ΕΛΛΑΔΑ

Με ρυθμούς χελώνας το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

Με ρυθμούς χελώνας το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο

- Στα 400 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για ρεύμα, ενώ η δαπάνη αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. τη νέα χρονιά

Στο πάγο φαίνεται να μπαίνει το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, αφού ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν προβλέπει μειωμένες δαπάνες, αλλά αντιθέτως επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια…. Κι αυτό διότι, το δημόσιο δεν έχει ορίσει ακόμη τους επιθεωρητές ενέργειας που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν και να κλείνουν φώτα, αιρκοντίσιον και υπολογιστές, μετά τη λήξη του ωραρίου. Κι εάν δεν προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο το πρόγραμμα εξοικονόμησης, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού, το δημόσιο και οι ΟΤΑ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για ρεύμα, ενώ για τη νέα χρονιά η δαπάνη για ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα «θερμοστάτης» στα κτίρια των κρατικών φορέων κινείται με χαμηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι, ναι μεν οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου έχουν δηλώσει τον ενεργειακό υπεύθυνο όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα αλλά δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό του διοικητικού υπευθύνου, δηλαδή του «τροχονόμου» που θα ελέγχει εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Το “ενδιαφέρον” είναι ότι πολλοί φορείς, με βάση τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες ηλεκτροδότησης, εάν δε γίνει κάτι δραστικό. Όπως προαναφέρεται, αυτές οι έξτρα δαπάνες ανέρχονται στα 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει- αν δεν το ξεπεράσει- το 1 δισ ευρώ.

Οδοφωτισμός Δήμων

Σε αυτά δεν προσμετράται ο οδοφωτισμός που καταβάλλεται από τους δήμους στους παρόχους ενέργειας με ποσά που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη, καθώς τον λογαριασμό για τα φώτα στους δρόμους τον πληρώνει ο δημότης μέσα από τα δημοτικά τέλη κι άρα κάθε άνοδος στο κόστος επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών.

Τι προέβλεπε το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση από τον Ιούνιο με το “Σχέδιο Θερμοστάτης”, ενώ μακροπρόθεσμα είχε θέσει στόχο, μετά και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, τη μείωση κατά 30% της κατανάλωσης μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχαν ανακοινώσει οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει δημόσια το καλοκαίρι και ο κ. Σκυλακάκης, η πλατφόρμα αυτή παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση ανά κτίριο και κτιριακή δομή του Δημοσίου, καθώς και διατηρεί έχει αρχείο με τους λογαριασμούς ενέργειας που καλείται να πληρώσει κάθε υπηρεσία. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθηθεί ένα σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για την επίτευξη (ή μη) συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Σκυλακάκης, δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα με δεσμευτικό αλγόριθμο, αλλά μια κατά περίπτωση εξέταση της επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων. Στόχος θα είναι η εξοικονόμηση του 10% της ενέργειας, αν και το ακριβές ποσοστό θα εξαρτάται από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης, πάντως, κάθε δημόσιο κτίριο είχε προβλεφθεί να έχει έναν ενεργειακό υπεύθυνο, ο οποίος θα ασχολείται με το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό έχει γίνει, ωστόσο, δε φαίνεται να ευδοκιμούν οι προσπάθειες εξοικονόμησης ακόμη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τράπεζες: Να αναλάβουν την ευθύνη τους και να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά για να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τράπεζες: Να αναλάβουν την...

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Ψηφιακά πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους

Ψηφιακά πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους

Από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και...

Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου από την πρακτική της “Black Friday 2022”

Εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των μικρών επιχειρήσεων...

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, για έβδομη χρονιά, διερεύνησε τη...

Μ. Βορίδης: Ξεκαθάρισμα και αναδιανομή αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης

Μ. Βορίδης: Ξεκαθάρισμα και αναδιανομή αρμοδιοτήτων,...

-Θα ξεκινήσει από την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών...

ΕΦΚΑ: Αυξάνονται οι δόσεις για ρύθμιση οφειλών, ποια η ελάχιστη δόση

ΕΦΚΑ: Αυξάνονται οι δόσεις για ρύθμιση οφειλών, ποια η...

Σε 24 από 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα- αυξάνονται οι...

Με PCR ή Rapid Test επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ – Γυρίζουν την Πρωτοχρονιά

Με PCR ή Rapid Test επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι...

Μετά από την απόφαση του ΣτΕ, οι ανεμβολίαστοι...

ΣΕΠΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ΕΕΑ, ΕΣΕΕ, ΕΣΥΝΕ Αθηνών, ΣΕΛΠΕ: Αθέτηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για το άδικο για καταναλωτές και επιχειρήσεις και εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας “ψηφιακό χαράτσι”

ΣΕΠΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, ΕΕΑ, ΕΣΕΕ, ΕΣΥΝΕ...

Την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια τους, εκφράζουν...

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και δεν θα κάνει ποτέ εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Κράτος Δικαίου»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει και...

Με αφορμή την κατάθεση σε διαβούλευση του Σχεδίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...