Γ. Στουρνάρας: Δύσκολο έτος για όλους το 2023, παρά τις καλές επιδόσεις  –Συνιστά στα κόμματα να αποφύγουν την προεκλογική πλειοδοσία

Γ. Στουρνάρας: Δύσκολο έτος για όλους το 2023, παρά τις καλές επιδόσεις –Συνιστά στα κόμματα να αποφύγουν την προεκλογική πλειοδοσία

-Τι είπε στον ΣΚΑΪ για την παρούσα και προσεχή οικονομική κατάσταση της χώρας

Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος για όλους, αλλά «παρόλα αυτά η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι στο 1,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα πέσει στο 5,8%», όπως είπε, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ έστειλε μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την προεκλογική πλειοδοσία ώστε να μην υπονομευθεί η πρόοδος που επετεύχθη την τελευταία δεκαετία και να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, που γνωστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ο οποίος μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ (χωρίς δικαίωμα ψήφου όμως για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο) προανήγγειλε ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) από 2% που είναι σήμερα, ενδέχεται να πάει στο 3% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων, αλλά και άλλα θέματα νομισματικής πολιτικής, θα ληφθούν στις 2 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου.

Με δεδομένη τη «γραμμή που χάραξε» η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, αναφορικά με το «βηματισμό» που θα ακολουθηθεί στις νέες αυξήσεις επιτοκίων, πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε μία από τις δύο αυτές συνεδριάσεις θα πρέπει να αναμένουμε από μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, όσο δηλαδή ήταν και την τελευταία φορά. Αν επαληθευτεί το σενάριο αυτό το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης με το οποίο συνδέεται το κόστος εξυπηρέτησης των περισσοτέρων στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου από 2,5% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 3,5%. Συνέπεια αυτού ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων «Οι προβλέψεις μας δεν δείχνουν να είναι δραματική η αύξηση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι οι τράπεζες παράλληλα θα ανεβάσουν και τα επιτόκια καταθέσεων, όσο χρειάζεται -όπως είπε- προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Αξιοσημείωτη είναι η προειδοποίησή του στο πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά ενόψει των εκλογών. Ειδικότερα, ανέφερε: «θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών» και τόνισε ότι η συμβουλή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά».

Για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει χρειάζεται να υπάρξει σύμπλευση των κομμάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά έκανε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το 2023 θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα θα έχει θετικό ρυθμό στο 1,5% όταν στην Ευρώπη θα είναι μηδενικός ή και αρνητικός. Αν ο πόλεμος τελειώσει νωρίτερα αναμένεται ανάκαμψη από το 2024, ενώ διαφορετικά ανάκαμψη αναμένεται από το 2025, όπως είπε.

Στα βασικά σημεία, της συνέντευξης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

- Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα.

- Θα έλεγα στο πολιτικό σύστημα ότι πάμε καλά, αλλά να προσέξουμε μην το χαλάσουμε εν όψει εκλογών

- Η Ελλάδα είχε επίδοση καλύτερη επίδοση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς βγήκαμε πρόσφατα από «εντατική».

- Γενικά για επιδόματα: επειδή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, πρέπει οι ευάλωτοι να στηριχθούν. Στην ΕΚΤ έχουμε μότο ότι πρέπει να αναληφθεί ένα κόστος στήριξης, αλλά να εξυπηρετεί τα τρία T: να είναι temporary, targeted και tailored, διαφορετικά θα μπούμε πάλι σε προβλήματα

- Το οριζόντιο 10% όσο είναι χρηματοδοτούμενο από φορολογία υπερκερδών, από ουρανοκατέβατα κέρδη, εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό, δεν μπορούμε να κρίνουμε το μέτρο ως προς την πολιτική.

- Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και παροδικά και να καλύπτουν τους πιο ευάλωτους.

- Πάμε καλά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά μπορούμε να πάμε και καλύτερα.

- Οι προμήθειες των τραπεζών στο σύνολο των εσόδων τους είναι πολύ μικρές σε σχέση με ό,τι γίνεται στην ευρωζώνη. Σαφώς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατόν, όπου μπορούν στις προμήθειες.

- Επιτόκια καταθέσεων: Τα ανεβάζουν οι τράπεζες και μάλιστα πρώτα οι μικρότερες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

- Το βασικό επιτόκιο θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ως το 3%.

- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων

- Ευάλωτοι δανειολήπτες: Έχουν καλύτερα συστήματα οι τράπεζες τώρα και το παρακολουθούν καλύτερα, ώστε να μην κοκκινίσουν αυτά τα δάνεια, είναι προς το συμφέρον τους.

- Το 2023 θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης η Ελλάδας, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν είτε 0% είτε αρνητικό.

- Στο 5,8% ο πληθωρισμός του χρόνου στην Ελλάδα - Αποκλιμάκωση το 2025 εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, το 2024 αν τελειώσει νωρίτερα

- Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά γενική πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει γιατί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Γενική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει γιατί οι τράπεζες έχουν κόστος για να γίνει αυτό.

- Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρότερες τράπεζες, βλέπετε ότι ξεκίνησαν ήδη τις μειώσεις στις προμήθειες και τις αυξήσεις στα επιτόκια.

- Είναι μεν κάτω από το 10% τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη είναι στο 1%.

- Η ΤτΕ δεν πρέπει να κρίνει μια κυβέρνηση για ένα μέτρο που είναι δημοσιονομικά ουδέτερο

- Είμαι σε επαφή με Άδωνη Γεωργιάδη για το καλάθι του νοικοκυριού, το πείραμα δείχνει να αποδίδει χωρίς να κάνει κάτι μαγικό. Φαίνεται ότι οι τιμές έχουν πέσει 14% με 15% στα προϊόντα του καλαθιού.

- Αντέδρασε στην ώρα της η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι διαφορετικός από αυτό των ΗΠΑ.

- Με τα μνημόνια ρυθμίσαμε τα χρέος μας. Πρέπει να το ρυθμίσουμε με μικρότερα πλεονάσματα, όχι τα τερατώδη που μας επέβαλαν, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα.

- Κατανάλωση και επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο 1,5%.

- 70 δισ. ευρώ θα πάρουμε τα επόμενα χρόνια από διαρθρωτικά ταμεία της κοινότητας και από RRF. Πρέπει να αξιοποιηθούν και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, δεν είναι εκπαιδευμένο εκεί που υπάρχει ζήτηση. Εκεί χρειάζεται να γίνουν βήματα. Εκπαίδευση - καινοτομία - έρευνα, οι τρεις κορυφές που πρέπει να δώσουμε έμφαση.

- Υπόθεση Novartis: Βγήκαμε νικητές και εγώ και η σύζυγός μου. Τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΤτΕ συμπεριφέρονται με άψογο τρόπο, ψήφισαν και τη νέα μου θητεία, ίσως είμαστε σε περίοδο εξομάλυνσης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή  του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης -Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας παρουσία Θ. Λιβάνιου, Τ. Θεοδωρικάκου και Β. Σπανάκη

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του...

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε λήγει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει...

Στην αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος...

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Πληρωμές ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από εβδομάδα

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν...

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα για...

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους...

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου σε αυλή εστιατορίου

Τραγωδία στην Πιερία: 44χρονη σκοτώθηκε από κλαδί...

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Πιερία με μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...