ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 - Η Δύναμη των Μουσείων & Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 - Η Δύναμη των Μουσείων & Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Η Γνώση είναι δύναμη, η μνήμη είναι το πολύτιμο νήμα της γνώσης που συνδέει το άτομο με την προσωπική του ιστορία, την οικογένεια, την ομάδα, την πατρίδα, το ανθρώπινο γένος, τον πολιτισμό. Η γνώση της μνήμης, η μνήμη της γνώσης είναι η δύναμη των μουσείων όπου η ομορφιά της τέχνης, η αρετή της προσπάθειας, η γοητεία της υπέρβασης γίνονται σχήματα, εικόνες και αντικείμενα που γεννούν συγκίνηση και μέθεξη και μπορούν να δείξουν τον τρόπο και τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο σε όσους είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να αφουγκραστούν την ιστορία τους….


Για την Ημαθία που θα έχει την χαρά να δει να ανασταίνεται επί τέλους η μνήμη των Αιγών, της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, στο νέο μουσείο που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του η μέρα των μουσείων αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία και έτσι αποφασίσαμε να την γιορτάσουμε όπως της ταιριάζει:


​​Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στις 10:00 μπροστά στον ’’Τοίχο της Μνήμης’’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί» μια εκπαιδευτική δράση της εφορείας με την μουσειοπαιδαγωγό μας Φώτω Παπαργυρούδη για σχολεία και συλλογικές οντότητες της Βέροιας.

 Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στις 19:00 ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός θα συστήσει στους «Φίλους του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του δικτύου του» και βέβαια σε όλους όσους αγαπούν να μαθαίνουν αρχαίες ιστορίες τους Βεροιείς που οι εικόνες τους ‘αναστήθηκαν’ στον «τοίχο της Μνήμης».

 Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ενώνουμε γιορτές -την μέρα των μουσείων και τις «πράσινες πολιτιστικές διαδρομές»- και ενώνουμε δυνάμεις – η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ο «Σύλλογος Δρομέων Βέροιας», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας», η «Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας», η «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας» και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας– και γιορτάζουμε όπως οι αρχαίοι με μια μαραθώνια λαμπαδηδρομία 40 χιλιομέτρων, με μουσικές, χορούς και θεατρικά δρώμενα την μνήμη των Μακεδόνων που ξεκινώντας από αυτά τα χώματα άλλαξαν την ιστορία του κόσμου!

·  Στις 10.30 στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, δίπλα στα ερείπια του Γυμνασίου που ήταν η Σχολή του Αριστοτέλη «Ο Αλέξανδρος χαιρετά τον Αριστοτέλη»  (θεατρικό- χορευτικό δρώμενο), Η φλόγα ανάβει, οι ‘Μπούλες’ επιτελούν το αρχαίο τους δρώμενο στην ορχήστρα του θεάτρου, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.

·  Στις 12.30 στο γήπεδο της Πατρίδας, πρώτη στάση της φλόγας, η δάδα αλλάζει χέρια, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.

· Στις 13.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, δεύτερη στάση, η δάδα αλλάζει χέρια, «Αντικρίζοντας την χώρα των Αιγών-η προετοιμασία των εφήβων» (θεατρικό δρώμενο), οι κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων χορεύουν ως αρχόντισσες της Βέροιας μπροστά στον ‘Τοίχο της μνήμης’.

· Στις 13.45 στο φράγμα του Αλιάκμονα, τρίτη στάση, η δάδα αλλάζει χέρια, οι κοπέλες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» με τις εντυπωσιακές φορεσιές που η παράδοση σχετίζει με τον Μεγαλέξανδρο χορεύουν.

· Στις 14.15 η φλόγα περνάει μπροστά από το νέο Μουσείο των Αιγών, οι πρόσκοποι που βρίσκονται εκεί ακολουθούν την λαμπαδηδρομία.

·  Στις 14.45 η φλόγα φτάνει στην Νεκρόπολη των Αιγών, δίπλα στους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, εκεί όπου οι Μακεδόνες κάθε Άνοιξη γιόρταζαν τα Ξανδικά, εκεί από όπου την Άνοιξη του 334 π.Χ ο Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων, ηγεμόνας των Ελλήνων και κυρίαρχος των Βαλκανίων, ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία για να γίνει πρώτος πολίτης της Οικουμένης, ανάβει ο ‘βωμός της μνήμης’.  

Ω Παι-διός: με ένα θεατρικό  δρώμενο αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο.

Τα Ρογκάτσια της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» και οι Πόντιοι της «Ευξείνου Λέσχης Βέροιας»  χορεύουν τους πολεμικούς χορούς τους όπως έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Ακολουθεί πανηγύρι…

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όλους δωρεάν.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Κείμενα: Γιώργος Λιόλιος

Ηθοποιοί: Μαρία Καραγκιοζίδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Βασίλειος Γαλουτζής, Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Τάσος Κουτσάμπασης, Κωστής Ζήνδρος, Γιάννης Κωφίδης

Δρομείς: Κωστόπουλος Κώστας, Βασιλακάκης Αντώνης, Ορφανίδης Στέφανος, Κωτούλας Ιωάννης, Κελεπούρης Αντώνης, Δημάδης Στέφανος, Δόμανος Ιωάννης, Μουσένας Γρηγόρης

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας  - Το πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας - Το πρόγραμμα των...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας για δεύτερη συνεχή...

Δωρεάν λήψη τεστ ΠΑΠ στο Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Δωρεάν λήψη τεστ ΠΑΠ στο Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου...

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου, με αφορμή την πρόληψη...

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ στο Χώρο Τεχνών με τον διακεκριμένο Βεροιώτη πιανίστα, Παναγιώτη Τροχόπουλο - Στο πλαίσιο εορτασμού των Ελευθέριων του Δήμου Βέροιας

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Χώρο Τεχνών με...

Στο πλαίσιο εορτασμού των Ελευθέριων του Δήμου...

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822:...

«Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την Επανάσταση στον...

Πάρε και εσύ μέρος στον διαγωνισμό της Ε.Σ.Ε «Τοπολατρεία. Μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου»

Πάρε και εσύ μέρος στον διαγωνισμό της Ε.Σ.Ε...

Αγαπάτε τον τόπο σας και ταυτόχρονα σας αρέσει η τέχνη...

Τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής - Από τη Μητρόπολη και το Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Τιμητική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και...

 Τμήματα Λάτιν και Ευρωπαϊκών Χορών στην ΚΕΠΑ Βέροιας με τον Νίκο Τσέγκο

Τμήματα Λάτιν και Ευρωπαϊκών Χορών στην ΚΕΠΑ Βέροιας...

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του...

Συναυλία ρετρό στη Στέγη με τους ΦΛΕΡΤ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Συναυλία ρετρό στη Στέγη με τους ΦΛΕΡΤ, για την...

Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 21:00.  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε η παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε...