Σύλληψη Εύας Καϊλή: Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Σύλληψη Εύας Καϊλή: Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για ανάμειξη της Εύας Καϊλή στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ.

Η ευρωβουλευτής κσι ο σύντροφός της συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις Αρχές του Βελγίου, με την κατηγορία για διαφθορά.

Το Κατάρ έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ επιχειρούσε να πετύχει την κατάργηση της βίζας και επισκέψεις των πολιτών του στην Ευρώπη υπό το καθεστώς Σένγκεν, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση αρκετών χωρών, όπως της Γαλλίας. Ερωτήματα προκαλεί και ο τρόπος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Μουντιάλ στη χώρα.

Τι ισχύει όμως για τη βουλευτική ασυλία;

Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και

εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. (Άρθρο 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7)

Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Σεμινάριο σχετικά με την κοινοβουλευτική ασυλία © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    

Σεμινάριο σχετικά με την κοινοβουλευτική ασυλία © Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πώς πραγματοποιείται η άρση ή η υπεράσπιση της ασυλίας;

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

 Διατηρούν την έδρα τους οι ευρωβουλευτές, ακόμη και αν αρθεί η ασυλία τους;

Ναι. Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες...

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές...

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και κάνει χημειοθεραπεία

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – Πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική...

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ...

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως...

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον θάνατο του αντιπάλου του – Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται – Οργισμένη αντίδραση Μενδώνη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην...

Επίδειξη μόδας έγινε μέσα στην αίθουσα που...

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα Λίζα

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα...

Ο διάσημος πίνακας Μόνα Λίζα στο Μουσείου του Λούβρου...

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην...

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην καθολική εκκλησία Santa...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 100...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την αποκάλυψη της Κέιτ Μιντλετον πως έχει διαγνωστεί με καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία.Σε μήνυμα στα social media η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον...

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ουσίας – ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε 14 άτομα για υπόθεση με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και συνολικής ονομαστικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία περνούσαν χωρίς να εντοπισθούν από...