Όλοι οι κανόνες για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο κολυμβητήριο - Πότε χρειάζονται self tests και πότε rapid

Όλοι οι κανόνες για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο κολυμβητήριο - Πότε χρειάζονται self tests και πότε rapid

Οδηγίες για τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού δίνει η ΓΓΑ, καθώς διευκρινίζει πώς θα γίνονται προπονήσεις και αγώνες σε αθλητικούς χώρους και ποιοι μη εμβολιασμένοι αθλητές θα υποβάλλονται σε rapid test και ποιοι σε self test.
Τους κανόνες που ισχούν με τη νέα ΚΥΑ παρουσιάζει η ΓΓΑ για τους αθλητές αλλά και όλους όσοι βρίσκονται στους αθλητικούς χώρους. Χρειάζεται προσοχή από τους αθλητές (αλλά και τους γονείς των μικρών παιδιών που αθλούνται) ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου, κολυμβητηρίων κ.ά., καθώς αλλάζει το τεστ (rapid test, PCR ή self test) για τον κορονοϊό και το ηλικιακό όριο ανάλογα με το αν αφορά αγώνα ή προπόνηση. 

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διευκρινίζει ότι σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 06/11/2021 έως 22/11/2021 με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 05/11, η χρήση των οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων και η διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Λειτουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για άθληση (ελεύθερη και οργανωμένη) από αθλούμενους πολίτες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα που καλλιεργούνται από αναγνωρισμένες από τη ΓΓΑ ομοσπονδίες. Για τη χρήση είναι απαραίτητη η επίδειξη εβδομαδιαίου τεστ αντιγόνου (PCR ή rapid test) από τους αθλούμενους πολίτες (18 ετών και άνω), με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση), η τήρηση των περιορισμών χωρητικότητας του Πίνακα 1 και η τήρηση καταλόγου εισερχομένων-εξερχομένων. Οι αθλούμενοι έως και 17 ετών αρκεί να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test. Παιδιά μέχρι και 4 ετών απαλλάσσονται από τα τεστ για covid19.

2) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας. Σε μέλη των εθνικών ομάδων απαιτείται η διενέργεια ελέγχου με test αντιγόνου για COVID19, με τις προϋποθέσεις του Πίνακα 2 .

3) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για προπονήσεις αθλητών σωματείων ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Το πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών και των προπονητών για COVID-19 καθορίζεται στον Πίνακα 2. Ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας (χαμηλό- χαμηλό/μεσαίο-μεσαίο-υψηλό) του αθλήματος καθορίζεται ο βαθμός ελέγχου με τεστ αντιγόνου COVID-19. Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων καθορίζεται στον Πίνακα 1. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την επιστημονική κοινότητα για εμβολιασμό των αθλητών, καθότι, εκτός των άλλων, η νόσηση με λοίμωξη COVID-19 μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν επιπτώσεις στο επίπεδο φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια στην καριέρα τους.
Δείτε τους πίνακες με τις αναλυτικές οδηγίες: