ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Στον προτελευταίο μήνα του 2021, έτους αφιερωμένου διεθνώς στους σιδηροδρόμους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συνεχίζει τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις με θέμα το τραίνο, τους σταθμούς, τις διαδρομές και τους προορισμούς, στην ατομική και συλλογική μας μνήμη. Η έλευση του σιδηρόδρομου συνδέεται από την αρχή με την Πρώτο Μεγάλο Πόλεμο, την έξοδο από την Τελευταία Μεγάλη Αυτοκρατορία, την Οθωμανική, και την είσοδο στην Νεοτερικότητα, με προορισμό το Νεοελληνικό Κράτος. Με αδιάλειπτες στάσεις σε μεγάλες ιστορικές και σε κρίσιμες ή αμέριμνες προσωπικές στιγμές, ο σιδηρόδρομος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου μας και της ανθρωπολογίας του. 

Εκπαιδευτικές δράσεις:

Το 2021 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Έτος Σιδηροδρόμων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας  γίνεται προσπάθεια να προβληθούν τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως ενός βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς. Σκοπός είναι η ενθάρρυνση της χρήσης τους από πολίτες και επιχειρήσεις έτσι, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σημειώνεται ότι οι σιδηρόδρομοι στην ΕΕ ευθύνονται για λιγότερο από το 0,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές. Αυτό τους καθιστά ένα από τα πλέον βιώσιμα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται ακόμα η εξαιρετική τους ασφάλεια και η σύνδεση μεταξύ ατόμων και εμπορευμάτων μέσω του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θέτουν τους σιδηροδρόμους στο προσκήνιο σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι «οι σιδηρόδρομοι είναι το μέλλον», η ΕφΑ Ημαθίας στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν και θυμάται την εποχή που κατασκευάστηκε ο σιδηρόδρομος, τους επώνυμους κι ανώνυμους ταξιδιώτες, τις ιστορικές στιγμές που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Γιορτάζουμε το "2021: Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων" και σας καλούμε στην περιοδική έκθεση "Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος". Η φωτογραφική έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του. Η έκθεση βρίσκεται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και διαρκεί από τις 30 Ιουνίου 2021 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  Παρακαλούμε το κοινό που πρόκειται να επισκεφθεί τα μουσεία μας, να παρακολουθεί στις ιστοσελίδες και τα δελτία τύπου της ΕΦΑ Ημαθίας τις εκάστοτε ισχύουσες προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την είσοδο και παραμονή του στους χώρους αρμοδιότητας της ΕΦΑ Ημαθίας. Για να οργανώσετε την επίσκεψή σας και να κλείσετε εγκαίρως το ραντεβού σας (ημερομηνία, ώρα) μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας,  2331076100.

 Για τα μέλη της σχολικής κοινότητας που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση διατίθενται 4 θεματικά πακέτα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα.

"Βαγόνια στις ράγες" για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, για να ανακαλύψουμε μέσα από το παιχνίδι το μεταφορικό αυτό μέσο και ό,τι μεταφέρει: ανθρώπους, ζώα, πράγματα, ιδέες και μηνύματα.

"Τραίνα που περνούν" για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, για να γνωρίσουμε το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας μέσα από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ημαθίας.

"Ακολουθώντας τις ράγες" για εφήβους γυμνασίου, όπου ο σιδηρόδρομος γίνεται οδηγός μας για να γνωρίσουμε τους τόπους και τις διασυνδέσεις τους.

"Σταθμοί και διαδρομές" για εφήβους λυκείου, για να αποδώσουμε εικαστικά τις δικές μας πορείες, με σταθμούς τα γεγονότα και τις καταστάσεις που εμείς ορίζουμε ως σημαντικά, και προορισμό τους στόχους και τα όνειρά μας.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εορτασμό, παρουσίαση σχετικά με την περιοδική έκθεση και προτάσεις δραστηριοτήτων ανάλογα με τη θεματική.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Παπαργυρούδη Φώτω, 2331024972

Σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της ΕΦΑ Ημαθίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ  «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ»  ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ 40 ΒΕΡΟΙΕΙΣ.
Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η «Ανοιχτή γιορτή» του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας

Με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό η...

Με συμμετοχές από είκοσι εννέα (29) Πολιτιστικούς...

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και Κάμποτο

«κάτι για τον Ίψεν» από τις Θεατρικές Ομάδες Gallinero και...

Την ΤΡΙΤΗ 6, ΠΕΜΠΤΗ 8 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Ιουνίου 2023 - Ώρες:...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα Σύβοτα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην Πάργα και τα...

Άλλη μια πετυχημένη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ  Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ- ΛΑ ΚΑΣΙΑΡΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρουσιάστηκε η...

Την Κυριακή 28-5-2023 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο του...

Μαθητική έκθεση  και συναυλία του Μουσικού σχολείου, απόψε δίπλα  στο ποτάμι της Βέροιας

Μαθητική έκθεση και συναυλία του Μουσικού σχολείου,...

Μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει για πρώτη φορά στην...

Το βιβλίο του Γιώργου  Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά» παρουσιάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου

Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Σιώμου «Όμορφα χωριά»...

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου...

Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση  «Μεταβυζαντινά πορτραίτα και μία γάτα» του Δημήτρη Κουκούδη  στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση «Μεταβυζαντινά...

«Χρόνια πολλά μετά το Βυζάντιο κάποιους μου θυμίζουν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...