Αναδείχθηκε το έργο της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Παραρτήματος Βέροιας, για την πρόληψη του καρκίνου

Αναδείχθηκε το έργο της Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Παραρτήματος Βέροιας, για την πρόληψη του καρκίνου

-Τιμήθηκε ο επί χρόνια πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος, Δημήτρης Κουπίδης

«Να κλείσει το φάσμα στη φροντίδα του καρκίνου», ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγινε στη Στέγη γραμμάτων και τεχνών το πρωί του Σαββάτου 11 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον καρδιολόγο και πρώην πρόεδρο του Παραρτήματος Βέροιας κ. Δημήτρη Κουπίδη, από τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής κ Ευάγγελο Φιλόπουλος ενώ ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και στοιχεία για τον καρκίνο και την αξία της πρόληψης.


Καλωσόρισμα από τον Βαγγέλη Παπαχαραλάμπους


Παίρνοντας αρχικά το λόγο, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας, γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, καλωσόρισε καλεσμένους και παριστάμενους και παρουσίασε τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στον παρόντα, επί χρόνια πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Τάσο Βασιάδη για την συμβολή του στη δημιουργία του Παραρτήματος.

Στην διοικούσα επιτροπή, εκτός από τον πρόεδρο, συμμετέχουν:

Βασιλική Καραδήμου, αντιπρόεδρος

Νίκος Παπαγιάννης, ταμίας

Κατερίνα Φύκατα, γραμματέας

Αργύρης Φουκαλάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων

Στέλλα Αραμπατζή, τομεάρχης Νάουσας

Γιώργος Κυρόπουλος, μέντορας του Παραρτήματος

Χαιρετισμοί επίσημων καλεσμένων

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα για σύντομο χαιρετισμό τους επίσημους καλεσμένους: Η Ιωάννα Μπαμιατζή, εκπρόσωπος του συλλόγου καρκινοπαθών Ημαθίας, υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του συλλόγου με την αντικαρκινική στη Βέροια, αναφέρθηκε στο ρόλο της και τόνισε με έμφαση το κομμάτι της πρόληψης που σώζει ζωές.

Ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης ευχαρίστησε την αντικαρκινική εταιρεία που εδώ και 65 χρόνια προσφέρει πολύτιμο έργο σε πολλούς τομείς υπογραμμίζοντας οτι η προσπάθειά της αποτελεί άσβεστο φάρο έμπνευσης και διαχρονικό παράδειγμα μίμησης για όλους. Συγχάρηκε το παράρτημα Βέροιας για την απόφαση να τιμήσει τον Δημήτρη Κουπίδη, μία εμβληματική μορφή του ιατρικού κόσμου της Ημαθίας, όπως είπε και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο τους.

Ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να βρεθεί η λύση, δηλαδή το φάρμακο για τον καρκίνο, ώστε να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, εκφράζοντας την εκτίμηση του στα άλματα της ιατρικής επιστήμης. Ευχαρίστησε τους γιατρούς για το έργο τους, επεσήμανε τα βήματα που έγιναν στο μεγάλο κομμάτι της πρόληψης και δήλωσε αλληλέγγυος στο έργο και το σκοπό της Αντικαρκινικής.


Ο βουλευτής Άγγελος Τόλκας συγχάρηκε το παράρτημα Βέροιας τονίζοντας ότι ο καρκίνος ως ασθένεια, ως αντιμετώπιση και ως φροντίδα μας αφορά όλους και στάθηκε στην αναγκαιότητα της ετοιμότητας και της ενημέρωσης από την Πολιτεία, με τη συνδρομή της αντικαρκινικής εταιρείας και των εθελοντών σε όλους τους τομείς.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε καταρχάς στη συμβολή του Δημήτρη Κουπίδη κατά την θητεία του, ως πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας και στην επιβράβευση του έργου του από την σημερινή διοικούσα επιτροπή. Μίλησε για τη συνεργασία και την παραχώρηση δημοτικού χώρου στο Παράρτημα, για τις κοινές δράσεις των δύο φορέων σχετικά με την πρόληψη και την συνεχή συμπαράσταση του δήμου στο έργο του παραρτήματος αλλά και του συλλόγου καρκινοπαθών, καθώς και στην ενεργή συμμετοχή του δήμου στις προσπάθειες των δύο φορέων, απαριθμώντας μία σειρά κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών ενημέρωσης του κόσμου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Πρόδρομος Ισαακίδης, καταρχάς ανακοίνωσε ότι με χαρά αποδέχεται την πρόταση του Βαγγέλη Παπαχαραλάμπους για συμμετοχή και του ΙΣΗ στην διοίκηση του παραρτήματος Βέροιας και αναφερόμενος στη λέξη καρκίνος, τη χαρακτήρισε δύσκολη, με πολύ πόνο και πολλές προεκτάσεις όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. «Ο καρκίνος μετά από πολλές προσπάθειες ανθρώπων και φορέων άρχισε να γίνεται πιο οικείος, ελαχιστοποιώντας το χάσμα που υπάρχει στη φροντίδα του καρκίνου που ήταν τεράστιο, εκτίμησε, πρόσθεσε όμως ότι υστερούμε στην αντιμετώπιση των προεκτάσεων του καρκίνου.

Περίπου 20 εκατ. νέα περιστατικά παγκοσμίως, από το 2020 και μετά…

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος ανέδειξε την προσφορά και το μεγάλο πολύτιμο έργο της εταιρείας σε όλη τη χώρα ενώ έδωσε και χρήσιμα (προς προβληματισμό) στοιχεία για τα ποσοστά του καρκίνου ανά είδος, σε γυναίκες, άντρες και παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2020 και μετά, περίπου 20 εκατομμύρια παγκοσμίως είναι τα νέα περιστατικά. Ο μαστός έρχεται πρώτος, ακολουθεί ο πνεύμονας και το παχύ έντερο, προστάτης, στομάχι, ήπαρ και ο τράχηλος της μήτρας που αφορά κυρίως τις φτωχές χώρες που δεν έχουν προληπτικούς ελέγχους. Οι θάνατοι είναι κοντά στα 10 εκατομμύρια, με τον πνεύμονα στην πρώτη θέση ενώ ακολουθεί το παχύ έντερο και ο μαστός, που ωστόσο, παρότι ήταν στην πρώτη θέση, πάει πλέον πολύ καλύτερα. «Με τον καρκίνο του μαστού έχουμε φτάσει στο σημείο να μην τον φοβόμαστε πολύ, όπως δεν φοβόμαστε και τον προστάτη και τον παιδικό καρκίνο αλλά και άλλους, γιατί πάνε καλά στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 65.000 τα περιστατικά και λέω υπολογίζεται διότι δεν έχουμε αρχείο νεοπλασιών», τόνισε ο κ. Φιλόπουλος. Το θέμα του αρχείου, το σχολίασε περεταίρω, λέγοντας ότι δυστυχώς δεν είμαστε καλά οργανωμένοι κι ενώ έχουμε πολύ καλούς γιατρούς, πολύ καλά μηχανήματα, δεν έχουμε οργάνωση. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία. Το αρχείο νεοπλασιών είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει όμως, κι έτσι οι έμμεσες ενδείξεις, λένε ότι ο πνεύμονας είναι πρώτος γιατί οι Έλληνες συνεχίζουν να καπνίζουν σε υψηλότερο ποσοστό από τις άλλες χώρες, το παχύ έντερο, ο μαστός, είναι κοντά στα 7.700 περιστατικά και είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στις γυναίκες. Η ουροδόχος κύστη είναι ψηλά στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος πάλι. Οι θάνατοι είναι περίπου 33.166, με τους άντρες να είναι σε χειρότερη μοίρα από τις γυναίκες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με την πρόοδο της επιστήμης, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο. Και το ερώτημα είναι, τι προβλήματα παρουσιάζουν, πώς τα φροντίζουμε και τι κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος.

Δράσεις της Αντικαρκινικής Εταιρείας

Στις δράσεις της Αντικαρκινικής Εταιρείας που ιδρύθηκε το 1958 ως κοινωφελής οργάνωση, περιλαμβάνονται ενημερωτικές εκστρατείες πρόληψης, σεμινάρια, αντικαπνιστική εκστρατεία, ομιλίες, εκδόσεις και παρεμβάσεις με κινητές μονάδες μαστογραφιών, pap test ,αφανούς αιμορραγίας παχέος εντέρου για έγκαιρη διάγνωση, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ασθενών και συγγενών, παροχή φιλοξενίας και υγειονομικών υπηρεσιών σε ασθενείς, συμμετοχή στην οργάνωση και ανάδειξη Αντικαρκινικών Νοσοκομείων και Κέντρων (Άγιοι Ανάργυροι στην Κηφισιά, ξενώνας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κέντρο Παιανίας) ενώ οι ιδρυτές της, αξιόλογοι επιστήμονες με αφοσίωση και αγάπη για τον άνθρωπο, οι αείμνηστοι Γεώργιος Κατσαφάδος και Αλέξανδρος Τζαζόπουλος, πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αντίστοιχα, με την παρότρυνση του αείμνηστου μεγάλου Έλληνα επιστήμονα Γεώργιου Παπανικολάου, έθεσαν τις βάσεις της επιτυχημένης μακράς πορείας και κοινωνικής αναγνώρισης της Εταιρείας.

Τιμητική πλακέτα στον Δ. Κουπίδη

Μετά την ομιλία του κ. Φιλόπουλου, ο κ. Παπαχαραλάμπους κάλεσε στο βήμα τον καρδιολόγο Δ. Κουπίδη στον οποίο απέδωσαν τιμητική πλακέτα για την προσφορά χρόνων στο Παράρτημα Βέροιας. Ο κ. Κουπίδης ευχαρίστησε για την τιμή, η οποία, όπως είπε, δεν ανήκει μόνο στον ίδιο, ως πρόεδρο, αλλά σε όλο το διοικητικό συμβούλιο και στην πολύ καλή δουλειά που έγινε, με καλές συνεργασίες τόσο με τον δήμο Βέροιας όσο και με τον Ερυθρό Σταυρό. «Ο σκοπός μας ήταν να ενημερώνουμε, καθώς το προλαμβάνειν είναι η ουσία της ζωής» είπε, εκτιμώντας ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι όπως παλιά, επάρατος νόσος, και μπορεί να θεραπευτεί ενώ με έμφαση μίλησε για την πρόληψη που μπορεί να συντελέσει σε μεγάλο ποσοστό, στην αποτροπή έως και 50% των απωλειών.

Ομιλίες

Ακολούθησαν ομιλίες από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ, Φίλιππο Φιλίππου για τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τον καρκίνο, την Βιολόγο Msc, Επιστημονική συνεργάτιδα Future Health, Άννα Μαρία Δρίβα, που ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα για την οικογενειακή Φύλαξη Βλαστικών Κυττάρων ως πολύτιμο δώρο ζωής για την μελλοντική υγεία του παιδιού και και τέλος ο ακτινολόγος Γεώργιος Κυρόπουλος, εξειδικευμένος στην απεικόνιση του μαστού, μίλησε για την εμπειρία 50 χρόνων στην διάγνωση του καρκίνου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Βέροιας, Αλ. Τσαχουρίδης και Καλ. Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Στ. Σουροβίκης, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, Γιάννης Βογιατζής, γιατροί, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, εθελοντές και πολίτες.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...