Εγκρίθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας με αυστηρότερες ποινές στην βαριά εγκληματικότητα

Εγκρίθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας με αυστηρότερες ποινές στην βαριά εγκληματικότητα

-«Ναι» από ΝΔ και Λοβέρδο, «παρών» από ΚΙΝΑΛ, καταψήφισαν τα άλλα κόμματα

Εγκρίθηκε χθες από την πλειοψηφία της Βουλής ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος εισάγει αυστηρότερες ποινές για την βαριά εγκληματικότητα που προκαλεί το κοινό αίσθημα και βάζει «κριτήρια» στις πρόωρες αποφυλακίσεις, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι στόχος είναι η εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου και η προστασία των πολιτών. Η αντιπολίτευση από την άλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές κι αντιδημοκρατικές λογικές, ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης βρέθηκε το άρθρο 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες.

«Ναι» από Λοβέρδο, «παρών» από ΚΙΝΑΛ

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της Αρχής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, που ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας την διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, το οποίο (ΚΙΝΑΛ) δήλωσε «παρών».

Αποστάσεις κράτησε ο κ. Λοβέρδος και από την έως τότε εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση, Νάντια Γιαννακοπούλου, για να ακολουθήσει η παραίτηση της βουλευτού από τη θέση της εισηγήτριας.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Στις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων, η αυστηροποίηση των ποινών περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, αλλά εντοπίζεται και στην τυποποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων ως κακουργήματα. Για αδικήματα όπως η αποπλάνηση ή η αιμομιξία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον η κάθειρξη αντί της απλής φυλάκισης, ενώ για πρώτη φορά θα ισχύσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βιασμό ανηλίκου.

Για τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα εισαχθούν συγκεκριμένα κριτήρια στον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής (είτε με ευεργετικό υπολογισμό, είτε με πραγματική έκτιση), με τα όρια να αυξάνονται τόσο για την ποινή της κάθειρξης (3/5), όσο και για την ισόβια κάθειρξη από τα 16 στα 18 χρόνια. Για αδικήματα μείζονος απαξίας δεν θα υπάρχει η δυνατότητα του να εκτιθεί η ποινή κατ’ οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Για τα αδικήματα εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ. ο χρόνος πραγματικής παραμονής στη φυλακή θα πρέπει να αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να θεμελιώσει δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο, ενώ για τον ευεργετικό υπολογισμό θα απαιτείται το ελάχιστο των 4/5.

Αναφορικά με τους καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο βιασμό, θανατηφόρο ληστεία, η μόνη ποινή θα είναι πλέον αυτή της ισόβιας κάθειρξης, με το χρόνο πραγματικής έκτισης εντός φυλακής για τα παραπάνω να αυξάνεται από τα 16 στα 18. Ως προς τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων που στρέφονται κατά της προσωπικής ή της γενετήσιας ελευθερίας ή των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σε περίπτωση που τελούνται σε ανήλικα, η προθεσμία της παραγραφής ξεκινά να υπολογίζεται από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους αν αφορά πλημμέλημα, ή τριών ετών εάν αφορά σε κακούργημα.

Άλλες ρυθμίσεις

Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο ή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους, διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των ενήλικων θυμάτων κατά τον τρόπο εξέτασης αξιόποινων πράξεων που έχουν καταγγελθεί, ενώ προστίθεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεών τους. Για την κλοπή που σήμερα τιμωρείται μέχρι τρία έτη, πλέον θα μπορεί η ποινή φυλάκισης ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος (πχ. αξία κλοπιμαίου), να φτάνει έως και τα πέντε έτη.

Στην υπεξαίρεση αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής εάν το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι μεγάλης αξίας, ενώ θα προβλέπεται πλέον φυλάκιση μέχρι και για τρεις μήνες, σε συνδυασμό με χρηματική ποινή. Η ποινή θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τα πέντε έτη, ανάλογα με την κρίση του δικαστή, ενώ για το έγκλημα της απάτης προστίθεται μία ενδιάμεση κατηγορία ποινικού κολασμού της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.

Στην τοκογλυφία, η αύξηση του κατώτατου και ανώτατου ορίου στην ποινή σημαίνει ότι θα κυμαίνεται πλέον από έξι μήνες έως πέντε έτη, ενώ προστίθεται και η δυνατότητα κακουργηματικής μορφής του αδικήματος, όπου θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως οκτώ ετών με χρηματική ποινή. Το αδίκημα εμπρησμού δασικής έκτασης τιμωρείται πλέον ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές, ενώ προστίθεται επιβαρυντική περίσταση κολασμού εάν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου έφερε ως συνέπεια σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές.

Αλλαγή θα υπάρξει και στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, σε νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με την οποία προβλέπεται, «η καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...