηματοδοτούν την μεγάλη έξοδο από την μακρά διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Νεοτερικότητα.  


Η νέα έκθεση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας ΄΄Ο Τοίχος της Μνήμης’’, που σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθιστά την διεύθυνση του μουσείου ‘’Ανοίξεως 47’’ ως το σημείο συνάντησης και γνωριμίας παλιών και νέων, ζώντων και τεθνεώτων, Βεροιωτών. Η νέα έκθεση ενεργοποιεί και πάλι την διαλεκτική των επιτυμβίων στηλών να απευθύνουν διαρκώς το χαίρε στους περαστικούς και των τιμητικών βωμών να υπενθυμίζουν διαρκώς τις ντόπιες αρετές της φιλοπατρίας και της μόρφωσης. Τα μαρμάρινα ανάγλυφα και οι ενεπίγραφοι βωμοί ξαναγίνονται δημόσια μνημεία, με την έννοια ότι ενεργοποιούν τον μήνυμά τους σε έναν χώρο που αφορά όλους, διαχρονικά. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό (χωρίς απαραίτητα εισιτήριο) στις ώρες λειτουργίας του μουσείου. 


Σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της ΕΦΑ Ημαθίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.  


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτα επιτυχημένος ο διαγωνισμός «Veria Dance Competition 2022» -  250 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα (Φωτογραφίες)

Απόλυτα επιτυχημένος ο διαγωνισμός «Veria Dance Competition 2022» -...

Άλλος ένα «Veria Dance Competition» πέρασε στην ιστορία....

Έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας με θέμα την πόλη της Βέροιας

Έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας με θέμα την πόλη της...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλεί...

"Φλόγα Μνήμης" ανάβουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης...

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 20:30«Φλόγα Μνήμης» ανάβουν,...

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των...

Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 - Η Δύναμη των Μουσείων & Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 - Η Δύναμη των Μουσείων &...

Η Γνώση είναι δύναμη, η μνήμη είναι το πολύτιμο νήμα...

Συμμετοχή του ΤΦΟΔΝ στην έκδοση διεθνούς οδηγού χαρακτηρισμού και αξιολόγησης της αχλαδιάς.

Συμμετοχή του ΤΦΟΔΝ στην έκδοση διεθνούς οδηγού...

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας...

Το πρόγραμμα του Θερινού Κινηματογράφου ΣΤΑΡ  - Από 19 έως 25/5

Το πρόγραμμα του Θερινού Κινηματογράφου ΣΤΑΡ - Από 19...

Θερινό ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ...

«Σκαριφήματα»: Παρουσιάζεται η έκθεση των μικρών καλλιτεχνών του παιδικού εργαστηρίου ζωγραφικής

«Σκαριφήματα»: Παρουσιάζεται η έκθεση των μικρών...

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στις 5.00μ.μ. στην Αντωνειάδειο...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...

«Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» ΑριστοτέληςΤο 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων, που στον μεγαλύτερο βαθμό είχαν θεωρητικό χαρακτήρα με διαλέξεις, συζητήσεις ...

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...