Σοφία Υφαντίδου: Πανελληνιονίκης επτάθλου το καλοκαίρι… μαραθωνοδρόμος στον Αυθεντικό το Φθινόπωρο

Σοφία Υφαντίδου: Πανελληνιονίκης επτάθλου το καλοκαίρι… μαραθωνοδρόμος στον Αυθεντικό το Φθινόπωρο

Το καλοκαίρι του 2022, η Βεροιώτισσα Σοφία Υφαντίδου πήρε την μεγάλη απόφαση να “κρεμάσει” τα spikes της και να ολοκληρώσει μια καριέρα πολλών ετών με αρκετές διακρίσεις και πολλές συμμετοχές με την Εθνική Ομάδα στίβου στις μεγαλύτερες διοργανώσεις.

“Στην αρχή ήταν δύσκολο, συναισθηματικά. Τον πρώτο μήνα ήμουν σε ένα μικρό σοκ, κάποιες φορές μάλιστα που πήγαινα στο στάδιο, σκεφτόμουν όλες τις αναμνήσεις και δάκρυζα” σχολίασε η Υφαντίδου.

Συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, εννιά φορές πανελληνιονίκης γυναικών στο έπταθλο, η Βεροιώτισσα πρωταθλήτρια τα έκανε όλα. Ένα πράγμα όμως έχει πλέον στο μυαλό της, ένας νέος στόχος που ήρθε τυχαία.

“Το καλοκαίρι αποφάσισα και ξεκίνησα το τρέξιμο. Αρχικά, για να γυμνάζομαι. Ήθελα κάτι να έχω στο μυαλό μου και έτσι έβαλα ένα στόχο, να τρέξω στο Μαραθώνιο της Αθήνας για να ζήσω την εμπειρία. Είναι ένας ιστορικός αγώνας. Αν δεν το έκανα τώρα, δεν θα το έκανα ποτέ” δήλωσε η Υφαντίδου, και συνέχισε: “Στην αρχή είπα ότι θα πηγαίνω ήρεμα και ξεκούραστα, αλλά δεν μπορούσα το χαλαρό τρέξιμο και άρχισα να ανεβάζω τον ρυθμό. Πάντοτε μου άρεσε να τρέχω, ένιωθα μια ελευθερία. Αρχικά, είπα ότι θα πάω για ένα χρόνο κάτω από τις τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά. Καθώς περνούσαν οι πρώτες προπονήσεις παρατήρησα ότι μπορούσα και για πιο κάτω. Πλέον έχω καταλήξει πως θέλω ένα χρόνο κάτω από τις τρεις ώρες και τριάντα λεπτά. Είναι βέβαια δύσκολος αγώνας αλλά θα το κυνηγήσω. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και μου αρέσει φουλ το τρέξιμο. Η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω πότε περνάει η ώρα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά με την προπόνηση για το έπταθλο. Η προπόνηση για μαραθώνιο δεν έχει αυτή την ένταση καθημερινά. Για το έπταθλο έκανα πολύ περισσότερες ώρες προπόνηση, καθημερινά. Τώρα για παράδειγμα τρέχω ένα συνεχόμενο, για δυο ώρες, και τέλος”.

Και σε αυτό τον αγώνα, όπως και σε όλους τους προηγούμενους, δεν είναι μόνη της.

“Το αστείο της κατάστασης είναι ότι ενώ αρχικά είχαμε πει με τον coach μου (Κυριάκος Μηνάς) ότι θα κάνουμε μόνο ήρεμα χιλιόμετρα και συνεχόμενο, ξεκίνησε να μου βάζει και κομμάτια και ταχύτητες. Πλέον, το έχει πάρει και αυτός πιο ζεστά“, σχολίασε η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο έπταθλο, για το 2022.

Πριν την εμφάνισή της στον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό, θα κάνει μια επιπλέον στάση με στόχο την πρόκριση σε ένα διαφορετικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από αυτά που είχε συνηθίσει.

“Θα τρέξω στον ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, σε λίγες ημέρες, για να μπορέσω να κάνω ένα χρόνο κάτω από το όριο συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Είναι κάτι που το έχω κάνει ήδη στην προπόνηση. Αυτό που θέλω στον μαραθώνιο, είναι να τερματίσω καλά. Αλλά φαντάζεσαι να πάρω και βαθμούς από το πανελλήνιο του μαραθωνίου; Θα είναι σίγουρα πρωτοτυπία, θα έχω βαθμολογηθεί την ίδια χρονιά σε έπταθλο, ακόντιο και μαραθώνιο”, είπε γελώντας η Υφαντίδου.

Όσον αφορά τη συνέχεια, η Σοφία Υφαντίδου τονίζει: “Δεν έχω στο μυαλό μου να τρέξω και άλλο μαραθώνιο ή να κυνηγήσω άλλους αγώνες. Το κάνω γιατί με ευχαριστεί και με κρατάει σε καλή κατάσταση. Μετά τον μαραθώνιο της Αθήνας θα τρέξω σίγουρα και στο δικό μας αγώνα τρεξίματος εδώ στη Βέροια, τον 9ο Φιλίππειο Δρόμο, μια γιορτή του τρεξίματος στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά το πρόγραμμα μου θα έχει ξεκούραση για το υπόλοιπο της χρονιάς και ραντεβού πάλι του χρόνου στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στην επέτειο των 40 χρόνων“.

Πλεόν, στην καθημερινότητά της -εκτός του τρεξίματος- η προπονήτρια του ΟΚΑ Βικέλα Βέροιας έχει αναλάβει και νέες αρμοδιότητες καθώς ασχολείται με την προπονητική ενεργά: “Εχω ξεκινήσει την προπονητική στον σύλλογό μου, τον ΟΚΑ Βικέλα Βέροιας, και αυτήν τη στιγμή έχω δυο τμήματα με 55 παιδάκια, από μεγάλα νήπια μέχρι και την Τετάρτη δημοτικού. Θέλει υπομονή και έχει κούραση, αλλά μου αρέσει πολύ. Το διασκεδάζω και το ευχαριστιέμαι. Μετά από κάθε προπόνηση με τα παιδάκια, το τρέξιμο με ηρεμεί και με ξεκουράζει”.

πηγή: segas.gr

Βασίλης Βόλκος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι δρομείς του ΟΚΑ ΒΙΚΕΛΑΣ στο 1ο Παν/νιο Κύπελλο Ανωμάλου Δρόμου στην Πηγή Τρικάλων

Οι δρομείς του ΟΚΑ ΒΙΚΕΛΑΣ στο 1ο Παν/νιο Κύπελλο...

Με δέκα νέους αθλητές και αθλήτριες συμμετείχε ο ΟΚΑ...

ΟΚΑ Βικέλας. Τα πρώτα βήματα στον αθλητισμό...

ΟΚΑ Βικέλας. Τα πρώτα βήματα στον αθλητισμό...

Τα μικρά μας Βικελάκια βρέθηκαν σημερα στην...

Σύλλογος δρομέων Βέροιας με 16 αθλητές στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Σύλλογος δρομέων Βέροιας με 16 αθλητές στον Αυθεντικό...

Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που...

110 μικροί αθλητές σε προπονητική ημερίδα τριάθλου από τη Γ.Ε. Νάουσας

110 μικροί αθλητές σε προπονητική ημερίδα τριάθλου από...

Πετυχημένη η προπονητική ημερίδα τριάθλου που...

Συμμετοχή αθλητή του

Συμμετοχή αθλητή του "Εν Σώματι Υγιεί" Βέροιας...

Ημερίδα αγωνισμάτων Στίβου για παιδιά ηλικίας 7-12...

Καυτανζόγλειο. Τιμώμενο πρόσωπο στη γιορτή στίβου ο Γιάννης Αβραμίδης

Καυτανζόγλειο. Τιμώμενο πρόσωπο στη γιορτή στίβου ο...

Ξεχωριστό πρόσωπο της γιορτής στίβου ‘Νεστόρεια 2022’,...

Πρόσκληση Εθελοντών για τον 9ο Φιλίππειο δρόμο (Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022)

Πρόσκληση Εθελοντών για τον 9ο Φιλίππειο δρόμο...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝΕνόψει του 9ου Φιλιππειου δρόμου...

 Στο Αρκοχώρι Νάουσας Την Πέμπτη το 2o Ορεινό τρέξιμο Άρκτος Trail

Στο Αρκοχώρι Νάουσας Την Πέμπτη το 2o Ορεινό τρέξιμο...

Στους πρόποδες του Βερμίου, μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με δέκα νέους αθλητές και αθλήτριες συμμετείχε ο ΟΚΑ ΒΙΚΕΛΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ στο πρώτο πανελλήνιο κύπελλο ανωμάλου δρόμου που έγινε στο αθλητικό κέντρο της Πηγής Τρικάλων.Στον πανέμορφο  αυτόν χώρο οι βεροιώτες...

Τα μικρά μας Βικελάκια βρέθηκαν σημερα στην Αλεξάνδρεια , καλεσμένα από την ομάδα "Βέλος Αλεξάνδρειας" ώστε να πάρουν μέρος σε αγώνες Kids Athletics.Ευχαριστούμε τον κ.Ζαχαρία Μυλωνά υπεύθυνο προπονητή της...

Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στις 12 & 13 Νοεμβρίου 2022 συμμετείχαν 16 αθλητές του Συλλόγου δρομέων Βέροιας.Οι 12 από αυτούς έλαβαν μέρος στον Μαραθώνιο , 3 στα 10χλμ και μία δρομέας...

Πετυχημένη η προπονητική ημερίδα τριάθλου που οργάνωσε η Γ.Ε. Νάουσας το πρωί του Σαββάτου στο ΔΑΚ, με τη συμμετοχή του Γ.Σ. Έδεσσας και του ΑΟΣ Πέλλας -Σκύδρας. Οι 110 μικροί αθλητές της  Γ΄-Δ΄- Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης...