In memoriam στο ‘‘Αηδόνι των Βλάχων’’ Γιώργο Μανέκα για την ανεκτίμητη προσφορά του στον πολιτισμό των Βλάχων

In memoriam στο ‘‘Αηδόνι των Βλάχων’’ Γιώργο Μανέκα για την ανεκτίμητη προσφορά του στον πολιτισμό των Βλάχων

Μετά από δύο αναβολές για υγειονομικούς λόγους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15-3-2023, σε συνθήκες πένθους του ελληνικού λαού για τα πενήντα επτά αθώα θύματα που εγκληματικά έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, η εκδήλωση post mortem στη μνήμη του Γιώργου Μανέκα, καθυστερημένα βέβαια, δεκαπέντε μήνες αφότου, εντελώς ανεπάντεχα, το αηδόνι όχι μόνο του Βέρμιου αλλά και όλων των Βλάχων της πατρίδας μας και των Βαλκανίων σίγησε, στις 27 Δεκέμβρη 2021.


Η εκδήλωση, ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μανέκα, όπου το παρελθόν συναντήθηκε με το παρόν και το μέλλον, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών και συνδύαζε το όλο με το μέρος. Το μέρος, η κορυφαία των δράσεων in memoriam – στη μνήμη του Γιώργου Μανέκα, η έκδοση ενός διπλού CD με τίτλο ‘‘Ο ερχομός’’ με πλούσιο πολυσέλιδο ένθετο το οποίο περιέχει 19 βλάχικα τραγούδια. Ο Σύλλογος προχώρησε σε αυτήν την έκδοση υλοποιώντας την παρακαταθήκη του Γιώργου ότι για να σωθεί το βλάχικο τραγούδι πρέπει να το τραγουδήσουν οι νέοι.


Το όλον συνιστά ένα κείμενο που συνδυάζει ορθολογισμό και συναίσθημα, αφήγηση και λυρισμό και μέσα από το οποίο εκτυλίσσεται νοερά σαν κινηματογραφική ταινία η ζωή του Γιώργου Μανέκα και ιδιαίτερα η πολύπλευρη προσφορά του στο Σύλλογο, στο τραγούδι, στη γλώσσα και στον πολιτισμό των Βλάχων.

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Κύρτσος, αφού ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Γεράσιμο Καλλιγά, ιδρυτή των Κέντρων Ξένων Γλωσσών «Λέξις» και του Εκδοτικού Οίκου SUPER COURSE, που διακρίνεται για την πολιτιστική του ευαισθησία και χορηγό πολλών δράσεων του Συλλόγου, για την ευγενική και γενναιόδωρη συγκεκριμένη προσφορά για την έκδοση του διπλού CD με τίτλο ‘‘Ο ερχομός’’ , κάλεσε την κ. Συρμούλα Πέτκου-Μανέκα, σύζυγο του Γιώργου και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου με μεγάλη προσφορά, και η οποία τον στήριζε δια βίου σε όλες του τις πολιτιστικές δράσεις, και της απένειμε τιμητική πλακέτα post mortem για την ανεκτίμητη προσφορά του Γιώργου στον πολιτισμό των Βλάχων. Οι στιγμές άκρως συγκινητικές . Απόλυτη σιγή στην αίθουσα. Και μετά παρατεταμένα επιδοκιμαστικά χειροκροτήματα. Απόλυτη αναγνώριση.


Η εκδήλωση είχε ροή , ζωντάνια και παραστατικότητα, και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον , γιατί αξιοποιήθηκαν διάφορα μέσα. Λόγος, τραγούδι μονοφωνικό και χορωδιακό, μουσική, προβολές, φωτογραφικό υλικό. Και όλα αυτά σε απόλυτο συνταίριασμα, μια πραγματική αρμονική συμφωνία. Σε αυτό συνέβαλαν ο Τάκης Γκαλαΐτσης και η Χάρις Πατσιαβούρα που επιμελήθηκαν τα κείμενα, ο Σταμάτης Χρυσής που σκηνοθέτησε την όλη εκδήλωση, η επταμελής κομπανία του Φώτη Καραβιώτη και του Δημήτρη Παράσχου, τα επτά νέα παιδιά (δύο έλλειπαν) που τραγούδησαν και υλοποίησαν την παρακαταθήκη του Γιώργου σε συνέντευξή του στο www.adeti.gr: «Το βλάχικο τραγούδι για να επιβιώσει πρέπει να υπάρχει κόσμος που να ασχολείται με αυτό. Αν δεν καταγράψεις, αν δε τραγουδήσεις της φάρας στου τα τραγούδια, δε θα μείνει τίποτε», ο Τάκης Γεωργίου που με τη μουσικό Δέσποινα Πούγιουρου συνέχισαν το έργο του Γιώργου στη Χορωδία, ο Τάκης Καραγιάννης που είχε την ευθύνη των προβολών. Μα πάνω από όλα, η Χάρις Πατσιαβούρα, που με την επαγγελματική σχεδόν παρουσίαση, την εξαιρετική της άρθρωση, τον ορθό επιτονισμό των φράσεων και την ερμηνευτική προσέγγιση των κειμένων, την καθαρότητα της φωνής της και τη λυρική χροιά της, συνέθεσε όλα τα στοιχεία σε ένα ενιαίο σύνολο. Και βέβαια τα μέλη του Δ/Σ που ακάματα στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Από τη μια πόνος, δάκρυ, λυγμός για τη δυσαναπλήρωτη απώλεια, την Αναχώρηση. Απούσα η φυσική παρουσία ενός γνήσιου, ατόφιου , αληθινού άρχοντα. Οι Βλάχοι έχασαν την αντιπροσωπευτική τους φωνή, τη φωνή που στο ηχόχρωμά της και στο λυρισμό της κουβαλούσε την ιστορία τους. Από την άλλη ευχάριστη έκπληξη και αισιοδοξία. Σε συνθήκες πολιτιστικής ισοπέδωσης νέα παιδιά, η Λέμη Γατοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μέλιος, ο Γιώργος Παράσχος, ο Θανάσης Μπακάλης, ο Νίκος Σταμανίκης, η Τάνια Πίσκου και η Τάνια Πατσίκα (ο Μιχάλης Φουνταλής και ο Αποστόλης Καραμίχος έλλειπαν) τραγούδησαν βλάχικα τραγούδια του Γιώργου Μανέκα και διαφάνηκε ότι υλοποιούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του. Γιατί ήταν ακράδαντη πίστη του ότι ήταν μια αναγκαιότητα, για να σωθεί το βλάχικο τραγούδι ατόφιο και χωρίς αλλοιώσεις, έπρεπε να το γνωρίσουν και να το τραγουδήσουν οι νέες γενιές. Και όχι το τραγούδι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο για να σωθεί η βλαχική γλώσσα. Ως ένα μέσο επίκλησης της συλλογικής μνήμης… Το μέλλον, ο Ερχομός στο παρόν. Ο πανεπιστημιακός Βασίλης Νιτσιάκος επιγραμματικά σημειώνει στο ένθετο για τον Ερχομό: «Η φυγή του Γιώργου δεν ήταν μια φυγή απλή, γιατί γίνεται διαρκώς ένας ερχομός. Ένας ερχομός αέναος του παρελθόντος στο παρόν και στο μέλλον…»

Ο Σύλλογος υλοποίησε και άλλες δράσεις in memoriam - στη μνήμη του Γιώργου Μανέκα, όπως και η έκδοση του Ημερολογίου 2023 προς τιμήν του. Ανάμεσα σε αυτές κορυφαία η νέα έκδοση με τίτλο «Ο ΕΡΧΟΜΟΣ, ένα διπλό CD με πλούσιο πολυσέλιδο ένθετο το οποίο περιέχει 19 βλάχικα τραγούδια, μία ιστορικής σημασίας πολιτιστική παρακαταθήκη για όλους τους Βλάχους και πηγή έμπνευσης για τους νέους και τις νέες. Κατά την επιμέλεια της έκδοσης, την ευθύνη της οποίας είχε η δημιουργός του πρώτου Ψηφιακού Δικτύου Παράδοσης & Πολιτισμού Χάρις Πατσιαβούρα, καταγράφηκαν τα τραγούδια στη βλάχικη γλώσσα και αποδόθηκε η μετάφρασή τους στην ελληνική. Συμπεριλήφθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όχι μόνο του Γιώργου Μανέκα, αλλά και από τεκμήρια του μακρινού παρελθόντος, σπάνιες παλιές φωτογραφίες, από το αρχείο του συλλόγου και αρχεία ιδιωτών. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και δημιουργήθηκε ένα βίντεο διάρκειας μιάμισης ώρας, που περιλαμβάνει, εκτός από τη βιντεοσκόπηση της ζωντανής ηχογράφησης, video με πληροφορίες για τα τραγούδια και απαγγελία. Ολόκληρο το video είναι διαθέσιμο για δωρεάν προβολή στο κανάλι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, στο YouTube και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει μέσω ενός ενσωματωμένου QR κώδικα στο έντυπο. Η έκδοση αυτή δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βέροιας Αρχιμανδρίτης π. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιατζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Τζήμα Συρμίκα και Μπατσαρά Γεωργία, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δημήτριος Πυρινός και ο δημ. Σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Πέτρος Τσαπαρόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Τσιαμήτρος, Θεόφιλος Κορωνάς και Βαρβάρα Σαράντη. Επίσης πρόεδροι φορέων και Συλλόγων , καθώς και αντιπροσωπείες Συλλόγων Βλάχων από άλλες περιοχές, όπως ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και πρόεδρος του Συλλόγου Περιβολιωτών νομού Ημαθίας, το ‘’Π. Σκυλίτσι‘’ Γιώργος Δαρδακούλης, η ειδ. Γραμματέας της ΠΟΠΣΒ και πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟ Ξηρολιβάδου, εκπρόσωποι του πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς ‘’η Ντόλιανη’’, η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου ‘’ο Αριστοτέλης’’ Καραγιάννη Μαρία, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Στέργιος Τσιλινής και εκπρόσωποι του Συλλόγου Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι παραβρέθηκαν.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SWITCH για τη Μ.Α.μ.Α!!!

SWITCH για τη Μ.Α.μ.Α!!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς για ακόμη μια φορά την ΕΡΤ...

18 - 21 Ιουνίου απο την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας «Βέροια - Εύηχη Πόλη 2024»:  Μια μεγάλη μουσική γιορτή με ελεύθερη είσοδο  -Έναρξη Τρίτη 18/6 με πατινάδα, καντάδες, μουσική δωματίου και Χρήστο Θηβαίο

18 - 21 Ιουνίου απο την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας «Βέροια - Εύηχη...

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, από τις 18 έως και 21 Ιουνίου,...

Μουσικοχορευτική παράσταση από τα τμήματα της σχολής Χορού της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Μουσικοχορευτική παράσταση από τα τμήματα της σχολής...

Την ετήσια παράστασή τους πραγματοποιούν τα τμήματα...

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου: 3ος Παύλειος μαθητικός διαγωνισμός του Ωδείου Ι.Μ. Βέροιας

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου: 3ος Παύλειος μαθητικός...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

«Στο ρυθμό των 80’s»  Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας της «Εστίας Μουσών» (ΦΩΤΟΣ)

«Στο ρυθμό των 80’s» Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις...

Στην μοναδική δεκαετία του 80’ μας ταξίδεψε η Σχολή...

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ | ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ 2024   Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας, Αντίθεσις   ΧΩΡΙΣ ΗΧΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ | ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ 2024 ...

Ο πειρασμός μεγάλος: Υπάρχει κάτι απόλυτα ακίνητο που...

«Λ’ Παύλεια» | Μαθητική επίδειξη του Ωδείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Με τα φτερά της Ελληνικής Μουσικής»

«Λ’ Παύλεια» | Μαθητική επίδειξη του Ωδείου της Ιεράς...

Το βράδυ της Κυριακής, 16ης Ιουνίου, στο Μητροπολιτικό...

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: Πρόσκληση για την  Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2024 στις 21 Ιουνίου στο αρχαίο θέατρο Μίεζας

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: Πρόσκληση για την ...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας γιορτάζει την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...