Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά προγράμματα Erasmus+ δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές του να ταξιδέψουν,  να γνωρίσουν άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και την κουλτούρα τους και να διευρύνουν μέσα από αυτή την επαφή τους ορίζοντές τους.

Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο «Light of the Future», στο οποίο συμμετέχουν ακόμη το γερμανικό σχολείο Vocational Training College και το Liceo Scientifico Statale Federico Enrique από τη Ρώμη. Ο σκοπός του, όπως μαρτυρείται και από τον τίτλο του, αφορά το φως και την φωτορύπανση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος από τις 27/9/21 έως τις 3/10/21 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική κινητικότητα, η οποία έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας. Σ’ αυτήν συμμετείχαμε επτά μαθητές/τριες και δύο καθηγητές από το σχολείο μας, οι οποίοι για μία εβδομάδα γνωρίσαμε από κοντά το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης  ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου και παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες εργασίες από τους μαθητές του γερμανικού σχολείου  σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Από τις εργασίες μάθαμε για την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας του φωτός καθώς και για τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών γύρω από το πρόβλημα της φωτορύπανσης, ενώ παράλληλα πήραμε μέρος και σε βιωματικό εργαστήριο γύρω από το γνωστικό αντικείμενο της αστρονομίας, κάνοντας χρήση της εφαρμογής ‘’Loss of the night” και απαντώντας σε ερωτήσεις μορφής quiz. Το μάθημα συνεχίστηκε στο εθνικό πάρκο Eifel, όπου ήρθαμε σε επαφή με έναν αστρονόμο που πέρα από γενικές γνώσεις, μας έμαθε να κάνουμε χρήση ειδικών  εργαλείων, όπως το φωτόμετρο, και ενώ ήταν προγραμματισμένο να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό την νύχτα, σταθήκαμε άτυχοι καθώς είχε συννεφιά. Ανεβήκαμε περπατώντας στο πιο ψηλό σημείο της Βόννης διακρίνοντας τον τρόπο που τα φώτα της πόλης επηρεάζουν τον σκοτεινό ουρανό.


Την τελευταία μέρα των εργασιών οι μαθητές χωρίστηκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε διάφορα logo, από τα οποία ένα ψηφίστηκε ως το αντιπροσωπευτικό του προγράμματος.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Βόννης μαθαίνοντας την ιστορία της -παλιά πρωτεύουσα του Γερμανικού κράτους- και θαυμάζοντας τα αξιοθέατά της. Επισκεφθήκαμε το σπίτι  του Μπετόβεν και βγήκαμε φωτογραφίες μπροστά από το άγαλμά του που δεσπόζει στη κεντρική πλατεία. Περιηγηθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας, του οποίου τα εκθέματα ξεκινούσαν χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφταναν ως το σήμερα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και βόλτα στη Κολωνία με αποκορύφωμα τη ξενάγηση στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου και τη θέα της πόλης από ψηλά.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής έκλεισε με ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο δείπνο στο πιο παλιό εστιατόριο της πόλης με παραδοσιακά φαγητά της Γερμανίας. Επιστρέψαμε παίρνοντας μαζί μας όλες τις όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις, ανυπομονώντας να ξανασυναντήσουμε τους νέους μας φίλους όταν αυτοί θα επισκεφτούν την πόλη μας, τον Απρίλιο του 2022.

Συμμετείχαμε οι μαθητές/τριες: Κυριάκος Καρυπίδης, Κουρουζίδου Δήμητρα, Μπλέτσιου Ιωάννα, Σγούρου Στυλιανή, Σταμάτη  Αναστασία, Τσαχουρίδου Ναυσικά – Ραφαηλία, Βασίλτσης Ραφαήλ, και οι καθηγητές: Χαρά Αξούριστου και Τάσος Μοσχόπουλος.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη»

Παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο της Βάσως...

Το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη «Ψιθύριζε...

Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ

Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η...

Webinar του Επιμελητηρίου με τίτλο: «Προσαρμογή και Ανάπτυξη στις νέες συνθήκες».

Webinar του Επιμελητηρίου με τίτλο: «Προσαρμογή και...

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:30 θα...

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Αλεξανδρεια

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην...

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 μπροστά στο...

“ΑΝΑΛΕΚΤΑ” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Παρουσίαση βιβλίου του Χρήστου Ζάλιου στη Νάουσα

“ΑΝΑΛΕΚΤΑ” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ - Παρουσίαση βιβλίου...

Οι φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας και η Πολιτιστική...

Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων: «Η σχέση μας με την Εκκλησία» (Βίντεο)

Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων: «Η σχέση μας με την...

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος...

Εσπερίδα με τίτλο «Δομές και Υποστηρικτικοί Φορείς  στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση» - Από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Εσπερίδα με τίτλο «Δομές και Υποστηρικτικοί Φορείς ...

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...

Περιφερειακές Προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Αλεξάνδρεια από την Κινηματόδρασις

Περιφερειακές Προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» ΑριστοτέληςΤο 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων, που στον μεγαλύτερο βαθμό είχαν θεωρητικό χαρακτήρα με διαλέξεις, συζητήσεις ...

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...