Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας στη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά προγράμματα Erasmus+ δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές του να ταξιδέψουν,  να γνωρίσουν άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και την κουλτούρα τους και να διευρύνουν μέσα από αυτή την επαφή τους ορίζοντές τους.

Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο «Light of the Future», στο οποίο συμμετέχουν ακόμη το γερμανικό σχολείο Vocational Training College και το Liceo Scientifico Statale Federico Enrique από τη Ρώμη. Ο σκοπός του, όπως μαρτυρείται και από τον τίτλο του, αφορά το φως και την φωτορύπανση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος από τις 27/9/21 έως τις 3/10/21 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική κινητικότητα, η οποία έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας. Σ’ αυτήν συμμετείχαμε επτά μαθητές/τριες και δύο καθηγητές από το σχολείο μας, οι οποίοι για μία εβδομάδα γνωρίσαμε από κοντά το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης  ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου και παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες εργασίες από τους μαθητές του γερμανικού σχολείου  σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Από τις εργασίες μάθαμε για την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας του φωτός καθώς και για τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών γύρω από το πρόβλημα της φωτορύπανσης, ενώ παράλληλα πήραμε μέρος και σε βιωματικό εργαστήριο γύρω από το γνωστικό αντικείμενο της αστρονομίας, κάνοντας χρήση της εφαρμογής ‘’Loss of the night” και απαντώντας σε ερωτήσεις μορφής quiz. Το μάθημα συνεχίστηκε στο εθνικό πάρκο Eifel, όπου ήρθαμε σε επαφή με έναν αστρονόμο που πέρα από γενικές γνώσεις, μας έμαθε να κάνουμε χρήση ειδικών  εργαλείων, όπως το φωτόμετρο, και ενώ ήταν προγραμματισμένο να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό την νύχτα, σταθήκαμε άτυχοι καθώς είχε συννεφιά. Ανεβήκαμε περπατώντας στο πιο ψηλό σημείο της Βόννης διακρίνοντας τον τρόπο που τα φώτα της πόλης επηρεάζουν τον σκοτεινό ουρανό.


Την τελευταία μέρα των εργασιών οι μαθητές χωρίστηκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε διάφορα logo, από τα οποία ένα ψηφίστηκε ως το αντιπροσωπευτικό του προγράμματος.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Βόννης μαθαίνοντας την ιστορία της -παλιά πρωτεύουσα του Γερμανικού κράτους- και θαυμάζοντας τα αξιοθέατά της. Επισκεφθήκαμε το σπίτι  του Μπετόβεν και βγήκαμε φωτογραφίες μπροστά από το άγαλμά του που δεσπόζει στη κεντρική πλατεία. Περιηγηθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας, του οποίου τα εκθέματα ξεκινούσαν χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφταναν ως το σήμερα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και βόλτα στη Κολωνία με αποκορύφωμα τη ξενάγηση στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου και τη θέα της πόλης από ψηλά.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής έκλεισε με ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο δείπνο στο πιο παλιό εστιατόριο της πόλης με παραδοσιακά φαγητά της Γερμανίας. Επιστρέψαμε παίρνοντας μαζί μας όλες τις όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις, ανυπομονώντας να ξανασυναντήσουμε τους νέους μας φίλους όταν αυτοί θα επισκεφτούν την πόλη μας, τον Απρίλιο του 2022.

Συμμετείχαμε οι μαθητές/τριες: Κυριάκος Καρυπίδης, Κουρουζίδου Δήμητρα, Μπλέτσιου Ιωάννα, Σγούρου Στυλιανή, Σταμάτη  Αναστασία, Τσαχουρίδου Ναυσικά – Ραφαηλία, Βασίλτσης Ραφαήλ, και οι καθηγητές: Χαρά Αξούριστου και Τάσος Μοσχόπουλος.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...