Έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων σήμερα Τσικνοπέμπτη στη Νάουσα. Το πρόγραμμα

Έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων σήμερα Τσικνοπέμπτη στη Νάουσα. Το πρόγραμμα

Με αποκριάτικη παιδική γιορτή, παραδοσιακούς χορούς και σατιρικές-καρναβαλικές ομάδες, ανοίγει σήμερα, Τσικνοπέμπτη, στις 6 το απόγευμα,  η αυλαία των εκδηλώσεων "Νάουσα-Αποκριά 2014", τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας με τη συνεργασία και συμμετοχή Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων, του Συλλόγου "Φίλοι του Καρναβαλιού" και μαθητών των σχολείων. 

Το δωδεκαήμερο, μέχρι την Καθαρή Δευτέρα (3/3), περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεων στη Νάουσα και τον διευρυμένο Δήμο (Ανθέμια-Ειρηνούπολη), τις οποίες διοργανώνουν σύλλογοι με την υποστήριξη του Δήμου, αλλά και κέντρα εστίασης και διασκέδασης (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων). Στο επίκεντρο είναι το τοπικό δρώμενο ''Γενίτσαροι και Μπούλες" που σύμφωνα με την παράδοση θα πραγματοποιηθεί τις δύο Κυριακές (23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου) με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών, το οποίο προβλέπεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών που και εφέτος θα έρθουν στη Νάουσα απ' όλη τη χώρα. Ακόμη, το αποκριάτικο τριήμερο ξεχωρίζει η εκδήλωση "Μια πόλη, μια γιορτή", το καθιερωμένο ολοήμερο γλέντι που θα γίνει το Σάββατο 1 Μαρτίου στο κέντρο της πόλης από τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας, τη "Γιορτή με φασολάδα και σαρακοστιανά", την οποία διοργανώνουν οι "Φίλοι του Καρναβαλιού" και οι "Καρναβαλικές εξετάσεις" μια αποκριάτικη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων και ελεύθερες σατιρικές ομάδας. Επίσης, οι παραδοσιακές γιορτές "Τα Κούλουμα" θα γίνουν σε πολλές κοινότητες της Νάουσας.  

Για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων το τριήμερο της Αποκριάς (Σάββατο-Κυριακή-Καθ. Δευτέρα), από την Τροχαία θα εφαρμοστούν ειδικά μέτρα για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις, αλλά και στους δρόμους απ' όπου διέρχεται η ιστορική διαδρομή των "Μπουλουκιών" του δρώμενου "Γενίτσαροι και Μπούλες", ενώ για τη στάθμευση των οχημάτων από τον Δήμο θα δοθούν σε χρήση προαύλια Σχολείων και κοινόχρηστοι χώροι. Επίσης, σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών θα υπάρχουν πριν από την είσοδο της πόλης ("Διασταύρωση") και την Κυριακή (2/3) θα διαμορφωθεί Κέντρο Ενημέρωσης στην πλατεία Καρατάσου όπου προσωπικό του Δήμου θα διανέμει πληροφοριακό υλικό, χάρτη με τη διαδρομή των "Μπουλουκιών" κλπ. 

 Τσικνοπέμπτη, 20 Φεβρουαρίου

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΝΑΟΥΣΑ-ΑΠΟΚΡΙΑ 2014»

•Πλατεία Καρατάσου, ώρα 18:00: Παιδικό αποκριάτικο μασκέ πάρτι με μουσική, κλόουν, ξυλοπόδαρους κ.ά. με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικών σχολείων.

•Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:00: Αποκριάτικο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Συμμετέχουν οι Λαογραφικοί Σύλλογοι Νάουσας: «Λύκειο Ελληνίδων», «Πυρσός», «Σύλλογος Βλάχων», Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων» και ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού».

•Περιοχή «Μπατάνια», ώρα 18:00: Γλέντι με τον Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και το Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού». Ακολουθεί πατινάδα στους δρόμους της πόλης.

•Είσοδος Δηµοτικού Θεάτρου, ώρα 19:00: Παραδοσιακό γλέντι. Διοργάνωση: Φιλαρµονική Εταιρεία Νάουσας. Ακολουθεί «πατινάδα» στους κεντρικούς δρόµους της πόλης.

 

 

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου

•Εντευκτήριο Ευξείνου Λέσχης, ώρα 20:30: Παραδοσιακή βραδιά με μουσική και τραγούδια.

 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου  

ΔΡΩΜΕΝΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ «ΜΠΟΥΛΕΣ»

•Παραδοσιακό κτήριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια», ώρα 09:00: Το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού.

•Δημαρχείο, ώρα 11:00: Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από το Δήμαρχο - Καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη.

•Πλατεία Αλωνίων, ώρα 17:00: Το βγάλσιμο του πρόσωπου, χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

 

•Πλατεία Καρατάσου, ώρες 12:00-14:00: «Αποκριάτικη γιορτή». Οι λαογραφικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Νάουσας χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

•Γλέντι στους δρόμους της πόλης από τον Σύλλογο «Φίλοι του Καρναβαλιού».

 

 

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου

•4ο Δηµοτικό Σχολείο Νάουσας, ώρα 11:00: Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι. Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων & Κηδεµόνων 

•Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ώρα 20:30: Μουσική συναυλία  με τον Δημήτρη Μπάση για την ενίσχυση των Δημοτικών Σχολείων της Νάουσας. Διοργάνωση: «Τέσσερις Εποχές».

 

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου

•Λαϊκή Αγορά, ώρα 19:30: Η Έλσα με την παρέα της χορεύουν «πατινάδα» στους δρόμους της πόλης.

 

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου

•Πεζόδρομος Σολωμού, ώρα 19:00: Αποκριάτικο γλέντι. Διοργάνωση: Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού».

 

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου

•3ο Δηµοτικό Σχολείο Νάουσας, ώρα 09:30: Παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι. Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων & Κηδεµόνων

•«Kιόσκι», ώρα 15:30: Αποκριάτικος παιδικός χορός των Βρεφονηπιακών Σταθµών του Δήµου Νάουσας.

 

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου

•Ώρα 22:00: «Στης νύχτας τ’ αποκριάτικα καμώματα συμμετέχουμε όλοι και γλεντάμε και ας λεν ότι χρωστάμε». Αποκριάτικες εκδηλώσεις στα κέντρα διασκέδασης & εστίασης της πόλης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.).

 

Σάββατο 1 Μαρτίου 

•"Μια πόλη μια γιορτή": Ολοήμερο ξέφρενο γλέντι στο εμπορικό κέντρο, στα κέντρα διασκέδασης με μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες με ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και τοπικούς μεζέδες.

•5ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 14:00, Ποντιακό γλέντι με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι. Διοργάνωση: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

 

Κυριακή 2 Μαρτίου  

ΔΡΩΜΕΝΟ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ «ΜΠΟΥΛΕΣ»

•Παραδοσιακό κτήριο Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», πρώην σησαμοτριβείο «Μάκη», περιοχή «Μπατάνια», ώρα 09:00: Το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού.

•Δημαρχείο, ώρα 11:00: Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν την άδεια από τον Δήμαρχο - Καθορισμένη διαδρομή των μπουλουκιών στην πόλη.

•Πλατεία Αλωνίων, ώρα 17:00: Το βγάλσιμο του πρόσωπου, χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Πλατεία Καρατάσου, ώρες 12:00-14:00, "Αποκριάτικη γιορτή" με τη συμμετοχή λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων, καρναβαλικών και σατιρικών ομάδων.

Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων παρουσιάζει η κ. Αναστασία Κωνσταντίνου-Παλαιά.

 

Καθαρή Δευτέρα 3 Μαρτίου  

•Δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη χωρίς τον πρόσωπο.

•Οδοί Βενιζέλου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ώρες 12:00-14:00: "Καρναβαλικές εξετάσεις", καρναβαλική παρέλαση με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων-Λυκείων και ελεύθερων σατιρικών ομάδων.

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ – «ΚΟΥΛΟΥΜΑ»

•Δημοτική Ενότητα Ανθεμίων, περιοχή «Ρουντίνα» Επισκοπής, ώρα 10:00: «Κούλουμα» με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

•Δημοτική Ενότητα Ειρηνούπολης, περιοχή «Ροδίνα» Αγγελοχωρίου, ώρα 10:00: «Κούλουμα» με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

•Δημοτική Κοινότητα Νάουσας, Πλατεία Καρατάσου, ώρα 11:00: Γιορτή της Φασολάδας με Σαρακοστιανά εδέσματα Διοργάνωση: Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού».

•Τοπική Κοινότητα Γιαννακοχωρίου, ώρα 11:00: «Κούλουμα». Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου.

•Τοπική Κοινότητα Στενημάχου, ώρα 11:00: «Κούλουμα». Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημάχου.

•Κτήριο «Μούγγρη», περιοχή «Πουλιάνα», ώρα 11:00: Παραδοσιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αριστοτέλης».

 

Κυριακή της Ορθοδοξίας 9 Μαρτίου  

Περιοχή «Σπηλαίου», ώρα 11:00: Πατινάδα και χοροί με τη συμμετοχή όλων των μπουλουκιών «Γενίτσαροι και Μπούλες». Προσφέρονται ξινόμαυρο κρασί, ναουσαίικες πίτες και σιροπιαστά γλυκά.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

- Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00: εγκαίνια-παράδοση προσκτίσματος Σησαμοτριβείου του διατηρητέου κτηρίου «Μάκη».

-  Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, Εστία Μουσών, ώρα 19:00: Παρουσίαση βιβλίου «Ένας αλήτης άγγελος» του στιχουργού Λευτέρη Χαψιάδη. Το βιβλίο παρουσιάζει ο μουσικοσυνθέτης Κώστας Καλδάρας. Τραγούδια του ερμηνεύει ο Κώστας Πατσιάς. Στο πιάνο συνοδεύει η Ελένη Πασάι.

- Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, «ΚΙΟΣΚΙ», ώρα 22:30: Disco party "+-65" (απόφοιτοι 1982-83).

- Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, Εστία Μουσών, ώρα 19:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «El Sistema-Σώζοντας ζωές» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

-  20 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου: Εικαστική έκθεση: Αποτύπωση δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» σε ξύλο. Εστιατόριο «Σούρα Σούπα & Καφές».

-  20 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη: «Δημιουργήματα Ανατολής», παρουσίαση επαγγελματιών και από την Κων/πολη και την Μικρά Ασία. Διοργάνωση: Σύλλογος Κων/πολιτών και Μικρασιατών και φίλων αυτών Νάουσας «Άξιον Εστί»

-  20 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου, Στέκι Νεολαίας: Εικαστική παρέμβαση – τοιχογραφία με την επιμέλεια της εικαστικής ομάδα LOBA Team

-  20 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Αποκριάτικο γλέντι με την Κοζανίτικη Φανφάρα.

- 20-22 Φεβρουαρίου, Ταβέρνα «Ρακοκάζανο», ώρα: 22:00: Χορεύοντας παραδοσιακά υπό τους ήχους του ζουρνά και των Ψαθάδων

-  21 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 16:00: Παιδικό Πάρτι Μασκέ. Διοργάνωση: «Φίλοι του Καρναβαλιού», Όμιλος Αράπιτσα, «Τέσσερις Εποχές».

 - 22 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Κρητική βραδιά με το συγκρότημα των Γιώργη Βρέντζου, Ιάκωβου Πατεράκη και Γιώργη Μανωλάκη.

- 23 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Βραδιά Μακεδονίας με την Κοζανίτικη Φανφάρα και τον ετήσιο χορό του μορφωτικού συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή.

- 26 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Βλάχικη βραδιά με το συγκρότημα του Δ. Παράσχου και Γ. Μανέκα και τον ετήσιο χορό του λαογραφικού συλλόγου Βλάχων Νάουσας.

- 28 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Ετήσιος χορός του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα». Συμμετέχει το Θρακιώτικο παραδοσιακό μουσικό σχήμα «ΟΔΡΥΣΣΕΣ» της Δράμας.

- 28 Φεβρουαρίου, «Ταβέρνα Πέστροφα», ώρα 21:30: Αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου των Ελληνίδων Νάουσας με μουσική από την οικογένεια Παζαρέντση

- 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, Ταβέρνα «Ρακοκάζανο», ώρα: 22:00: Χορεύοντας παραδοσιακά υπό τους ήχους του ζουρνά και των Ψαθάδων

- 1 Μαρτίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Ετήσιος χορός του πολιτιστικού συλλόγου «Πυρσός». Συμμετέχει η Κοζανίτικη Φανφάρα.

- 2 Μαρτίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Μουσική βραδιά με την Μαίρη Δούτση συντροφιά και τα «Μπρατίμια» με μουσική και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

- 3 Μαρτίου, «Ταβέρνα Τέσσερις Εποχές», ώρα 21:30: Γλέντι με σαρακοστιανά με μουσική από τους αδελφούς Ράλλη.

- 20 Φεβρουαρίου-03 Μαρτίου: Τοπικά Εδέσµατα: ΚΑΠΗ Νάουσας και ξενοδοχεία «Βέρµιον» και «Εσπερίδες». Συνδροµή στην κατασκευή προσώπων από το Τµήµα Εργοθεραπείας του ΚΑΠΗ Νάουσας.

-

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 Το Σπίτι του φιλανθρωπικού και μη κερδοσκοπικού...

Μετά τον Αλιάκμονα...

Μετά τον Αλιάκμονα..."γυάλισε" και ο Προμηθέας από...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας...

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για προτεραιότητα στον εμβολιασμό των συναδέλφων της

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους...

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΚΙΤΖΑΤΙΔΟΥ , Δικαστικής...

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας  - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας - Επιστολή του...

Φίλε κ. ΔιευθυντήΑν και κούρασα και κουράστηκα να...

Οι νέοι αναζητούν ηθικά πρότυπα

Οι νέοι αναζητούν ηθικά πρότυπα

Του ιερέως:Παναγιώτου Σ. Χαλκιά«Ζούμε χωρίς αληθινά...

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΪΡΑΜ ΠΑΣΑ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το...

Του ΓιάννηΔ. ΜοσχόπουλουΟ Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε...

ΣΙΚΚΕΔ Βέροιας: Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από εφτά μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις εστίασης
Τροχαίο ατύχημα μέσα σε τούνελ στην Εγνατία οδό Βέροιας - Κοζάνης (Εικόνες)

Τροχαίο ατύχημα μέσα σε τούνελ στην Εγνατία οδό...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί στην Εγνατία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: Απόλυτη επιτυχία! Ευχαριστούμε θερμά...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔωρεάν Μαζικές Δειγματοληψίες (Rapid Test) στην πλατεία Εληάς  Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, ο Δήμος...