Περί τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας φιλοξενίας επισκεπτών στη Βέροια

Περί τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας φιλοξενίας επισκεπτών στη Βέροια

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Μπλατσιώτη στη σελίδα του στο FB, όπου σχολιάζει την «τουριστική κουλτούρα» των πολιτών σε σχέση με την παρουσία και κυκλοφορία επισκεπτών στη Βέροια:

«Εκδηλώσεις των ημερών έγιναν αιτία να βρεθώ εκτάκτως στη γενέτειρα Βέροια, σε ένα από τα προηγούμενα απογεύματα. Διερχόμενος της οδού Μητροπόλεως έγινα μάρτυρας του παρακάτω περιστατικού: Τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε μεσήλικες και ηλικιωμένους ξένους επισκέπτες, «έβαλε» τα αλάρμ και στάθμευσε προσωρινά στο ύψος της πλατείας Δημαρχείου για να κατέβουν οι επιβάτες του προφανώς για κάποια ξενάγηση ή κάποια επίσκεψη στα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής. Ήταν ένα από τα σχετικά μεγάλα λεωφορεία της κατηγορίας του κι είχαν μια «άνεση» στο κατέβασμα οι επιβάτες του (φυσιολογικό για την ηλικία τους ούτε κι επρόκειτο για… κομάντος) οπότε χρειάστηκε να «κλείσει» για λίγα λεπτά η κυκλοφορία του δρόμου.

Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Ένα- δύο αυτοκίνητα (Βεροιαίων όπως διέκρινα) άρχισαν να κορνάρουν μανιωδώς και να χειρονομούν εκούσια προς τον οδηγό του λεωφορείου κι ακούσια προς τους επιβάτες του, επιδιώκοντας να επιταχύνουν εκβιαστικά την αποβίβασή τους, προκαλώντας τη δυσφορία αρκετών από αυτούς που αδυνατούσαν να κατανοήσουν τους λόγους της φασαρίας που είχε δημιουργηθεί.

Δεν ξέρω εάν εκείνοι οι ανυπόμονοι συμπατριώτες οδηγοί είχαν κάποιους πολύ σοβαρούς λόγους για να κάνουν ότι έκαναν, επιτρέψτε μου όμως να αμφιβάλλω. Κατά τη γνώμη μου η συμπεριφορά τους οφείλεται στην έλλειψη αντίστοιχης παιδείας που ακόμη διακατέχει πολλούς εξ ημών (με «η» και με επίγνωση το γράφω) σε θέματα φιλοξενίας και σε ζητήματα υποδοχής των «πολύτιμων» τουριστών για μια «φτωχή» πόλη όπως η Βέροια.

Γράφουμε και σχεδιάζουμε συνεχώς για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης μας, επιδιώκουμε συνεχώς την τουριστική παρουσία που της αξίζει, δεν έχουμε καταφέρει όμως όλα αυτά να συμβαδίζουν αντάξια με το επίπεδο μιας αρκετά μεγάλης μερίδας των πολιτών της. Αυτών που αδιαφορούν για όλα αυτά, αυτών που δεν μπορούν να περιμένουν 10 λεπτά για να «ξεφορτώσει» ένα λεωφορείο με τουρίστες, αυτών που δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορεί και να γίνουν αιτία δυσφήμησης, αυτών που δεν κατανοούν ή δεν τους ενδιαφέρει να κατανοήσουν ότι εάν ένα λεωφορείο τουριστών «περάσει καλά» στη Βέροια, τότε θα έλθει και ένα δεύτερο, μετά κι ένα ακόμη, μετά και πολλά περισσότερα. Και στη Βέροια, δυστυχώς, είμαστε ακόμη στο ένα- δύο- τρία λεωφορεία και όχι στα πολλά όπως πρέπει να είναι κι όπως είναι ο στόχος.

Όμως η επιτυχία του στόχου είναι πρώτα από όλα υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση τουριστικής συνείδησης και κουλτούρας φιλοξενίας έναντι των επισκεπτών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας. Στην ουσία πρόκειται για τρόπο ζωής των κατοίκων μιας πόλης (της Βέροιας εν προκειμένω) σε σχέση με τους επισκέπτες της. Από τη συμπεριφορά μας, από την ποιοτική παροχή υπηρεσιών από την φιλοξενία γενικά προς τους επισκέπτες, ανεξάρτητα εάν είμαστε άμεσα η έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον κύκλο της τουριστικής παρουσίας της πόλης μας. Σε μια πόλη όπως η Βέροια, όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Εάν κινηθεί σωστά και ανοδικά η τουριστική αγορά της πόλης, το αντίκτυπο θα φθάσει παντού και θα είναι μετρήσιμο ακόμη και για επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους αυτό κι ας αλλάξουμε συμπεριφορές όλοι μας. Οι κακοί ας γίνουν καλοί και οι καλοί ας γίνουν καλύτεροι. Με αγάπη πάντα και με πόνο κάποιες φορές διότι για εμάς της μακρινής ή της εγγύτερης «διασποράς» η Βέροια παραμένει συνεχώς και αναλλοίωτα, η πόλη της καρδιάς και των ονείρων μας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν συντρίμμια και πυρομαχικά  από τη Λωρίδα της Γάζας!

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν...

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην...

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται οι 11...

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατιαΕπιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος –...

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και ζημιές στα πρώιμα κεράσια

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και...

Σε σύσκεψη καλεί τους αγροτικούς συλλόγους  ο...

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών ενώ ίππευαν στο άλσος Αγίου Νικολάου!

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για...

Με την διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε το πρωί της...

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Οι παλιότεροι θυμάστε τα Άρλεκιν, τα βιβλιαράκια που...

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη Βέροια

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη...

Από χθες 25 Απριλίου ξεκίνησε  το  εορταστικό ωράριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...