Economist: Πολιτικό ναρκοπέδιο  οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα

Economist: Πολιτικό ναρκοπέδιο οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα

«Πολιτικό ναρκοπέδιο» χαρακτηρίζει τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα το περιοδικό Economist, κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόσφατο σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 9 εκατ.ευρώ που είχε λάβει το διάστημα 2000-2004 Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται νέες καταγγελίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Η τελευταία υπόθεση αφορά το υπουργείο Εξωτερικών: έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές επί 20 μήνες έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για εκτεταμένη κατάχρηση ενισχύσεων οι οποίες χορηγήθηκαν σε περίπου 600 ελληνικές ΜΚΟ που δρούσαν στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, από το 2000 ως το 2008.

Οι περισσότερες από τις ΜΚΟ αυτές, αναφέρει το περιοδικό, δημιουργήθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργού Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργού) κάτω από την ομπρέλα της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ (Hellenic Aid). 

Μέρος της αποστολής τους ήταν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις αναδυόμενες συνεργασίες των δυτικών Βαλκανίων μετά τη σύρραξη στο Κόσοβο. Η τότε ευημερούσα Ελλάδα προσέφερε 600 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας σε γειτονικές της χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις ΜΚΟ, ενόσω ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός, από το 2000 ως το 2004· σχεδόν τα 30 εκατ. εκ του ποσού αυτού παραμένει άγνωστο πού κατέληξαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μία ΜΚΟ, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης (International Mine Initiative, IMI), η οποία δημιουργήθηκε για να απομακρύνει νάρκες από τη Βοσνία, τον Λίβανο και το Ιράκ, έχει τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, όπως αναφέρει ο Economist.

Η IMI υποστήριζε στον ιστότοπό της ότι είναι «παγκόσμιος ηγέτης» στις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. Αλλά παραμένει ασαφές πόσα από τα οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης που αναλήφθηκαν με χρηματοδότηση 9 εκατ. ευρώ από το IMI ολοκληρώθηκαν πράγματι. 

Την 17η Φεβρουαρίου ο πρώην διευθυντής της IMI, Κώστας Τζεβελέκος —ο οποίος «εργάζεται τώρα για την εφημερίδα του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου», όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, χωρίς άλλες λεπτομέρειες— προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης του με τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης. Τρεις εν ενεργεία διπλωμάτες οι οποίοι συνδέονται με τη Διεύθυνση διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας πιθανόν αντιμετωπίζουν επίσης διώξεις, ανάμεσά τους και ο Άλεξ Ρόντος, πρώην επικεφαλής σύμβουλος του κ. Παπανδρέου ο οποίος εργάζεται τώρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist.

Ορισμένα από τα κεφάλαια τα οποία διατέθηκαν για την αποναρκοθέτηση μπορεί να διατέθηκαν για άλλους σκοπούς, σύμφωνα με αναλυτές για θέματα ασφάλειας στην Αθήνα. Η IMI υπάρχουν «υποψίες ότι ήταν μέρος του δικτύου προστασίας του Ράντοβαν Κάρατζιτς», αναφέρει το περιοδικό. Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος δικάζεται σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, διέφευγε επί σειρά ετών από τις δυνάμεις του NATO. Ο Ντούσαν Τέσιτς, πρώην μέλος της ομάδας ασφαλείας του Κάρατζιτς, είχε προσληφθεί από την IMI για να συμβάλει σε ένα από τα προγράμματά της στη Βοσνία. Λίγο καιρό αργότερα η IMI αντικατέστησε την πολυεθνική της ομάδα εκεί με στελέχη της UNIPAK, μια βοσνιοσερβική εταιρεία η οποία έχει δεσμούς με έναν πρώην υπουργό του Κάρατζιτς. Ο κ. Τζεβελέκος είχε δηλώσει το 2005 πως γνώριζε τον κ. Τέσιτς, αλλά αρνήθηκε ότι τον είχε προσλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε το υπόμνημα Λιγνάδη στην ανακρίτρια - Τι ισχυρίζεται για την παιδεραστία

Διαβάστε το υπόμνημα Λιγνάδη στην ανακρίτρια - Τι...

«Αθώος» δηλώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του...

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο»: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα

«Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα κακοποιημένο»: Τι...

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καθώς...

Υπ.ΑΑΤ: Τηλεδιάσκεψη με τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τον αγροδιατροφικό τομέα

Υπ.ΑΑΤ: Τηλεδιάσκεψη με τους Θεματικούς...

Προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με του αρμόδιους...

Εικόνες θλίψης - 30 φλαμίγκο δηλητηριασμένα από κυνηγετικά σκάγια  - Πως ο μόλυβδος σκοτώνει τα πανέμορφα πτηνά

Εικόνες θλίψης - 30 φλαμίγκο δηλητηριασμένα από...

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά φοινικοπτέρων...

Κοζάνη: Διαρρήκτες... μερακλήδες μπήκαν σε σπίτι, έκλεψαν, ήπιαν ένα «12αρι» ουίσκι και κοιμήθηκαν εκεί

Κοζάνη: Διαρρήκτες... μερακλήδες μπήκαν σε σπίτι,...

Ο άνδρας ενημέρωσε την αστυνομία που έφτασε στο σημείο...

Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη: «Εγκληματική ροπή επί πολλά έτη»

Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη...

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που...

Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960

Φλωρέττα: Η μηχανή που άφησε εποχή στην Ελλάδα του 1960

Το 1903 ένας έξυπνος Γερμανός ο Άντον Κρέιντλερ (Anton...

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας τη νέα χρονιά για την προβολή του τουρισμού

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας τη νέα χρονιά για την προβολή...

Ως επιταχυντής εξελίξεων στο μέτωπο της προβολής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα κλείσουν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του...

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου αν το επιθυμούν. Ανοικτά την Κυριακή 15/11 τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 06.00 τίθεται σε εφαρμογή...

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από την ζωή στα 79 του χρόνια μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο μεγάλος ερμηνευτής με την γλυκιά φωνή και τα...

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργος στην τηλεδιάσκεψηΗ πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα...