Κώστας Ρίζος: Η ΚΕΠΑ στηρίζει τη μουσική – Επανέρχονται οι «εαρινές συμφωνίες» του δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Κώστας Ρίζος: Η ΚΕΠΑ στηρίζει τη μουσική – Επανέρχονται οι «εαρινές συμφωνίες» του δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Με αφορμή την επανέναρξη των «εαρινών συμφωνιών» από την ΚΕΠΑ και το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας, ο νέος πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα Κώστας Ρίζος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Πέτρος Ρίστας, έδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης, συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα και την θεματική των συναυλιών μουσικής δωματίου, τις οποίες σταμάτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020-2021), η πανδημία του κορονοϊού. Φέτος επιστρέφουν, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων και με ελεύθερη είσοδο, αλλά μόνο για όσους έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οι «εαρινές συμφωνίες», όπως είπε ο κ. Ρίστας, ξεκίνησαν το 2018 με σκοπό την καλλιτεχνική και μουσική εκπαίδευση των σπουδαστών Ωδείων αλλά και την παρουσίαση στο φιλόμουσο κοινό της Βέροιας, μουσικών σχημάτων από όλη την Ελλάδα με τη μορφή μουσικής δωματίου. Φέτος θα ξεκινήσουν το Σάββατο 26 Μαρτίου, για ένα τριήμερο, έως και την Δευτέρα 28 Μαρτίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 Ρίζος: Στηρίζουμε τη μουσική, παρέχουμε σοβαρή εκπαίδευση

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε πως: «τόσο το Δημοτικό Ωδείο όσο και η ΚΕΠΑ, είναι σε θέση, μέσα σε ένα όχι και τόσο καλό ψυχολογικό αλλά και υγειονομικό κλίμα, με όλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας, να τολμήσει την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων που τόσο μας έχουν λείψει, όλους μας, ως ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι και η βασική αποστολή του ωδείου».

Ο κ. Ρίζος  υπογράμμισε ότι «η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αγωγής αποτελεί μέλημα και χρόνια επιδίωξη των εκπαιδευτικών της μουσικής και κατ επέκταση των ωδείων και των πολιτιστικών φορέων που εκπροσωπούν» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ως μια μορφή τέχνης, αποτελεί έναν τρόπο ανθρώπινης έκφρασης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας των λαών…. Η ψυχαγωγία είναι μία ακόμη σημαντική διάσταση της μουσικής.  Η αγωγή της ψυχής μέσα από την τέχνη γενικότερα και τη μουσική ειδικότερα είναι ένας ρόλος τεράστιας σημασίας. Η μουσική εμπειρία είναι πηγή χαράς και μοναδικής απόλαυσης, που μπορεί να χρωματίσει την άχρωμη καθημερινότητα και να δώσει δημιουργικές διεξόδους στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. Η παροχή τέτοιων δημιουργικών διεξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, που η απομόνωση μπροστά στο τηλεοπτικό γυαλί και η καταφυγή στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει από την οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τείνει να μετατρέψει τον ελεύθερο χρόνο μας σε χαμένο χρόνο και την ψυχαγωγία σε χειραγώγηση συνειδήσεων».

Χαρακτήρισε τέλος, τη μουσική ως μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη, την οποία γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα, ενώ αναφέρθηκε και στον εκπαιδευτικό της ρόλο, τονίζοντας ότι η ΚΕΠΑ «στηρίζει όλα τα είδη μουσικής και παρέχει σοβαρή εκπαίδευση με ιδιαίτερα άξιες και άξιους καθηγήτριες και καθηγητές».

 Για τον φετινό προγραμματισμό της ΚΕΠΑ

Με αφορμή την πρώτη, ουσιαστικά, συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Ρίζος ρωτήθηκε για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ για το 2022.  Όπως είπε «έχουν προγραμματίσει αρκετά πράγματα για φέτος», ενώ, πρόσθεσε: «υπάρχει στα σχέδια ένα πολύ σημαντικό φεστιβάλ το οποίο νομίζω ότι θα είναι πρωτοπόρο. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι παραπάνω αλλά δεν θα είναι μόνο μουσικό. Θα έχει εισηγήσεις και μαθήματα, δηλαδή το περιεχόμενο του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσική-συναυλίες και παράλληλα θα είναι και εκπαιδευτικό, με συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα. Ένα πολύ σημαντικό project που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό».

Ενημέρωσε επίσης ότι προγραμματίζεται και φέτος η «Εύηχη πόλη» και το «Μουσικό Περίπτερο» και γίνεται προσπάθεια να δρομολογηθεί και το φεστιβάλ χορού, που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η ΚΕΠΑ. «Πρόθεση μας είναι να τα προχωρήσουμε όλα», τόνισε ο κ. Ρίζος, ενώ ερωτηθείς για το μητρώο καλλιτεχνών είπε ότι υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν ενταχθεί  στο μητρώο, από διάφορες τέχνες (μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, εικαστικοί, κ.α.) και ότι μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί περίπου 60 - 70 άτομα. Από αυτούς το 50% είναι επαγγελματίες και οι άλλοι μισοί, ερασιτέχνες, γνωστοί για την ποιότητα και το μεράκι τους, όπως είπε. «Σκοπός μας είναι να τους αγκαλιάσουμε όλους, όσους αγαπούν την τέχνη, δίκαια, όσο αναλογεί στον καθένα», πρόσθεσε ο κ. Ρίζος. Για την θέση του νέου  διοικητικού διευθυντή της ΚΕΠΑ, είπε ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 10 αιτήσεις ενδιαφέροντος, ήδη έχει γίνει η βαθμολόγηση και το επόμενο βήμα είναι οι συνεντεύξεις. «Μέχρι το τέλος του Μαρτίου πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία», εκτίμησε.

Κλείνοντας ενημέρωσε για την πρόθεση της ΚΕΠΑ να εντάξει και τα παραδοσιακά όργανα στα τμήματα εκμάθησης του  Δημοτικού Ωδείου, κάτι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο πολιτισμού και αρχικά θα ξεκινήσει με την ποντιακή λύρα για να ακολουθήσουν και άλλα όργανα.  Βασικό χαρακτηριστικό όπως τονίσθηκε, είναι το γεγονός ότι το Ωδείο θα μπορεί να δίνει πιστοποίηση -πτυχίο εκμάθησης του παραδοσιακού οργάνου.

 Πρόγραμμα Εαρινών Συμφωνιών

 Στον κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου στη Στέγη, συμμετέχουν τα σχήματα:

Το Σάββατο 26/3, θα εμφανιστούν οι Quatro Syllabus enseble, κουαρτέτο εγχόρδων από Αθήνα με διάσημους σολίστ  από την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Σταυρούλα Μέντη βιολί, Στέφανος–Ρουντίν Μήλας, βιολί-βιόλα, Αλέξανδρος Χαλάψης βιολί-βιόλα, Βαγγέλης Νίνα, Βιολοντσέλο, σε έργα κλασικά, ρομαντικά, κινηματογραφικής μουσικής.

Την Κυριακή 27/3, θα εμφανιστεί μουσικό τρίο από την Θεσσαλονίκη με την Άννα Τκατσένκο στο πιάνο, την Τατιάνα Μασμανίδου στο σαξόφωνο και την Όλγα Κατσενίδου στο τραγούδι σε έργα κινηματογραφικής μουσικής, tango, και standars jazz κομμάτια .

Την Δευτέρα 28/3, θα εμφανιστεί το ντουέτο από το Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας με την Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο και το Γιάννη Στέφανο Βλάχο στο βιολί με έργα Μπετόβεν, Ραβέλ, Γκερσουίν , αλλά και μουσικές από τον κινηματογράφο .

Όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου έχουν ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 8.00 μ.μ. με όλα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτόκολλου.

 

Σοφία Γκαγκούση

                                                                                                               

 

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...