ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - Οι «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον κάνουν πρεμιέρα αύριο στη σκηνή του Χώρου Τεχνών

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - Οι «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον κάνουν πρεμιέρα αύριο στη σκηνή του Χώρου Τεχνών

-Συνέντευξη Τύπου χθες από τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο, και τους Δ. Πυρινό και Σ. Τζήμα

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου, ανοίγει η σκηνή του Χώρου Τεχνών για την πρεμιέρα της κεντρικής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, με το έργο της Σήλα Στήβενσον «Πέντε Σιωπές» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Για την παράσταση και το έργο δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου απο τον πρόεδρο Δημήτρη Πυρινό, την αντιδήμαρχο Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα και τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννη Παρασκευόπουλο, παρουσία ηθοποιών και συντελεστών.

Ο κ. Πυρινός μίλησε για την επικαιρότητά του έργου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997, σε ραδιοφωνικό ανάγνωσμα και αφορά την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση της συζύγου-μητέρας και των δυο κοριτσιών από τον σύζυγο-πατέρα. Η παράσταση, στοχεύει στην ανάδειξη ενός θέματος που απασχολεί όλους μας και θέτει πολλά ερωτήματα: Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιβάλουμε στον εαυτό μας τη σιωπή, την ακύρωση της υπόστασης μας; Είναι ο φόβος που μας ωθεί στη σιωπή ή ότι δεν έχουμε μάθει να μιλάμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας; Μας αρκεί το πρόβλημα να τροφοδοτεί την καθημερινότητα μας ή έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τη λύση του; Ο κ. Πυρινός ανέφερε επίσης και όλους του συντελεστές της παραγωγής και ενημέρωσε για τον αριθμό των παραστάσεων και τις προϋποθέσεις εισόδου στο χώρο της σκηνής.


Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στην χρόνια και πολύ καλή συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Βέροιας, για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση γυναικών με πολλούς τρόπους και στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από ένα διαδραστικό τρόπο όπως είναι το θέατρο ενώ θύμισε επιτυχημένες επίσης συνεργασίες των δύο Φορέων. Σημείωσε επίσης ότι στις 21 Νοεμβρίου, λίγο πριν την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και οι γυναίκες να στραφούν μέσα τους και να μάθουν πως μπορούν να διαφυλάξουν τον εαυτό τους.

Εκ μέρους του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών ήταν παρούσες, η κοινωνική λειτουργός Χαρούλα Νατσιοπούλου και η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους του Κέντρου για την άψογη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και τον Γιάννη Παρασκευόπουλο με τον οποίο τους έφερε σε επαφή η υπεύθυνης του θεάτρου Κατερίνα Γρηγοριάδου. «Υπάρχει μία ευαισθησία για το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και χαιρόμαστε που υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό», τόνισε η κα Τσαπαροπούλου.

«Μία θεατρική εμπειρία και για τους ηθοποιούς

και για τους θεατές»

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος θύμισε τον αρχικό ρόλο των ΔΗΠΕΘΕ και επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη παράσταση παίζουν άνθρωποι που ζουν στη Βέροια και έχουν καλλιτεχνικό βήμα μέσα από το θέατρο το οποίο δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε ηθοποιούς να έρθουν στην Βέροια και να ζήσουν εδώ. Κάτι που είναι ζητούμενο για την λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και τη φιλοσοφία τους. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί συναντώ ανθρώπους που μπορώ να κάνω τη δουλειά μου χωρίς εκπτώσεις, έτσι όπως τη θέλω», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μεικτό θίασο, από ανθρώπους που είναι ερασιτέχνες και επαγγελματίες, χωρίς να τους διαχωρίζει.

Μιλώντας για το έργο είπε ότι διακατέχεται από μία ευαίσθητη ματιά πάνω στην ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα σκληρό θέμα που παρουσιάζεται μέσα από ένα λυρισμό και οι θεατές το βιώνουν μαζί με τους ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. «Η θεατρική πράξη πρέπει να αποτελεί μία θεατρική εμπειρία και για τους ηθοποιούς και για τους θεατές ταυτόχρονα. Αν μπει έστω και ένας σπόρος από αυτό που θα ζήσει ο θεατής, τότε κάτι αλλάζει μέσα μας...»

Ο κ Παρασκευόπουλος από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην ύπαρξή του ΔΗΠΕΘΕ, εκφράζοντας την πίστη του στη σταθερή παρουσία του θεάτρου με συνεχείς παραστάσεις, έστω και με ένα θεατή να παίζει πάντα ένα έργο και να ξέρει ο κόσμος ότι έχει πάντα την ευκαιρία να δει θέατρο. «Εάν δεν υπάρχουν 900 άτομα στη Βέροια για να δουν τις 19 παραστάσεις που θα δοθούν, τότε πρέπει να μας προβληματίσει πολύ η ύπαρξη του ΔΗΠΕΘΕ», είπε, θέτοντας έναν έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, για το πού βρίσκεται σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ. «Εμείς είμαστε εδώ όλο το χρόνο, εργαζόμαστε καθημερινά και το αποτέλεσμα της δουλειά μας είναι το θέατρο και οι παραστάσεις… Υπάρχει προβληματισμός και πρέπει να λυθεί και σε κεντρικό επίπεδο το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ο νοερός σταυρός του μαρτυρίου

Στις « πέντε σιωπές» οι 50 κάθε φορά θεατές, εμπλέκονται με την παρουσία τους στην παράσταση, πάνω στη σκηνή του Χώρου Τεχνών, σε ένα δυνατό έργο που κινείται χωροταξικά στο σχήμα ενός νοερού σταυρού που συμβολίζει και το σταυρό του μαρτυρίου που σηκώνουν οι γυναίκες της οικογένειας, από την βία που ασκείται πάνω τους από τον πατέρα. Ο στόχος είναι να νιώσει συμμέτοχος ο θεατής, όχι προκαλώντας της ενοχές του για όσα δεν έπραξε, αλλά για να έχει τη δύναμη να μιλήσει, για να είναι ορατός.

Στην παράσταση παίζουν:


Πέτρος Μαλιάρας, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Μάγδα Πένσου, Κωστής Ζήνδρος, Φανή Κονδάρα, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Όλγα Παπαδοπούλου, Τάσος Κουτσάμπασης και Κατερίνα Γρηγοριάδου

Συντελεστές: Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής

Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηχολήπτης : Αλέξανδρος Καροτσέρης

Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Λυκοστράτης

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Η ηχογράφηση και η μίξη της μουσικής έγινε στο -1 studio.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάνος Μυλωνάκης (πιάνο, theremin, synthesizers, κρουστά, programming, ηχογραφήσεις πεδίου) Björk Óskarsdóttir (βιολί) Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο)

Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)

Αγορά εισιτηρίων online: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-verias-pente-siopes/

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 9.00 μ.μ. και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, με πλήρη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των μέτρων που προβλέπονται και με υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδό από το θέατρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες ταινίες στον Κινηματογράφο ΣΤΑΡ για όλη την οικογένεια - Από 20-26/1/22

Νέες ταινίες στον Κινηματογράφο ΣΤΑΡ για όλη την...

SING 2- ΤΡΑΓΟΥΔΑ! 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην Αίθουσα 1: ...

Την βασιλόπιτα του 2022 έκοψε ο ΣΟΦΨΥ

Την βασιλόπιτα του 2022 έκοψε ο ΣΟΦΨΥ

Με συνεργάτες του Κέντρου Υποστήριξης ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας...

Πρόσκληση της ΚΕΠΑ Βέροιας σε καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους στις δράσεις για το 2022

Πρόσκληση της ΚΕΠΑ Βέροιας σε καλλιτέχνες για την...

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  προσκαλεί μεμονωμένους...

«ΑΔΑΜ»: Κυκλοφόρησε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στις όχθες του Αλιάκμονα στη Βέροια

«ΑΔΑΜ»: Κυκλοφόρησε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους...

Η Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους «ΑΔΑΜ» είναι πλέον...

Πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους εργαζόμενους και τους διακονούντες στην Μητρόπολη

Πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους εργαζόμενους και τους...

Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στο...

Προβολή της παιδικής ταινίας Frozen 2 στην  Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ»

Προβολή της παιδικής ταινίας Frozen 2 στην Λέσχη...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας...

Η «ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ» για μια παράσταση στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ

"Το Αλογάκι της Γουϊνκι" σήμερα στην Λέσχη...

Η Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» ΑριστοτέληςΤο 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα μαθημάτων, που στον μεγαλύτερο βαθμό είχαν θεωρητικό χαρακτήρα με διαλέξεις, συζητήσεις ...

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...